De frica DNA și a SRI. Conducerea ABAAV Argeș refuză să promoveze un proiect de maximă utilitate pentru județ!

# Șefa instituției, Tatiana Diaconu, nu mai vorbește cu presa # Scorneala cu serviciile, inventată, se pare, de un șef de birou paranoic din departamentul tehnic # Domnule prefect, domnule președinte al CJ Argeș! Domniile voastre ați mai pomenit o așa tâmpenie?! Luați măsuri!!! Este vorba de banii noștri!

Valuri uriașe de ignoranță, ca să nu spun de prostie, inundă, de ceva timp, clădirea Direcției Apelor Argeș, clădire situată, e drept, dar fără legătură, chiar pe malul râului cu același nume. Râul nu are însă nicio vină… În interiorul acesteia, toți șefii tremură de zor, de teama SRI-ului și a DNA-ului, care, spune un șefuleț mai sărac cu duhul dar și cu neuronii din instituție, ar veni de zor să îi ia pe toți dacă promovează – sau chiar dacă se uită la el – proiectul de reabilitare denumit ”Amenajarea râului Argeș pe sectorul Baraj Golești-Baraj Ogrezeni în vederea stabilizării albiei, județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu”. Proiect pentru care s-a ținut o licitație publică, proiect ce a urmat toate etapele procedurale legale – CNSC, instanță etc. - și pentru care chiar s-a semnat contractul de lucări.

Toată lumea vrea, dar nimeni nu mișcă

Lucrările de amenajare prevăzute în proiect sunt unele de importanță majoră pentru județ. Este vorba de apărări de mal, de lucrări împotriva eroziunii și alte amenajări hidrotehnice complexe. Este vorba de intervenții în zonele pilonilor de pod. Este vorba de o lucrare cu finanțare asigurată, cu bani ce se pot pierde din cauza – hai s-o spunem pe șleau – incompetenței sau incapacității factorilor de decizie din cadrul ABAAV. Toți declară că doresc din toată inima demararea lucrărilor, însă nimeni nu mișcă nimic. Din contră, scornesc tot felul de găselnițe, unele de râsul curcilor, pentru a mai adăuga, acolo, o foaie două la dosar. Care dosar se află de șapte luni în același stadiu, adică din luna februarie, de când a fost depus proiectul de către constructor, în așteptarea începerii procedurii de avizare.

Directorul instituției, Tatiana Diaconu, nu mai răspunde la telefon. Pentru că nu poate răspunde la întrebarea: cine nu dorește promovarea proiectului?

Săptămânalul Atitudine în Argeș a urmărit, îndeaproape, subiectul, iar discuția purtată, în urmă cu o săptămână, cu șefa instituției, a fost elocvent pentru modul în care este pasată responsabilitatea: ”Nu eu, conform regulamentelor, stabilesc dacă o documentație intră sau nu în CTE (Comisia Tehnico Economică). Eu convoc această comisie. Nu am competențe în sensul acela... Noi tot discutăm această documentație, acest subiect de câteva săptămâni, și nu numai de câteva săptămâni. Săptămâna viitoare trebuie să ajungem la o concluzie...” – dribla, mai ceva ca Gică Hagi, doamna director. În urmă cu două săptămâni însă, directorul de investiții al ABAAV, Narcis Mățăoanu, ne declara:  ”În ceea ce mă privește, am făcut o informare scrisă către doamna directoare, care este președintele CTE, în care am informat-o cu privire la această problemă, pentru ca dânsa  să studieze oportunitatea, să vadă ce probleme mai sunt, dacă sunt, în vederea introducerii în CTE a acestui proiect.”
Ce este acest CTE? – se pot întreba mulți. Ei bine, acest CTE (Comitetul Tehnico Economic) este tocmai acel for care poate decide dacă documentele depuse de câștigătorul licitației sunt bune sau nu, dacă necesită clarificări, completări. În CTE se poate decide chiar respingerea documentației, pe motiv de neconformitate. Dacă se ține CTE-ul, și dacă dosarul cu pricina este introdus pe ordinea de zi! Cine se ocupă, din cadrul Direcției Apelor, cu asta? Ia citiți, din nou, răspunsul doamnei director neînfricat Tatiana Diaconu: ”Nu președintele. Este un regulament și o întreagă procedură... Nu vreau să spun în presă de ce nu au făcut și ce trebuiau să facă... Nu am dat niciodată în colegii mei... Nu vreau să vă dau un răspuns, e treaba noastră internă și nu a fost gestionată foarte bine, însă trebuie să se ia o decizie...”

Domnule prefect, Domnule președinte al CJ Argeș! Domniile voastre ați mai pomenit o așa tâmpenie?! Luați măsuri!!!

E clar, la Direcția Apelor... miroase a apă stătută. Ca să nu spun că s-a împuțit peștele, și de unde. Noroc că mai avem și guvernanți. Șefii mari ai județului pot face, uneori, lumină, direct în ograda lovită de calamitate, sau indirect, prin lobby. Prefectul județului, Mihai Oprescu, are intrare directă. Pentru că este, prin lege, președintele Comitetului Bazinal, funcție care îi permite să se intereseze în mod nemijlocit cu privire la blocarea unei astfel de lucrări. Cred, sincer, că e momentul ca reprezentantul guvernului în teritoriu să se ocupe de o deblocare a situației fără ieșire în care s-a ajuns. Președintele CJ Argeș, Florin Tecău este mandatat, prin vot, de întreaga populație a județului, să contribuie la dezvoltarea și bunăstarea acestuia. Ei bine, domnule Tecău, a venit momentul să vă implicați, pentru că banii alocați Argeșului (și așa puțini și rari) se duc dracu, iar la următoarele inundații dosarul acesta se poate transforma direct într-o piatră de moară. La gâtul tuturor, nu numai la cel al incompetenților de la Ape. De ce ne batem joc, intenționat sau nu, de așa ceva? Chiar avem, cu toții o memorie atât de scurtă, încât evenimentele inundațiilor catastrofale din județ de anul trecut să nu ne mai sune în cap ca o sirenă de alarmă?...

Administrația Națională Apele Române arată cu degetul spre directoarea Tatiana Diaconu

Obosiți de atâta așteptare, dar și cu banii blocați, reprezentanții firmei care a câștigat licitația, Valah Construct, s-au adresat Administrației Naționale Apele Române, adică forului superior al Direcției Apelor Argeș Vedea. Răspunsul acestora a fost unul așteptat: unitatea din Argeș are responsabilitate juridică, iar comisia tehnică, deja celebra CTE, ”poate fi convocată doar prin decizia directorului de la Administrația Argeș”.

CLICK AICI pentru a vizualiza documentul de la Apele Române

Așadar, comisia e convocată de director, acesta însă așteaptă de la aparatul tehnic introducerea pe ordinea de zi a dosarelor. Aparatul tehnic a recomandat însă directorului luarea în considerare a respectivului dosar. Între timp, spaima paralizează toată activitatea pentru că un obscur șef de birou divaghează pe holurile instituției povești despre DNA și SRI. Nimeni nu mai mișcă nimic, directoarea convoacă comisia, însă nu propune introducerea dosarului pentru că nu ea propune; departamentul tehnic și secretariatul nu propun pentru că deja au propus directoarei dosarul, însă șoaptele tembele încă se lovesc de pereții instituției. OAMENI BUNI! AVEȚI IDEE CE SALARII URIAȘE SE ÎNCASEAZĂ LA ABAAV PENTRU ACEASTĂ NEMIȘCARE? AVEȚI IDEE ÎN CE MAȘINI DE TEREN SE LĂFĂIE CONDUCEREA INSTITUȚIEI? Pentru asta? Pentru jocul acesta, infantil, de-a șoarecele și pisica? Pe banii noștri, ai românilor?
În încheiere, nu pot decât să îmi exprim sincerul dezgust pentru atitudinea de struț a doamnei director Tatiana Diaconu. O instituție atât de mare trebuie, sincer, condusă de oameni pe măsură, dispuși și pregătiți să își asume responsabilități, care să spună cu tărie ”DA” sau ”NU”. În momentul de față, tot ce se aude este ”POATE”. Poate vă duceți, oameni buni, acasă, pentru că pe banii publici nu puteți să jucați, chiar așa, alba-neagra!
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea