Lovitură de teatru! Magnatul Nicolae Ivănescu nu apare, ca parte, în procesul ce urmărește anularea punerilor în posesie din Pădurea Trivale

# Urmările acestei absențe pot avea efecte catastrofale pentru ”Nenea”. Este vorba de câteva milioane de euro!

S-a scris mult în presă despre cele 192 hectare pe care Comisiile Județene de Fond Funciar ale Argeșului le-au retrocedat, în Trivale, într-o pădure care a fost a statului, însă avea un evident potențial imobiliar. Potențial care i-a făcut, pe toți cei participanți la ingineria de fond funciar, să treacă cu vederea o prevedere legală, două sau mai multe, pentru a-și atinge nobilele scopuri. Bănești, desigur.
În anul 2007, Comisia Judeţeană de Fond Funciar, condusă la acea vreme de prefectul Ion Cârstoiu, a retrocedat, printre alții și  Ilenei Brătianu (fata marelui istoric și om politic liberal Gheorghe Brătianu) o parte dintre terenurile forestiere pe care aceasta le revendica la Răteşti. Prin interpretarea liberă (sau chiar liberală de tot) a legii, dar și având, de la primăria din localitate, dovada că în zonă nu mai există teren pentru punerea în posesie, fiica lui Gheorghe Brătianu este împroprietărită cu 32 de hectare de pădure în Trivale.
Aproape imediat, în martie 2007, cele 32 ha  au fost cumpărate  de omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Acesta, la rândul său, a supus terenurile forestiere din Trivale unui lung şir de dezmembrări, după care le-a vândut, în 2010, parțial, pe câteva milioane de euro, societăţii Orly Forest, administrată de israelianul Leza Yosef din Tel Aviv și o româncă, Valerica Stoian, din Budeasa. Din aceste tranzacţii, trei la număr, însumând 15,5 ha. din terenurile cumpărate de la Ileana Brătianu, deținute de autorii acesteia în Rătești, dar puse în posesie în Pădurea Trivale , Ivănescu a obţinut nu mai puţin de 2,5 milioane de euro.

Direcția Silvică Argeș și Prefectura au dat în judecată nu pe Ivănescu, ci pe fata Ioanei Brătianu

Instituțiile statului, după schimbarea regimului politic, au mers pe calea instanțelor pentru a anula tranzacțiile făcute cu pădurea statului aflată în mijlocul municipiului Pitești. Astfel, la Judecătoria Pitești a fost atacat Titlul de Proprietate emis de Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș. S-a dispus o expertiză în cauză. Interesant, dar perfect legal este faptul că nu Ivănescu a fosat chemat ca pârât, ci fiica Ilenei Brătianu,  Marie Helene Fabra Rovira Francois (căsătorită Lebiez) Brătianu, în calitatea de moștenitoare a defunctei mame. Ei bine, inevitabilul s-a produs, sau cel puțin a început să se producă. Simțind, poate, și răsuflarea fierbinte a DNA, care este cu ochii pe speță de ceva timp, instanța de fond anulează, în luna decembrie a anului trecut, o parte din Titlul de Proprietate emis. Peste 25 de hectare se întorc în patrimonial statului.

03.12.2014
Hotarâre - nr. 11559/2014
Admite în parte acţiunea. Admite în parte cererea de intervenţie. Anulează în parte titlul de proprietate cu nr. 88/12.02.2007 emis de Comisia Judeţeană Argeş pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, respectiv numai în ceea ce priveşte suprafeţe de teren de 22,36 ha. şi 3,3 ha. astfel cum au fost identificate de expertul cauzei, Stuparu Elena, prin raportul de expertiză şi schiţele anexe (filele 188, 189 din dosar). Compensează în totalitate cheltuielile de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Piteşti. Pronunţată în şedinţă publică azi 03.12.2014.

Culmea neputinței: la Tribunal au declarat recurs numai Direcția Silvică și Prefectura Argeș

Legile statului prevăd o a doua șansă pentru cei care consideră că nu și-au găsit dreptatea în prima instanță. Așa încât, cei nemulțumiți pot formula recurs la Tribunal. Ei bine, cei nemulțumiți au fost tot instituțiile statului, în cazul de față Prefectura Argeș dar și Direcția Silvică Argeș. Moștenitoarea Brătienilor nu a contestat decizia primei instanțe de anulare parțială a titlului de proprietate.
Problemele însă pot produce efecte devastatoare pentru afaceristul Nicolae Ivănescu. Pentru că instanța poate decide și anularea actelor subsecvente, a actelor întocmite ulterior. Și de aici problema, pentru că punerea în situația inițială va naște, cu siguranță, un alt proces. Prin care cei care au dat 2,5 milioane de euro lui ”Nenea” vor dori banii înapoi. Și cum Hotelul Muntenia, din insolvența în care se scaldă, nu prea produce…
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea