Cele mai frumoase povești digitale au fost premiate la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Joi, 10 septembrie, de la ora 11.00, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și Fundația Progress au organizat Festivalul Povestirilor Digitale Argeșene. Programul evenimentului a inclus vizionarea de filme de către cursanții proiectului Silver Stories, implementat de către Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș pe parcursul a trei ani de zile.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene Argeș, a ținut să transmită câteva cuvinte publicului prezent în sala de conferințe: „Acest program cultural este un fenomen deosebit, deoarece trecem la o magie a imaginii cu o anumită simbolistică. Fiecare filmuleț transmite un mesaj comprimat în câteva minute, ceea ce nu este la îndemâna oricui.”
În calitate de coordonator al proiectului Silver Stories în cadrul Bibliotecii Județene, bibliotecarul-trainer Marius Motreanu a afirmat: „Este prima ediție a Festivalului Povestirilor Argeșene. Noi sperăm ca acest festival să intre în tradiția bibliotecii. Povestea noastră a început în anul 2010, când Biblioteca Județeană a intrat în marea rețea națională Biblionet.”
Evenimentul, care a durat 4 ore, a adunat peste 80 de oameni (copii, adolescenți, adulți și vârstnici), care au dorit să facă parte și ei din universul digital creat în jurul poveștilor de viață. S-au vizionat 29 de filme structurate pe patru categorii (adolescenți/bibliotecari/seniori/profesioniști care lucrează cu grupuri vulnerabile). Povestea trăită și cuvântul rostit au transmis emoție, fericire, suferință și tristețe. Toate aceste experiențe de viață trăite la intensitate maximă de către cei care au ales să-și spună povestea au fost puse în format digital pentru ca acestea să poată inspira și pe alții. Vocea umană a fost elementul-cheie al acestor prezentări, pentru că a conferit autenticitate relațiilor interpesonale și experiențelor umane trăite.
Emoția concurenților s-a amplificat în momentul deliberării făcute de juriul ales pentru desemnarea câștigătorilor. Celor care le-a revenit sarcina de a evalua calitatea artistică a fimelor prezentate au fost: Ania Cazan, directorul festivalului de scurt-metraje ”3 Fest”, Corina Ciobanu – Departamentul de Proiecte Educaționale Europene din cadrul Inspectoratului Școlar Județeam Argeș, Adela Dinu - bibliotecar-trainer, Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș,  și prof. Marius Cârjan de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” Argeș.

Invitații speciali ai evenimentului au primit diplome de excelență

Au urmat aplauze, zâmbete, îmbrățișări și felicitări pentru premianții festivalului. Aceștia sunt: Nicolae Pârâianu – „Agop, șapte frați” (Categoria Seniori); Grațiela Beja - „Viața dincolo de aparențe” (Categoria Adolescenți); Tatiana Sbîrnac - „Biblionet în biblioteca de la Morărești” (Categoria Bibliotecari) și Viorica Badea (Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Argeș – „Capitala culturală europeană & Spațiul marginalizării urbane” (Categoria Profesioniști care lucrează cu grupuri vulnerabile). Au fost acordate și diplome de participare pentru toți concurenții festivalului.
Invitații speciali ai acestui eveniment, care au primit diplome de excelență pentru contribuția lor la dezvoltarea profesională biblioteconomică, au fost Ramona Sincă (Director Programe Fundația Progress), Ovidiu Ana (Director Training Fundația Progress) și Camelia Crișan (Director Executiv Fundația Progress).
Cele mai savuroase momente ale evenimentului au fost momentele artistice, care au adus zâmbetul pe chipul tuturor. Acestea au fost puse în scenă de mezzo-soprana Adina Sima, tinerii interpreți Andrei Tase (chitară) și Adina Ghiță (voce) și Nicolae Perniu, dirijorul Corului Veteranilor și al Corului Armonia din Pitești. 
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea