Lovitură ucigătoare în dosarul ”Consultanța”. DNA Pitești a ”invitat” toate cele 42 de primării să se constituie în parte civilă.

# Împotriva primarilor, desigur! # Primar din dosarul Consultanța: ”Dacă e greșeală din partea noastră, să plătim toți. A semnat secretar, contabil, primar, viceprimar, consilierii…” # Bebe Ivan (foto), primarul comunei Băbana: ”Ne-a trimis, DNA-ul, la toți cei 42 de primari această adresă. Nu ne vom constitui parte civilă, deoarece strategia cu pricina a produs efecte juridice”.

Direcția Națională Anticorupție – serviciul teritorial Pitești dă o nouă lovitură năucitoare în dosarul Consultanța. Toate cele 42 de primării au primit adrese din partea procurorilor anticorupție, prin care sunt invitate să se constituie, dacă vor, în părți civile împotriva primarilor care au semnat dosarele de

consultanță, pentru recuperarea prejudiciului. Documentul a pus însă pe jar oficialii din instituțiile vizate, aceștia opinând că mișcarea poate fi una de tipul unui cal troian. De ce? Pentru că refuzul constituirii în parte civilă poate atrage introducerea în cauză a întregului Consiliu Local sau, mai rău, a tuturor semnatarilor documentului. Pe de altă parte, dacă administrațiile locale se constituie în parte civilă, acestea riscă, în procent de aproape 100%, o acțiune în instanță chiar din partea edilului șef, pentru tragerea la răspundere, în primul rând patrimonială, în solidar cu acesta.

 

În cazul lui Tudor Pendiuc, Consiliul Local s-a grăbit să se îndrepte împotriva primarului

Așa cum am scris la momentul respectiv, consilierii municipali care în 2007 şi-au dat acordul pentru asocierea păguboasă ce l-a trimis în arest pe Tudor Pendiuc, au votat şi pentru constituirea CL Piteşti  ca parte civilă împotriva edilului acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. După cum spunea vicele Cornel Ionică, constituirea Consiliului Local Piteşti ca parte civilă în dosarul de corupţie în care este cercetat primarul ar fi doar …de formă. Dacă însă Tudor Pendiuc va fi  însă găsit vinovat de faptele pentru care îl acuză DNA, va suporta singur prejudiciul de 5 milioane de euro creat la bugetul local. La rândul său însă, primarul se va putea îndrepta, tot în instanţă, împotriva consilierilor locali părtaşi la păgubosul parteneriat. Aleşii locali şi-au dat în unanimitate ok-ul pentru proiectul iniţiat în decembrie de vicele Cornel Ionică, deşi mulţi dintre ei, consilieri locali şi la momentul semnării contractului, în 2007, au votat şi pentru respectiva asociere. Ba, mai mult, unii şi-au dat avizul chiar şi  la ultima prelungire a contractului.
Cu o asemenea hotărâre aprobată de colegii săi,  în cazul în care va fi găsit vinovat, primarul Tudor Pendiuc va trebui să plătească SINGUR prejudiciul calculat şi aprobat de instanţă prin decizie judecătorească.
“Constituirea ca parte civilă se poate face in cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată, până la citirea actului de sesizare. Teoria şi practica judiciară au statuat că, după cest moment, constituirea ca parte civila poate avea loc numai dacă inculpatul nu se opune şi dacă această constituire nu periclitează buna desfăşurare a judecăţii. În situaţia in care inculpatul este găsit vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, dreptul la repararea prejudiciului îi revine in totalitate”, a explicat, pentru Atitudine în Argeş, avocatul Cătălin Gherzan.
“Considerând că atribuirea contractului de achiziţie publică, pentru care există acuzaţia de abuz în serviciu, a fost făcută cu acordul atât al primarului cât şi al Consiliului Local, s-ar putea concluziona că ar fi culpă comună”, a mai spus, la momentul respectiv, avocatul Cătălin Gherzan.

Primar din dosarul Consultanța: ”Dacă e greșeală din partea noastră, să plătim toți. A semnat secretar, contabil, primar, viceprimar, consilierii…”

Primarii implicați, mai mult de nevoie decât de voie în dosarul Consultanța, susțin faptul că proiectele au fost aprobate în forurile legislative ale localităților, adică în Consiliile Locale. Mai mult, acestea au fost avizate favorabil de secretarii primăriilor, de juriști, după caz, și de viceprimari. Așa încât, de ce să fie considerați singurii vinovați?
Primar din dosarul Consultanța: ”Mi-a venit și mie adresa, da. Acum…eu… e hotărârea Consiliului Local, dar cum să se constituie primăria parte civilă… că totuși n-am înțeles… cum să se constituie parte civilă când hotărârea a fost dată de Consiliul  Local? Ar trebui să mă constitui eu parte civilă… poate îmi împarte și mie banii aceia cu ei… Dacă e greșeală din partea noastră, să plătim toți. A semnat secretar, contabil, primar, viceprimar, consilierii. DNA a trimis la toată lumea, la toate 40 și ceva de primării. Eu, după ce mi-au pus sechestru, am depus banii într-un cont și am ridicat sechestrul. Unii au mai lăsat sechestrul, dintre colegii primari, însă puțini.”
Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: ”Ne-a trimis, DNA-ul, la toți cei 42 de primari această adresă. Nu ne vom constitui parte civilă, deoarece strategia cu pricina a produs efecte juridice. Investițiile care s-au derulat - și le-am atașat, pe toate, la dosar – sunt de șase sute de ori mai mari decât valoarea strategiei. Instituția primarului nu se va constitui parte civilă. Urmează, la sfârșitul lunii, să decidă și Consiliul Local dacă se va constitui. Însă sunt aceiași consilieri care au fost și în momentul acela, în 2007. Consiliul Local a aprobat, atunci, întocmirea Strategiei de dezvoltare, a alocat și suma pentru ea. Eu am fost doar executantul. Cred că toată lumea va proceda la fel. Poate numai acolo unde exsită vreun Consiliu Local nou, să procedeze altfel ca să se răzbune pe primar...
Nu mai spun că, în 2007, am primit un premiu de un miliard de lei. Am fost aleși ca cea mai bună administrație locală. Din banii aceia trebuia să dăm premii la toată echipa. Nu a luat nimeni niciun leu și, mai mult, din banii aceia am plătit, printre altele, jumătate din cei 20.000 pentru strategie. Diferența am plătit-o după un an și ceva, după ce mi-au dat bani de la Consiliul Județean.”
S.V.

CLICK AICI pentru a vizualiza hotărârea Consiliului Local Pitești de constituire ca parte civilă împotriva primarului Tudor Pendiuc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea