Deputatul Mihai Deaconu: ”Între executiv si legislativ există o lipsă de comunicare și de colaborare... Este mai ușor să dăm vina pe alții”

Mihai Deaconu: Am participat joi, 15 octombrie 2015, la ședința Colegiului Prefectural , la care mi-a fost dat să aud cum un domn primar care a afirmat că primarii ”vin aici doar ca să facă retorică” ne-a facut vinovați de toate relele pe noi, parlamentarii. ” Ce fac politicienii ăștia de sunt legile așa de proaste? se întreba  dumnealui chiar retoric când se referea la legea  165/2013 a retrocedarii ,  la OG 63/2010 și la altele. Aveam de gând să intervin să-i spun cum stau lucrurile dar a făcut acest lucru un alt domn primar care a arătat că ”90% din proiectele de lege sunt inițiate de Guvernul  Ponta” care , evident , are tot interesul ca acestea să devină legi, găsind foarte ușor bani pentru implementarea  lor. Însă majoritatea  propunerilor legislative venite din inițiativa parlamentarilor ,în special ai opoziției, primesc un punct de vedere nefavorabil din partea Guvernului  pe motivul că nu sunt identificate surse de finanțare pentru promovarea lor.
Sunt de acord că unele acte normative adoptate de Parlament pun în dificultate autoritățile administrației publice locale în ceea ce privește interpretarea și aplicarea lor și că acestea nu sunt perfecte. Dar, tocmai rolul de bază al Forului Legislativ este acela de a veghea la calitatea textului de lege și de a-și aduce contribuția la perfectarea legilor care se constată că nu corespund exigențelor unui stat de drept și democratic. Procesul legislativ nu este unul ușor, el trecând prin mai multe etape peste care de nenumărate  ori se pune amprenta subiectivității majorității parlamentare și a celor aflați la guvernare.
Tot domnul primar de mai sus sesiza curajos că: ”aici există clar un conflict de interese între administrația centrală și cea locală”. Eu completez, spunând că și între executiv si legislativ există o lipsă de comunicare și de  colaborare. Tomai cei din administrație care se izbesc zilnic de problemele legate de unele acte normative ar trebui să fie primii care sa vină  la cabinetele parlamentarilor cu propuneri  pentru perfectarea lor.
Deși se impune respectarea  principiului separației puterilor statului, problemele legislative, executive și judecătorești  nu vor putea fi puse la punct dacă nu există o reală colaborare și un interes comun și anume acela de a asigura cadrul democratic de dezvoltare socială , economică și culturală a țării.
De aceea  consider că n-ar mai trebui să aruncăm vina unii pe alții ci ar fi bine să găsim o cale comună prin care să stingem aceste ”conflicte”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea