Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, încolțită, la Pitești, de primari și de presă

# Primarii i-au reproșat atât nemișcarea ministerului cât și a Direcției Apelor Argeș în fața amenințărilor de inundații

Prezentă, săptămâna trecută,  la Piteşti, la lucrările Colegiului Prefectural, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a ținut un discurs lung și aproape convingător cu privire la preocupările instituției pe care o conduce pentru asigurarea plății investițiilor în teritoriu, pentru prevenirea efectelor inundațiilor și altele. Totul a fost frumos pentru doamna ministru… până la punctul ”diverse”. La acest punct, discursul ministerial s-a năruit brusc, sub cuvintele respectuoase, dar apăsătoare, ale primarilor prezenți în sală.
Gheorghe Stancu, primar Bascov: ”Știți bine ce catastrofă a fost la noi în comună. Nu se întâmplă nimic, se fac studii de fezabilitate, plătite bine, după care totul se oprește. Eu, ca autoritate locală, nu pot interveni, pentru că  proprietatea  nu este a mea, este a Apelor Române. Ce să facem? Cu vorbe nu scăpăm de inundații, vă asigur!”
Sebastian Pupăză Roșu, primar Stolnici: ”Pentru cursul râului Cotmeana, care amenință, după cum știți, comunele din sudul județului, s-a făcut un studiu de amenajare, unul foarte bun, prin anul 2009. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic în acest sens. Noi însă, în localități, am simțit asta, pentru că ne-a inundat Cotmeana, de atunci, de mai multe ori. Studiul de care vorbeam este unul bine făcut. Dacă tot s-au plătit bani pe el, haideți să îl și folosim…”

Ministrul Mediului recunoaște, fără perdea, că la Direcția Apelor Argeș sunt probleme mari

Întrebată de jurnaliștii prezenți despre ”viteza” meteorică cu care zace, de un an, prin sertare, cel mai mare proiect hidrotehnic al Argeșului, ministrul Gavrilescu s-a văzut nevoit să recunoască: ”Eu am dispus ca Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului să efectueze un control la ABAAV pe toate proiectele, astfel încât să vedem exact care este realitatea. Pentru o problemă extrem de importantă a întregii comunităţi, trebuie să luăm o decizie. Dacă nu a fost respectată legea, acest contract trebuie anulat, să se facă altă licitaţie, astfel încât să putem să rezolvăm această problemă. După 15 octombrie se va efectua un control la ABAAV. La  Argeş s-a mai efectuat un control, dar pe altă speţă. Pot să vă spun că va intra un control puternic la ABAAV. Sunt foarte supărată pentru că problemele pe care le-am depistat sunt foarte grave. Nu voi admite nicio secundă ca vreo ABA din ţară să nu cheltuiască banii, mai ales cei europeni”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
”Cei care au greşit.... O să vedeţi ce o să urmeze în perioada următoare. O să plătească cei care au greşit. Între timp au apărut şi alte elemente”, a completat ministrul Mediului.
Grațiela Gavrilescu a ameninţat cu demiterea conducerea interimară a ABA Argeş-Vedea. Nemulţumirile ministrei au pornit de la numeroasele proiecte începute de Direcţia Apelor Argeş, cu bani de la bugetul Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, însă nefinalizate. Ministra Mediului le-a dat reprezentanţilor ABAAV şi un termen pentru finalizarea acestor proiecte: sfârşitul anului 2015.
”Sunt lucrări în demarare, cu fonduri din bugetul propriu sau din bugetul Apelor Române, şi, pentru că sunt prezenţi colegii mei de la ABA Argeş-Vedea, le spun deschis că dacă nu îşi vor finaliza aceste proiecte până la sfârşitul anului, nu sunt nemuritori pe posturile respective! Şi mai trebuie să ştie un lucru: banii pe care îi cheltuim din bugetul nostru, al tuturor, trebuie investiţi în lucrări care să fie efectiv bun local pentru localităţile şi cetăţenii respectivi, astfel încât viaţa lor să nu fie pusă în pericol”.
Intrarea triumfală a ministrului Gavrilescu s-a compensat, teribil, cu o retragere în fugă, doamna ministru fiind, cumva, acoperită de mult mai rodatul Daniel Constantin, cel mai longeviv ministru în funcție. Să sperăm că retragerea cam precipitată va fi de natură să facă și câteva valuri prin nemișcata Direcție județeană de profil. S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea