Meșterul popular Dan Gherasimescu, „Omul pasăre al românilor”, a expus la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

În perioada 14-19 septembrie, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș au organizat o expoziție retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai reprezentativi artiști ai lemnului din județul Argeș– Dan Gherasimescu de la Valea Danului.
Vernisajul expoziției a avut loc luni, 14 septembrie, de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Cu acest prilej, expoziția a fost sfințită de către un sobor de preoți de la Biserica Sfântul Gheorghe din Pitești. Împodobite cu busuioc, obiectele de cult cu tematică religioasă realizate de artistul popular Dan Gherasimescu au fost stropite cu agheasmă. Iubitorii de artă tradițională românească s-au desfătat cu un  adevărat „festin” de artă populară autentică: troițe mai mari și mai mici, pristolnice, cruci de altar și de mână, icoane de vatră, obiecte utilitare încrustate cu simbolul Sfintei Cruci.
Vernisajul a fost precedat de vizionarea filmului „Dan Gherasimescu – Omul- pasăre al românilor”, care a fost realizat de către Sorin Mazilescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș. Acest film a câștigat premiul I la Festivalul Concurs Național de Film „Ipostaze Etnografice”, Galați 2013.
La vernisaj au luat cuvântul: Octavian Mihail Sachelarie, managerul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, Mihai Golescu, directorul cotidianului Argeșul, Ovidiu Vlăsceanu, consilier la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Vasile Dina, primarul comunei Valea Danului, și Sandu Nichita, directorul Arcoms Socom. La vernisaj au fost prezenți și câțiva elevi ai sculptorului Dan Gherasimescu, care este și profesor la Secția externă de profil a Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești.
„Acest eveniment are un suflet cultural și este de datoria noastră să punem în evidență anumite fenomene culturale. Un creator de talia lui Dan Gherasimescu nu poate să facă abstracție de sufletul creației sale. Această expoziție reflectă dragostea de ceea ce înseamnă cultura argeșeană și are un standard artistic destul de ridicat”,  
La finalul vernisajului, artistul popular Dan Gherasimescu a vorbit despre tradițiile, legendele și obiceiurile legate de Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci: «În cadrul acestei expoziții se regăsesc obiecte casnice, dar înfrumusețate cu motivul Sfintei Cruci. Ziua de 14 septembrie reprezintă cumpăna dintre vară și toamnă; este sinonimă cu Cârstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Este ziua în care se începe culesul viilor și „bătutul” nucilor.»
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea