Deputatul PND Mihai Deaconu: ”În Parlamentul României s-a împământenit cutuma potrivit căreia nicio propunere legislativă venită din partea parlamentarilor care nu fac parte din majoritatea parlamentară nu trebuie să treacă”

Celebrul caz de poluare cu cianuri de la Câmpulung n-a stârnit suficientă înverşunare  pentru rezolvarea acestor probleme. După tevatura făcută imediat după incendiu, lucrurile au rămas la fel, cu posibilitatea de a  se mai repeta un asemenea incident dăunător populaţiei, fără ca răspunderea făptuitorilor să fie pe măsura pagubelor materiale şi, mai grav, omeneşti.
În acest sens, deputatul PND Mihai Deaconu a iniţiat o propunere legislativă cu privire la înăsprirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii de depozitare şi distrugere a deşeurilor poluante.

După ce, în urmă cu câteva luni, această propunere legislativă a deputatului PND Mihai Deaconu  a trecut de plenul Senatului, săptămâna trecută a fost respinsă în Camera Deputăţiilor pe motiv că a venit de la opoziţie, susţine deputatul Mihai Deaconu.
Indignat de cele întâmplate şi de nepăsarea colegilor deputaţi, Mihai Deaconu a şi ieşit la tribuna parlamentară pentru a le reamintii colegilor deputaţi că interesul cetăţeanului este mai presus de interesul politic al fiecărei formaţiuni.

Măsurile luate de autorități nu și-au atins scopul

„Am avut ieri pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor două propuneri legislative iniţiate în 2014 în urma unui fapt real petrecut la Câmpulung Muscel într-o hală a fostei uzine ARO, unde un operator economic, care avea ca obiect de activitate colectarea si eliminarea deşeurilor periculoase, a fost angajat pentru a anihila câteva sute de kg de deşeuri periculoase( cianuri, rezultate în urma procesului tehnologic de la fosta uzină şi rămase în acea hală).
Agentul economic cu pricina nu numai că nu a respectat contractul iniţial, ba mai mult a găsit că este profitabil ca în acea hală cu un spaţiu extrem de generos să mai depoziteze câteva mii de tone de deşeuri provenite de la alţi agenţi economici (ALRO Slatina şi OLTCHIM).
În aceste condiţii într-una din zile a izbucnit un incendiu de proporţii care a fost stins cu greu de către pompieri şi în urma căruia s-au degajat în atmosferă cantităţi însemnate de substanţe toxice, care au pus în pericol viaţa locuitorilor municipiului Câmpulung Muscel. Măsurile luate de autorităţi la acea dată nu şi-au atins scopul, întrucât nici în ziua de astăzi operatorul economic respectiv nu s-a achitat de sarcinile contractuale declarând insolvenţa şi punând în cârca autorităţilor publice locale această problemă extrem de delicată, care la rândul lor nu găsesc nicio soluţie. Propunerile iniţiate de mine aduceau un plus de reglementare în ceea ce priveşte condiţiile impuse operatorilor economici în domeniul colectării, depozitării şi gestionării deşeurilor şi în prevenirea şi stingerea incendiilor, în urma consultării multor specialişti în domeniu.
Comisia de mediu şi echilibru ecologic şi cea pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au propus respingerea celor două propuneri legislative, pornind probabil de la punctul de vedere al Guvernului care, în textul înaintat, recunoaşte că Legea 211/2011 şi Legea 307/2006  sunt neacoperitoare în domeniile lor şi că măsurile propuse de mine sunt necesare, însă susţine că prin Ministerul Mediului intenţionează să iniţieze un asemenea proiect.
De ce nu a făcut-o până acum? Pentru că în Parlamentul României s-a împământenit cutuma potrivit căreia nicio propunere legislativă venită din partea parlamentarilor care nu fac parte din majoritatea parlamentară nu trebuie să treacă, cu riscul ca probleme recunoscute să nu-şi primească rezolvarea în timp util, iar ideile propuse de aceştia să fie preluate mai târziu de Guvern.

Stimaţi colegi,
Oare nu este timpul să intrăm pe un făgaş normal, democratic în ceea ce priveşte procesul legislativ, în care Parlamentul este puterea legislativă, şi propunerile legislative să fie supuse dezbaterii, opinia publică să poată să-şi exprime un punct de vedere care să şi fie luat în considerare de parlamentarii care votează?!”, le-a reproşat Mihai Deaconu, colegilor deputaţi.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea