Atelierul de olărit de la Golești, ediția a V-a, un frumos succes

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti a organizat, și anul acesta, în cadrul programului educațional-cultural Vacanța de vară la …țară, atelierul de creaţie populară  Arta olăritului – Ceramica de Cucuteni, ediţia a V-a, sub coordonarea artistului plastic Ion Mitroi, din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman.
Ceramica de Cucuteni este valoroasă prin unicitatea sa în Europa, numele fiind preluat după satul din apropierea Iaşului, unde, în 1884, s-au descoperit primele vestigii. Arta ceramicii de Cucuteni nu a fost întrecută, vreodată, prin rafinament, forme şi cromatică, tehnica neolitică de modelare manuală, pictare şi ardere făcând ca vasele create să fie singulare, chiar dacă se încearcă repetarea formei şi a culorilor. Datorită acestei tehnici, pereţii vasului sunt foarte subţiri, de la 2 mm la 1,5 cm, în funcţie de dimensiunea acestuia. Albul, roşul, negrul, precum şi alte nuanţe pornind de la acestea, ca urmare a arderii vasului la temperaturi diferite, conferă vaselor o eleganţă şi o deosebită bogăţie de semnificaţii spirituale. La atelierul de creaţie au participat şcolari şi preşcolari de la şcoli şi grădiniţe din întreg judeţul Argeş.
Vineri s-a încheiat ediția din 2015  a taberei de olărit din cadrul programului de vacanță al Muzeului Golești. Familia de artiști plastici Mitroi au încercat să-i facă pe copii să descopere frumusețea prin simplitate și valoare a ceramicii neolitice de Cucuteni. SE PARE CĂ AU REUȘIT, unele lucrări fiind deosebit de frumoase, aparținând unor copii care au venit de la prima ediție, din 2011, an de an.
Copiii au primit diplome și au fost felicitați  de profesori, putând să își ia, fiecare, obiectele lucrate în timpul taberei, obiecte expuse încă, spre mândria și bucuria tuturor.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea