Primăria din Uda a băgat la apă plata președintelui circumscripției electorale și a unui membru

# Procesul, pe rol din 2013, este acum la a patra instanță # Șefa circumscripției electorale din Uda: Atunci, în ziua alegerilor și în noaptea de după, am stat 48 de ore în picioare… nu au știut să facă procesele verbale… nu comentez capacitatea lor de înțelegere, a celor de la Uda…

Comuna Uda se află în sud-vestul judeţului Argeş, la circa 45 km de Piteşti. Este una din cele mai sărace localități, nu numai din județ, ci și din țară. Asfaltul nu prea se vede, dar nici circulație nu prea se vede, comuna fiind una îmbătânită. Tinerii, datorită izolării localității, au migrat spre oraș.
Uda are o suprafaţă de 7260 ha din care 3860 în intravilan şi 3400 în extralivan. Are ca vecini comunele: # La N - Morăreşti # La E - Cocu # La S - Vedea # La V - Topana şi Ciomăgeşti
Din anul 2013, administrația locală din Uda cheltuie bani pe la instanțe (s-a ajuns, în momentul de față, la a patra instanță, după ce Curtea de Apel, la un moment dat, a casat dosarul și l-a trimis spre rejudecare) datorită faptului că refuză să plătească, integral, sumele cuvenite cu titlu de indemnizații, cheltuieli de protocol și transport pentru președintele și locțiitorul Biroului Electoral de Circumscripție din localitate. Și nu vorbim de cine știe ce sume, ci de o diferență de 3.575 lei de persoană, sumă care, cu siguranță, este una considerată mică de un avocat nevoit să reprezinte interesele unei astfel de instituții în fața a patru instanțe.

Primăria Uda nu a reușit să arate cum a cheltuit sumele cu pricina, sume primite de la Guvern

Edilii din comuna Uda au primit, de la Guvernul României, sumele necesare pentru desfășurarea, în bune condiții, a alegerilor. Doar că, întrebați în instanță, aceștia nu au reușit să arate ce au făcut cu banii: ”Pe de altă parte, intimații nu au făcut nicio dovadă a modului în care au folosit sumele speciale destinate pentru organizarea alegerilor locale, ce au fost alocate încă din luna aprilie-mai 2012 din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.” – se arată în motivarea instanței.
Prin urmare, în data de 27 aprilie 2015, Tribunalul Argeș - completul de Contencios Administrativ și Fiscal, admite acțiunea reclamantelor Delczeg Dumitru Cristina Filofteia și Constantin Lidia Camelia, acțiune formulată împotriva primarului comunei Uda și a consiliului local Uda.

”S-a calculat, tot conform legii, consumul pentru deplasarea până în localitate”

Șefa circumscripției electorale din Uda: ”S-a făcut diferența între ce mi-au dat ei, pentru cele 22 de zile. În lege scrie că se pontează 55 de zile, Legea 74. Ei mi-au plătit mai puțin de jumătate. La diferența de zile neplătite, instanța, conform legii, a adăugat 10 lei pe zi protocol, adică bani pentru masă, plus banii de navetă. S-a calculat, tot conform legii, consumul pentru deplasarea până în localitate, s-a înmulțit cu costul unui litru de benzină, atât cât costa el la ora respectivă, și a rezultat o sumă.
# De ce susține primăria Uda, primarul, că ați muncit numai 22 de zile din cele 55? Ce acte doveditoare au depus la instanță, așa cum se specifică în recurs?
- Ei nu au făcut dovada în nici un fel. Singura specificație după care ne puteam ghida este făcută în Legea 74: ștatele de prezență pe care le semnează președintele de circumscripție. Vă imaginați că acela am fost chiar eu, deci am procedat ca la carte. Suntem la al doilea rând de procese. În primă fază au câștigat, nu vreau să mă pronunț cum și prin ce metode. Au susținut că ștatele de prezență nu au fost semnate de președintele Biroului Electoral Județean și de către primar. În condițiile în care nicăieri în lege nu se specifică așa ceva. Plata se face pe baza prezenței. De asemenea, pârâții mei susțin că uneori am fost la lucru numai trei ore, adică nu am lucrat șase pe zi. Eu chiar am fost la muncă. Poate nu știți ce drumuri sunt până la Uda… ce condiții au fost acolo… nici nu vreau să mă gândesc…
# Totuși, administrația locală din Uda este prea îndârjită, consumă prea multe resurse, în instanțe, pentru o sumă relativ mică. Mai sunt și alte cauze?
- Nu! Nu este absolut nimic! Când am predat procesele verbale m-am despărțit în relații foarte bune, mai ales cu domnul primar. Chiar am fost prima primărie din județul Argeș care a depus dosarul pentru validarea primarului, lucru pe care nu trebuia să îl fac eu. Am făcut, însă, totul, cap-coadă. Chiar domnia sa m-a sunat, personal, să mă felicite. Am vorbit chiar și ulterior și mi-a promis că ne dă banii la următoarea rectificare. De atunci s-au făcut ”N” rectificări și nu am mai văzut nimic… Perioada de 55 de zile este prevăzută în lege, nu este stabilită de altcineva. Nu mai spun că atunci, în ziua alegerilor și în noaptea de după am stat 48 de ore în picioare, nedormite, pentru că nu au știut să facă procesele verbale… nu comentez capacitatea lor de înțelegere, a celor de la Uda…

Primarul și Consiliul Local Uda au formulat recurs, motivând faptul că perioada efectiv lucrată de cele două membre ale comisiei electorale a fost, în continuare, de 22 de zile, dar și faptul că suma stabilită pentru plată de către instanța de fond, în cuantum de 3575 de lei de persoană a fost calculată greșit.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea