Constantin Budan a lansat o lucrare de referință despre agricultura Argeșului și Muscelului

Joi, 24 septembrie, de la ora 17.00, în sala de conferințe, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș a organizat evenimentul de lansare a lucrării „Agricultura Argeșului și Muscelului. Mică enciclopedie. Evoluție. Organizare. Instituții. Portrete” (Editura Tiparg, Pitești, 2015), autor cercetătorul științific Constantin Budan.
În prezența unui public numeros, evenimentul s-a bucurat de prezența unor nume importante ale domeniului agriculturii naționale: prof.univ.dr. Gheorghe Glăman, președintele Societății Române a Horticultorilor și al Secției de Horticultură a Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” și Mihai Nicolescu, secretarul general al Academiei de Științe Agricole și Silvice din București.
Oficiile de gazdă au fost realizate de managerul Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș, care, în deschiderea evenimentului, a evidențiat importanța acestei lucrări pentru cunoașterea culturii locale și naționale: „Acest demers editorial a pornit de la un proiect grandios - «Enciclopedia Argeșului și Muscelului»  – coordonat de prof.univ.dr. Petre Popa. Sunt necesare aceste soluții de domeniu: fiecare colectiv să realizeze dicționare enciclopedice pe fiecare domeniu de cercetare în parte. Lucrări de referință de acest gen se scriu foarte greu. Necesită foarte mult timp și foarte multă răbdare. Promitem că nu este ultimul proiect de acest gen. Țelul nostru este realizarea unei bibliografii locale foarte puternice. Bibliografia locală înseamnă o pagină de identitate în cultura națională. Sperăm să ducem mai departe acest spirit al enciclopediei comunitare.”
Gheorghe Glăman a afirmat: „Îl cunosc pe Constantin Budan din anul 1984. Am contribuit amândoi la scrierea istoriei horticultorilor români și a Cărții de Aur a horticultorilor. Am scris prefața acestei cărți. A fost ușor de scris pentru că lucrarea oglindește ceva. Acest crâmpei de istorie redescoperit și pus în operă de Constantin Budan rămâne în istoria Argeșului și a României.”
Editorul cărții, Adrian Sămărescu, a făcut o sinteză a omului enciclopedic care este Constantin Budan: „Privilegiul primordial pe care l-am avut în calitate de editor al acestei cărți nu este acela al plusvalorii editurii, ci faptul că am avut ocazia, de-a lungul conceperii acestei cărți, să mă întâlnesc cu omul Constantin Budan.”

”Am scris această carte pentru colegii mei care și-au iubit și onorat profesia”

La finalul lansării, autorul a precizat următoarele: „Nu m-am gândit niciodată să scriu această carte. Ideea realizării acestei cărți s-a conturat în timpul colaborării la realizarea «Eniclopediei Argeșului și Muscelului». În acest volum au fost concretizate două intenții creatoare: cea a unui dicționar enciclopedic și cea a unui segment monografic. Nu am să vorbesc despre conținutul acestei cărți. În acest volum sunt redate remarcabile biografii ale specialiștilor din toate sectoarele agriculturii. Am rămas intim atașat de familia specialiștilor argeșeni care au acționat cu profesionalism pentru realizarea multor programe din domeniul agriculturii. Am scris această carte pentru colegii mei care și-au iubit și onorat profesia. Pentru realizarea acestui dificil demers doresc să mulțumesc colegilor mei, care mi-au furnizat materialele documentare și îmi manifest recunoștința față de enciclopediștii argeșeni. Nutresc speranța că acestă modestă lucrare va constitui un suport pentru preocupările contaminatoare ale generațiilor tinere.”
Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea