Concert pentru pian în primă audiţie în România

Filarmonica Piteşti organizează joi, 24 septembrie a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul concert simfonic extraordinar al stagiunii a noua. Dirijorul Valentin Doni, pianista Livyka Știrbu-Sokolov (ambii din Chişinău) şi orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti vor interpreta Leonard Bernstein - „West Side Story” (selecțiuni), Liviu Știrbu - Concertul pentru pian și orchestră, Serghei Prokofiev - Suita nr. 2 din ,,Romeo și Julieta”, Dmitri Șostakovici - Suita de balet nr. 1 şi Eugeniu Doga - Vals din filmul „My Sweet and Tender Beast”.
Dacă celelalte lucrări muzicale sunt cunoscute publicului meloman, „Concertul pentru pian şi orchestră” al lui Liviu Ştirbu va fi audiat în primă audiţie în România. Scris în 1992 şi dedicat soţiei sale, pianista Angela Socolov, concertul a fost prezentat în premieră la Chişinău de orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale a Republicii Modova, dirijor Valeriu Doni, solistă, chiar Angela Socolov. Este o adevărată provocare pentru pianişti, întrucât un rol important îl au instrumentele de percuţie.
Compozitorul Liviu Ştirbu, care va fi prezent la concert, a studiat vioara la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, urmând ulterior Institutul de Arte din Chişinău (dirijat orchestră), Conservatorul de Stat din Chişinău (compoziţie) şi Academia de Muzică Bucureşti. A scris muzica numeroaselor spectacole de teatru, film, rock-folk, dar şi muzică academică şi de estradă, fiind recompensat cu premii importante.
Dirijorul permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Valentin Doni, a absolvit Institutul de Arte „G Musicescu” din Chişinău, secţiile dirijat orchestră de muzică populară, compoziţie şi teoria muzicii. Se perfecţionează ulterior la Paris, la Conservatorul Naţional „Rueil-Malmaison”. Lector la Institutul de Arte pe care l-a absolvit, Valentin Doni a fost contrabasist la orchestra de muzică populară „Mărţişor”, dirijor al orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii, dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Chişinău, este recunoscut ca dirjor şi compozitor. A mai dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti în decembrie 2013.
Pianista Livyka Shtirbu-Sokolov s-a născut într-o familie de muzicieni, tatăl, compozitor, mama, pianistă, urmând, cum era şi firesc, drumul muzicii. Este elevă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. Deşi tânără (16 ani), a susţinut numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, fiind laureată în România, Republica Moldova, Elveţia. A susţinut recitaluri în: Germania, Rusia, România. A evoluat alături de violonişti, pianişti şi violoncelişti de prestigiu, formând duouri. A evoluat sub bagheta dirijorilor Valentin Doni, Octav Calleya, Cristian Florea, Daniel Manasi, Mihai Agafiţa, colaborând cu orchestre simfonice, de tineret sau naţionale de cameră. Este pentru prima oară la Filarmonica Piteşti.
Fiind un concert simfonic extraordinar, preţul unui bilet este de 50 de lei, respectiv
30, în funcţie de categoria locurilor. Abonamentele rămân valabile.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea