Muzeul Judeţean Argeş, Secţia Ştiinţele Naturii, vă invită să vizitați expoziţia temporară „Cuarţul şi varietăţile sale”

Muzeul Judeţean Argeş, Secţia Ştiinţele Naturii, vă invită, începând de vineri, 9 octombrie, la o nouă expoziţie temporară „Cuarţul şi varietăţile sale”.  Florile de mină sunt bijuteriile întunericului crescute domol în inima fierbinte a Pământului. Primii care le-au văzut au fost minerii timpurilor moderne. Pătrunşi în măruntaiele pământului, aceştia le găseau prin cotloane ascunse, aproape de filoanele metalifere: apariţii miraculoase, jucând fantomatic în lumina lămpaşelor. Cele mai spectaculoase flori de mină astăzi fac parte din colecţiile muzeelor de profil din întreaga lume.
Unul dintre acestea este şi Muzeul Judeţean Argeş ale cărui piese de referinţă sunt incluse în patrimoniul naţional.
Cuarţul este un mineral răspândit în scoarţa terestră, care în stare pură este incolor, impurităţile din cristal determinând culoarea mineralului. Cuarţul cristalizează frecvent în goluri existente în roci numite geode.
Există diferite varietăţi de cuarţ:
- Agatul este o varietate de cuarţ fin cristalizat cu textură caracteristică în benzi concentrice, de culori sau nuanţe diferite, care umple o cavitate. Mijlocul unor agate este ocupat de o geodă tapiţată cu micro cristale de cuarţ. Feliile de agat sunt unele dintre cele mai atractive piese din lumea minerală.
- Ametistul este varietatea violetă de cuarţ. Culoarea este dată de impurităţile de cupru şi mangan.
- Citrinul este varietatea galbenă de cuarţ. Culoarea este conferită de conţinutul de fier.
- Aventurinul este varietatea verde de cuarţ. Poate fi confundat cu jadul sau cu smaraldul.
- Onixul este varietatea neagră de cuarţ, care conţine oxid de siliciu în cantitate mare.
- Cuarţul roz este varietatea roz de cuarţ prin prezenţa ionilor de fosfor.
Originile florilor de mină fiind legate de activitatea vulcanică, cele mai spectaculoase specimene din colecţia Muzeului Judeţean Argeş provin din zăcămintele metalifere din nordul ţării, în special zona Maramureşului, dar şi din ţări ca Brazilia, Mexic etc.
Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 09 - 31octombrie, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din str. Armand Călinescu, nr. 44, Piteşti, aceasta putând  fi vizitată de marţi  până  duminică între orele 9.00 - 17.00.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea