Proiectul de regenerare urbană sau minciuna spațiilor verzi din Pitești, la ora adevărului

# Dacă în centru sunt ”pavelele lui Pendiuc”, probabil parcările din cartiere vor rămâne în istorie ca ”înierbatele lui Ionică”

”Spații verzi conform standardelor europene” sau ”insule de verdeață în parcări” – acestea sunt expresiile folosite, nu cu mult timp în urmă, pentru a explica marele proiect de 20 de milioane de euro care urma să ”schimbe fața Piteștiului”

Ce s-a dorit

Cel mai mare proiect cu finanţare europeană din România, proiectul de regenerare urbană vizează străzile Războieni, Exerciţiu, Smeurei, I.C. Brătianu şi Calea Bucureşti. Concret, pe lângă turnarea unui nou strat de asfalt, după distrugerea celui vechi, în bună parte turnat cu numai un an-doi în urmă, vor fi reabilitate şi trotuarele, vor fi reconfigurate spaţiile verzi, iluminatul public şi mobilierul urban (locurile de joacă, băncile, etc.) vor fi modernizate, iar, în paralel cu aceste lucrări, în jur de 40 de hectare, vor fi create şi noi parcări.

Ce se face în realitate

Practic, dintre cele 35,60 hectare din zona de intervenție, suprafața de spații verzi existente este de 17,56 hectare, iar după implementarea proiectului, aceasta va deveni de 17,57 hectare. Minciună! La viitoarea suprafață totală a spațiilor verzi, Primăria a luat în calcul și un procent de 38% aferent zonelor de parcări amenajate cu dale înierbate.  De când au ajuns să fie parcările cu dale, prin care ies fire de iarbă, asimilate cu spații verzi? Concret, procentul de 38% înseamnă nu mai puțin de 6,67 hectare spații verzi care vor dispărea din Pitești, ca să fie acoperite de parcări.
Înierbatele își dovedesc, deja, ineficiența. Sute de arbori au fost tăiați, zeci de metri de gard viu au dispărut, pentru a fi compensate cu pavelele înierbate din cartiere. Exact cum poate fi compensat un Mercedes cu un Trabant, un prost cu un deștept și un mincinos de politician cu un susținător al adevărului.
Peste o perioadă foarte scurtă de timp, edilii, împopoțonați cu panglici tricolore, la umbra cărora au adunat bancnote verzulii, se vor îngrămădi să taie panglici, să inaugureze marele kitsch numit ”regenerare urbană”. Mulți  piteșteni au arătat cu degetul, au spus, cu voce tare, că e vorba de o minciună urbană, de un kitsch. Băncile din fier forjat și lemn au dispărut, în locul lor fiind plantate siluete masive, bănci construite din metri cubi de beton. Pavelele înierbate sunt de râsul-plânsul, la fel de bine putea fi adus nisip din Sahara, ar fi fost la fel de verde.
Domnilor, oamenii văd, comentează, admonestează. S-ar putea ca scadența să fie aproape, indiferent cum veți minți la pompoasa inaugurare. Pentru că, o dată la patru ani, oamenii au dreptul să schimbe, au dreptul să aleagă. Trist este, însă, atunci când ai de ales între doi sau mai mulți bandiți...

Parcările înierbate din Exercițiu au orice, mai puțin iarbă. Mizerie căzută în găurile destinate gazonului, coji de semințe, chiștoace de țigări. De unde se vede că proiectul ori a fost conceput în birouri de arhitectură din afara țării, ori a fost copiat de români inventivi (nu plagiatori, Doamne ferește) tot după proiecte externe, unde nivelul de civilizație este la cote de zgârie-nori, supravegherea este la cote de Bastilia, amenzile pentru nesimțiți sunt mai mari ca Titanicul, iar serviciile de curățenie lasă în urmă mai puține mizerii decât au în cap politicienii noștri.

(S.V.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea