Jaf pe bani publici la DJTS Argeș, sub privirile blânde ale Ministerului Tineretului și Sportului

# Pentru pagubele descoperite, oficialii ministerului propun... urecherea vinovaților în Comisia de Disciplină

Noul raport al echipei de control a MTS este aproape gata. Raportul a fost redactat în urma unui control efectuat cu două luni în urmă la DJTS Argeș, control ce nu și-a propus să analizeze întreaga activitate a Direcției, ci a avut o tematică fixă. Cele câteva spețe analizate de echipa de control au dezvăluit abateri grave de la legislație, intrându-se, cu bocancii de sport în picioare, în aria penalului. Era de așteptat, DJTS Argeș, sub îndrumarea directorului Laurențiu Achimescu, făcându-și un bun renume în a sfida regulamentele și legislația în vigoare. Neașteptată, în opinia noastră, a fost

reacția exagerat de blândă a oficialilor Ministerului, care, cu fraudele descoperite pe făraș, propun, în mare, o... urechere a vinovaților în Comisia de Disciplină, adică în forul disciplinar intern. Între timp, directorul executiv, Laurențiu Achimescu, contraatacă pe unde poate, opinând că nu e vorba decât de un control ca atâtea altele. Și că apa trece, pietrele rămân. Ca și părțile penale, am adăuga noi, tot la fiecare control...

 

Cazări la negru în taberele școlare ale statului. Cine a luat banii?

Demersul jurnalistic inițiat de Atitudine în Argeș în vara acestui an s-a bazat pe afirmațiile, cu subiect și predicat, ale  unor surse bine informate, care știau clar că la DJTS Argeș se țin tabere... la negru. Adică, în structurile hoteliere ale statului, banii se încasează altfel, nu cu buletin la recepție, nu cu formulare de cazare completate la intrarea în unitate. Nu. De fapt, cu nimic. Cine dracu să vină în control, de exemplu, într-un week-end, de la Minister, de la ANAF sau de la oricine, în Tabăra de la Nucșoara, în creierii munților?...
Așa se face că, într-un singur sfârșit de săptămână, din luna mai, s-a confirmat că au fost cazate fără a se întocmi documente două grupuri de turiști, în structurile de primire turistică din Nucșoara și Corbeni, administrate – fraudulos, evident, iată! – de către DJTS Argeș. Cele 66 de persoane NU AU ACHITAT NICIUN LEU PENTRU CAZARE! Cel puțin nu în acte! Repet, este vorba de un singur sfârșit de săptămână! Ce s-a mai constatat? Că nici la Corbeni și nici la Nucșoara NU EXISTĂ un Registru de evidență a persoanelor cazate!
Ei bine, cuprinși cumva de duhul blândeții, oficialii MTS propun, descoperind frauda, ca cele câteva mii de lei să fie recuperate de la persoanele vinovate. Adică, probabil, de la conducătorul instituției. DAR CÂTE WEEK-END-URI au rămas, oare,  nefacturate? Cele trei zile verificate au dus la un prejudiciu de câteva mii de lei. Ce se întâmplă, însă, cu celelalte zile? Ce se întâmplă cu fapta penală?
Cum se justifică onor conducerea DJTS? Simplu, dar într-un mod care, expus detaliat, ar putea cauza accese de râs chiar și preșcolarilor. Adică, mai pe românește, se justifică printr-o găselniță care, probabil, se regăsește într-un manual antic de fraudă: ”Referitor la modul de întocmire al acestor facturi, directorul executiv al DJTS Arges a declarat că ar fi de fapt o eroare în sensul că în cuprinsul facturilor nu s-a specificat contravaloarea cazărilor, dar aceste servicii ar fi cuprinse de fapt în totalul valoric. De asemenea s-a specificat că serviciile de cazare au fost încasate de la beneficiarii de servicii dar din eroare au fost întocmite ca documente justificative numai bonuri de consum de alimente, iar în totalul valoric al acestora ar fi cuprinse și contravaloarea cazărilor.”

Din lac, în... puțul minciunilor

Afirmațiile făcute de directorul executiv al DJTS Argeș, Laurențiu Achimescu, nu fac decât să îl scufunde pe acesta, mai mult, într-un vârtej penal. Pentru că șeful DJTS a omis să menționeze că serviciile de masă sunt încasate de un particular. Adică, drept scuză pentru nefacturarea cazărilor, domnul director a găsit să spună că, de fapt, acestea s-au facturat, dar s-au dus într-un buzunar privat. Mai grav, pentru că, în primul caz, se putea merge pe o variantă blândă de neglijență în serviciu. A doua variantă, cea aleasă intenționat sau nu de Achimescu, este direct penală. Rămâne de cercetat. După cum rămâne de cercetat cine este furnizorul cu pricina de mâncare, în ce condiții s-a semnat contractul dintre acesta și DJTS, dacă s-a prelungit, cum, din ce cauză/cauze etc.
Cert este că ”scăpările” privitoare la serviciul de cazare în instituții de la care statul român trebuia să încaseze bani sunt, în mod clar, intenționate. Ca funcționar public nu poți să spui că ”am uitat”, să omiți să ceri identificarea celor care se cazează, să nu facturezi aceste servicii beneficiarilor. Toate acestea nu pot fi, în opinia multora, decât componente ale unui circuit infracțional. Câte cazări au fost, astfel, omise? Este normal să se plătească numai ceea ce se descoperă, la sesizarea presei? UNDE CREDEȚI CĂ TRĂIȚI, OAMENI BUNI, ÎN JUNGLĂ? TREZIREA!!!

Baza turistică a DJTS din Pitești – raiul cazărilor... pe caiet!

O situație demnă de cascadorii râsului, însă de o gravitate ieșită din comun, se înregistrează la Baza Turistică Pitești. Unitatea, cu o capacitate de cazare generoasă, este căutată mai ales de constructorii care au lucrări în oraș și trebuie să asigure masă și adăpost, în același loc, pentru zeci de muncitori. Controlul efectuat la sfârșitul lunii iunie a.c. de către MTS dezvăluie un aspect teribil: ”În timpul controlului... s-a constatat cazarea unui grup de persoane de la firma Capital Invest Grup S.R.L., începând cu data de  01.06.2015. Referitor la această situație, în nota de relații, șeful de serviciu a explicat că este o cazare efectuată în cursul lunii și că urma să fie facturată la finele lunii iunie. EVIDENȚA CAZĂRILOR ESTE FĂCUTĂ PE UN CAIET UNDE SUNT ÎNSCRISE CAZĂRILE EFECTUATE.”
Adică, mai pe românește, se scrie, ca la magazinul de la țară, pe caiet. Când se termină luna – sau, după caz, când vine pensia – se dă banul, iar datoria din caiet se șterge. De ce însă, ne întrebăm noi, fiscul închide magazinele care vând pe caiet, de trei milioane de lei vechi pe lună, iar DJTS-ul, care vinde pe caiet de zeci de milioane, e în regulă? UNDE ESTE CONTROLUL DE LA ANAF? UNDE ESTE ANTIFRAUDA? Citiți și vă cruciți în continuare, oameni buni, că aveți de ce: ”În privința evidenței cazărilor efectuate s-a constatat faptul că nu există registre special tipizate, respectiv Registru de evidență a comenzilor și Registrul cazărilor și prestărilor turistice.” Corpul de control mai constată că ”Nu se întocmenște diagrama grupului și situația prestărilor și a decontărilor.”
Încheiem episodul de astăzi cu o rugăminte către oficialii MTS. Oameni buni, vă rugăm, nu ne luați de proști. Aici se fură! Dacă nu sunteți în stare să vedeți asta și o puneți numai pe seama neglijenței, vă înșelați amarnic. Săpați adânc și veți găsi și adevărul gol, nu pe cel servit de sportivii cuibăriți la conducerea DJTS ca la sânul cald al mamei, mamă care nu se supără dacă micuții mai fură una, alta. OAMENI BUNI, TREZIREA! LA DJTS ARGEȘ SE FURĂ CA ÎN CODRU DIN BANII PUBLICI!!!
Vom reveni cu noi detalii privitoare la raiul pe pământ argeșean. Prescurtat, DJTS.
Spiridon Voinescu

CLICK AICI pentru vizualizarea documentului Ministerului Tineretului și Sportului

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea