Cursanții Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș au participat la un proiect educativ european

Între 12 și 19 iunie 2015, 13 adolescenți din Pitești, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au participat la proiectul “Experimente cu electricitatea”, ce a avut loc într-un campus de tineret, în Saint Quirze de Besora, la aproximativ 80 de km de Barcelona. O parte din acești adolescenți, elevi ai Colegiului Național "I.C. Brătianu", sunt cursanții proiectului educațional „Argeș și Muscel – identitate locală și națională”, inițiat de Biblioteca Județeană Argeș.
În tot acest timp, echipa din România a întâlnit alți 13 adolescenți din Barcelona. Pentru mulți dintre ei aceasta a fost prima experiență de călătorie în afara țării. Au avut parte de o săptămână de coexistență cu alți tineri, unii din ei venind din culturi cu totul diferite, deoarece nu toți membri celeilalte echipe erau din Spania, ci și din țări precum Maroc. Împreună au învățat despre câteva concepte legate de electricitate, dar într-un mod nostim, și au făcut experimente despre electricitate și electromagnetism. Grupul din România a avut, de asemenea, oportunitatea de a vizita orașul Barcelona inclusiv Stadionul Nou Camp, Acvariul (unul dintre cele mai bune din Europa), plaja, precum și multe biserici și clădiri ale orașului, cu o arhitectură deosebită.
Grupul de tineri a depășit toate barierele educaționale, culturale și lingvistice, devenind, astfel, o echipă unită. Tuturor le-a plăcut ocazia pe care au avut-o de a-și face noi prieteni, învățând și bucurându-se în același timp de diferențele dintre ei. Cu toții au participat la atelierele desfășurate, la jocuri și la activitățile în aer liber. Au făcut împreună și un video despre proiect și au realizat pagina de socializare Facebook FPCREW.
Acest program a fost cofinanțat de către Programul Comunității Europene (European Community Program), Erasmus+ KA1, Youth Mobility și a fost coordonat de către "Asociación de Madres y Padres de Alumnos" de la liceul din Premia de Mar (Cataluña, Spain), ONG-ul "Fora de Quadre" din Barcelona și de către ONG-ul Fundația Compartir din Drăganu (Argeș, România). Coordonatorul proiectului din partea română a fost Moika de Salas, directorul Fundației Compartir din Drăganu (Argeș, România) și colaborator al Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș la diverse proiecte inițiate în cadrul instituției.
Câțiva dintre beneficiarii acestui program au vorbit despre oportunitatea care le-a fost oferită:
„Schimbul de experiență dintre cele două naționalități – cea română și cea spaniolă – a fost o experiență plăcută, având în vedere schimbul cultural, precum și interacțiunea elevilor spanioli cu cei români prin activități educative, dar și amuzante în același timp, prin intermediul cărora au format noi relații cu adolscenții spanioli. Experimentele practice cu electricitatea au contribuit la o mai bună înțelegere în domeniul electricității. Schimbul cultural dintre români și spanioli a fost o experiență plăcută pe care nu o voi uita curând.” (Mihnea Untaru, clasa a X-a, Colegiul Național I.C. Brătianu).
Moika de Salas, coordonatorul proiectului din partea  română: ”După primele impresii șocante ale unora dintre membrii grupului, cum a fost, de exemplu, primul lor contact cu oameni de culoare, musulmani și marocani, precum și spanioli, echipa a petrecut un timp minunat împreună. Probabil că echipa va continua să se întâlnească anul viitor în România, ca urmare a unui nou proiect încurajat de Comunitatea Europeană prin  programul Erasmus+.”
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea