Valah Construct va cere daune uriașe Direcției pentru tergiversări în cazul mega-licitației adjudecate în 2013

# Vin vremuri negre la Direcția Apelor Argeș-Vedea. Cine plătește?! # Cine se opune unei lucrări cu finanțare asigurată, de un real interes pentru județul Argeș? # Cătălin Nicolau: ”Doar cheltuielile sunt de aproape un milion de euro” # La acestea de vor adăuga câteva milioane de euro daune, plus plângeri penale pentru abuz în serviciu

În urmă cu aproape doi ani, mai exact în luna octombrie a anului 2013, Valah Construct, firmă aparținând omului de afaceri Cătălin Nicolau, a semnat

contractul de lucrări cu Apele Române Argeș, contract care se apropie de amețitoarea sumă de 1000 miliarde lei vechi. Mai exact, lucrarea a fost adjudecată de firma din Pitești pentru 75 milioane de lei noi, la care se adaugă TVA.

Lucrarea licitată poartă numele de ”Amenajarea râului Argeș pe sectorul baraj Golești-baraj Ogrezeni în vederea stabilizării albiei, jud. Argeș, Dâmbovița și Giurgiu”.  Valoarea estimată de către autoritatea contractantă a lucrării a fost de 88,913,969.93 RON – sumă fără TVA, adică un total de peste 110.000.000 lei noi. La licitație s-au înscris greii construcțiilor și amenajărilor hidrotehnice din București și din țară (vom enumera numai liderii asocierilor): Hidroconstrucția, Dimar, colosul german ”Porr”, Selina, Castrum Corporation, Tel Drum, Argecom, Coniz Romarg și Repcon. Criteriul de atribuire a fost cel al prețului cel mai scăzut, iar câștigătoare a fost declarată asocierea de firme al cărei lider este Valah Construct.

Lucrarea de amenajare a albiei Argeșului, de strictă necesitate pentru securitatea zonală

Lucrările licitate și câștigate de Valah Construct sunt de o importanță critică pentru zona de acoperire. Este vorba de apărări de mal, de lucrări împotriva eroziunii și alte amenajări hidrotehnice complexe. În primul rând se va interveni, conform Caietului de Sarcini, în zonele care au nevoie de protecție, cum sunt pilonii podurilor ce traversează râul Argeș. Spre exemplu, este cunoscut faptul că, la podul de la Căteasca, sunt probleme pentru că apa a săpat pe lângă unul dintre pilonii de sprijin, eroziunea putând pune în pericol întreaga construcție, cea mai mare de acest fel din județ. Finanțarea întregii lucrări a fost asigurată, așa încât nimeni, nici chiar oficialii Direcției Apelor Argeș Vedea nu știu de ce nu demarează. Sau, pur și simplu, se uită lung, prea speriați fiind de suma mare pentru care trebuie să semneze. Ori, în aceste condiții, de ce nu se duc acasă? Pentru că tot acest ”uitat” este pe bani, ai statului, care stat va trebui să plătească și daunele de milioane de euro în cazul unui proces intentat de firma câștigătoare, firmă care susține cu documentele pe masă că și-a îndeplinit toate atribuțiunile legale, că a răspuns la toate solicitările și clarificările, însă nu primește, în momentul de față, nici un răspuns din partea reprezentanților ABAAV cu privire la mersul lucrării.

Narcis Mățăoanu, director investiții: ”În ceea ce mă privește, am făcut o informare scrisă către doamna directoare, care este președintele CTE, în care am informat-o cu privire la această problemă…”

Am încercat, în repetate rânduri, să o contactăm pe doamna director Tatiana Diaconu, șefa ABAAV, Șefa comisiei tehnico economice la care s-a blocat întreaga lucrare. Nu am reușit. Ne-a răspuns însă, cu mare amabititate, domnul inginer Narcis Mățăoanu, directorul de investiții.
Narcis Mățăoanu, director investiții: Da, știu că proiectul, deocamdată, s-a amânat. Nu este la mine, este la Comisia Tehnico Economică (CTE). S-a amânat pentru că am solicitat executantului să mai aducă niște lămuriri pe partea de proiectare.
# Doar că managerul firmei susține că a pus la dispoziție absolut toate documentele cerute.
Narcis Mățăoanu, director investiții: Din informațiile pe care le am, problema era pe partea de proiect. Este vorba de nelămuriri cu privire la studiile hidrologice. Cel mai bine ar fi să vă adresați doamnei Tatiana Diaconu, dânsa este șefa comisiei.
# Cine sunt vinovații, în cazul unui proces?
Narcis Mățăoanu, director investiții: În ceea ce mă privește, am făcut o informare scrisă către doamna directoare, care este președintele CTE, în care am informat-o cu privire la această problemă, pentru ca dânsa  să studieze oportunitatea, să vadă ce probleme mai sunt, dacă sunt, în vederea introducerii în CTE a acestui proiect. Într-adevăr, contractul este semnat de acum doi ani, însă prima etapă a acestui proiect a fost înaintată în luna februarie a acestui an. S-a trimis la București, dânșii au mai cerut clarificări… sunt chestiuni mai mult tehnice. Bineînțeles că și dânșii au dreptate, însă trebuie să fim atenți, este o documentație care cuprinde lucrări pe o întindere de 50 de km., nu se poate studia cu ușurință.

Cătălin Nicolau, manager Valah Construct: ”Am cerut în nenumărate rânduri ca ABAAV să își respecte obligațiile contractuale, respectiv să continue derularea normală a contractului, nu am primit nici un răspuns concret…”

Cătălin Nicolau, managerul Valah Construct, firma care încearcă, în urma adjudecării licitației, să implementeze proiectul, ne-a declarat că se simte la capătul puterilor, și că, probabil, ultima soluție o constituie instanța. Este vorba, în acest caz, atât de instanța civilă, unde vor fi cerute despăgubiri de milioane de euro, dar și de instanța penală, unde are de gând să îi acționeze pe responsabilii ABAAV în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată.

# Redactor: De ce doriți să dați în judecată ABAAV? Care sunt problemele pe care le invocați?
Cătălin Nicolau, manager Valah Construct: Am semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor în luna octombrie 2013. Ordinul de începere pentru prestarea serviciilor de proiectare a fost emis abia în luna noiembrie 2014, după numeroase solicitări din partea noastră cu privire la emiterea acestui ordin. Cei de la ABAAV Argeș Vedea au motivat că nu au finanțare pentru acest proiect, dar, din ceea ce știm noi, nici nu au solicitat finanțarea acestuia la forurile superioare. Când au solicitat finanțare, aceasta le-a și fost acordată, respectic, așa cum am spus, în luna noiembrie 2014. Proiectul a fost predat de noi conform contractului încheiat  în luna februarie 2015. Din acel moment ne-am lovit de refuzul tacit al reprezentanților ABAAV de a introduce acest proiect în Comisia Tehnico-Economică în vederea avizării. Deși am cerut în nenumărate rânduri ca ABAAV să își respecte obligațiile contractuale, respectiv să continue derularea normală a contractului, nu am primit nici un răspuns concret cu privire la data la care proiectul urmează să fie introdus în Comisie în vederea avizării, motiv pentru care am discutat cu avocații noștri, urmând ca, în situația în care nu obținem nici un răspuns, să acționăm ABAAV în judecată în cursul săptămânii viitoare (săptămâna aceasta, n.r.). Societatea noastră a suferit, din cauza acestor întârzieri, pagube majore. Este vorba, printre altele, de sumele cheltuite pentru constituirea garanțiilor de bună execuție, pentru plata asigurărilor, pentru întocmirea proiectului, valoarea totală a acestora apropiindu-se de un milion de euro până în momentul de față. Întrucât refuzul repetat al reprezentanților ABAAV de a derula în continuare contractul reprezintă și un abuz în serviciu în formă continuată, urmează să depunem și plângere penală împotriva acestora. Cei de la ABAAV au încercat să transfere responsabilitatea în curtea celor de la ANAR (Administrația Națională Apele Române), însă cei din urmă ne-au comunicat că ABAAV are personalitate juridică și este singura instituție responsabilă pentru derularea procedurii.

***

Demn de menționat este faptul că directorul de investiții, Narcis Mățăoanu, a răspuns solicitărilor noastre telefonice, deși era în concediu. Doamna director Tatiana Diaconu, cea care putea să aducă un pic de lumină asupra situației, deși în activitate, nu a răspuns deloc…
Cine va plăti sumele cheltuite de firma argeșeană? Cine va plăti acesteia daunele cerute, de milioane de euro? Cum este posibil ca o lucrare cu finanțare asigurată, care acoperă o zonă cu necesități stringente, să fie amânată la nesfârșit? CINE SE FACE VINOVAT PENTRU TOATE ASTEA? CARE ESTE INTERESUL, CINE NU DOREȘTE SĂ SE FACĂ LUCRAREA? Iată întrebări la care, sunt sigur, vom afla răspunsul. Cineva  trebuie să plătească. Pentru că nu este normal ca, așa cum s-a obișnuit până acum, să plătească  statul, pentru că nimeni nu a fost găsit vinovat. Vom reveni. S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea