Bursă persană obținută prin Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Au trecut aproape trei ani de când Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș organizează cursul gratuit de Limbă, Cultură și Civilizație Persană, coordonat de Mihai Cernătescu, doctor în istoria islamică. Prin intermediul acestui curs, participanții își însușesc limba persană contemporană, dar și noțiuni bogate din cultura și civilizația Orientului Mijlociu.
În calitate de absolvent al acestui curs, Arina Epure, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național "Zinca Golescu" din Pitești, a reușit să obțină o bursă în Iran pentru studierea limbii persane. În fiecare an, statul iranian acordă burse tinerilor care sunt interesați să studieze limba persană, cu scopul de a promova cultura și limba persană în spațiul extern Iranului.
Astfel, în perioada 1 august – 2 septembrie, tânăra piteșteancă a avut șansa extraordinară de a învăța limba persană, de a cunoaște cultura și poporul iranian. Pentru a afla impresii despre această inedită experiență, am vorbit cu eleva Arina Epure, căreia i-am adresat câteva întrebări.

”Iranienii sunt dornici să-și facă cunoscută cultura”

# Povestește-ne despre experiența pe care ai avut-o acolo și despre modul în care aceasta și-a pus amprenta în dezvoltarea ta personală și socială
- Pentru mine, această bursă a însemnat șansa de a cunoaște altă cultură și de a aprofunda limba persană. Prin intermediul acestui curs de vară, mi-am îmbunătățit cunoștințele de limbă persană și am aflat informații prețioase despre civilizația și societatea iraniană. Această bursă mi-a deschis noi orizonturi: am cunoscut oameni din toată lumea, am avut deschidere către mai multe culturi, nu doar spre cea iraniană.
# Cum este poporul iranian? Cum te-ai acomodat acolo?
- Poporul iranian este foarte primitor. Oamenii sunt călduroși, respectuoși, au făcut totul pentru ca noi să ne integrăm mai bine acolo. Iranienii sunt dornici să-și facă cunoscută cultura. Timpul nostru liber era programat. În fiecare zi, după terminarea orelor de curs, vizitam cele mai reprezentative puncte de cultură pentru poporul iranian: Turnul Milad din Teheran, Monumentul Azadi, Muzeul Național de Covoare Persane, Muzeul Miliar din Teheran. De asemenea, ne-am bucurat și de o frumoasă excursie de trei zile în orașul Isfahan.
# Ce a însemnat pentru tine cursul de limbă persană organizat de Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș?
- Acest curs a reprezentat o șansă deosebită de a învăța o limbă rară, care deschide foarte multe orizonturi. Ne-a facilitat accesul la o altă cultură. Poți înțelege mai bine un popor, dacă îi cunoști limba. A fost un demers util în dezvoltarea mea personală și socială. Îmbogățirea spirituală a fost principalul câștig al absolvirii acestui curs.
# Ai repeta această experiență?
- Cu siguranță că aș repeta această experiență. Mi-a oferit șansa unei deschideri spirituale inegalabile. Pentru mine, posibilitatea de a comunica cu oameni aparținând altor culturi mi-a deschis orizonturi noi. În viitor, nu voi renunța  la studierea limbii persane. Le transmit tuturor celor care vor să învețe limba persană, să vină la Biblioteca Județeană Argeș, pentru că este o șansă unică și pentru că pot fi și ei câștigători ai unei asemenea burse.
Cursul de limbă persană este în continuare deschis, iar cei interesați se pot înscrie la Biroul de Informații al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Interviu realizat de Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea