Situația romilor din Argeș, dar și migrația acestora peste hotare, dezbătută la Consiliul Județean cu 15 oficiali suedezi

Vinerea trecută, președintele C.J. Argeș Florin Tecău, a primit, în sala mare a Consiliului Judeţean, o delegație din Suedia formată din 15 oficiali: 5 Președinți/Vicepreședinți de consilii regionale, Președintele și Vicepreședintele Asociației Suedeze a Autorităților Locale și Regionale – SALAR, 6 primari ai marilor orașe (Botkyrka, Pitea, Goteborg, Malmo, Boras, Karlsborg), un reprezentant al Ambasadei Suediei în România.
Alături de autoritățile locale suedeze s-au aflat reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale din București: Cezar Radu Soare - secretar de stat, Radu Gheorghe - director cabinet MDRAP, Ana Maria Geamănu – consilier secretar de stat, Florin Prodan – șef Biroul pentru romi, reprezentanți ai Prefecturii Argeș, ai D.G.A.S.P.C Argeș, primari de orașe și comune din Argeș: Mioveni, Ștefănești, Cetățeni, Micești, Davidești, Țițești, Tigveni, Aninoasa, Călinești, Stoenești, Merișani, Mălureni,  reprezentanți ai  Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Argeș și ONG – uri de profil.
Partea suedeză și-a manifestat interesul de a avea întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului și ai administrației publice locale din România, cu scopul de a se informa asupra situației cetățenilor români aflați în situații vulnerabile, în special a romilor, precum și asupra măsurilor luate de guvern și de autoritățile locale cu privire la incluziunea socială a acestora.
Temele de discuție ale întâlnirii au vizat următoarele aspecte:
- prezentarea domeniilor de activitate și a rolului pe care îl au autoritățile administrației publice locale din România;
- implicarea autorităților în procesul de incluziune socială a persoanelor marginalizate, prin îmbunătățirea cadrului legislativ;
- găsirea unor  strategii și programe destinate persoanelor defavorizate: proiecte implemenentate sau aflate în curs de implementare ce au ca obiectiv incluziunea socială, formarea și orientarea profesională.
- parteneriate cu ONG-urile;
- situația populației de etnie romă din județul Argeș.
Primarii comunelor din  Argeș au subliniat necesitatea realizării unor investiții  în educație, crearea de locuri de muncă și a unor programe accesibile romilor. În zonele unde există comunități mai mari de romi să se înființeze asociații, care să vină în sprijinul acestora prin programe sociale și locuri de muncă.
Atât partea română, cât și cea suedeză vor susține pe viitor proiectele comune, parteneriatele în acesarea de fonduri europene, cooperarea reciprocă și stabilirea de legături directe între primari argeșeni și suedezi pentru atingerea obiectivelor de mai sus.
Președintele C.J Argeș, Florin Tecău  a subliniat crearea unui grup de lucru comun, pentru identificarea concretă a zonelor de unde provin aceste categorii sociale defavorizate. Consiliul Județean Argeș, ca reprezentant al administrației publice locale va fi punctul de legătură între autoritățile locale suedeze și argeșene.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea