Cetățenii din Pitești doresc să doneze bani pentru ridicarea Monumentului Eroilor

# Hai, că se poate, nu doar pasaje suspendate!

Într-o lume în care primează alte nevoi de dezvoltare, cu preponderență cele legate de extinderea și reabilitarea infrastructurii, iată că există și persoane ce doresc și altceva. Și, lucru mai rar întâlnit, sunt dispuse să contribuie direct, financiar, prin intermediul unei colecte publice sau alte modalități asemănătoare, la realizarea a ceea ce și-au propus pentru dezvoltarea Piteștiului.
Este vorba, în cazul de față,  de Monumentul eroilor din Pitești. De fapt, ca să fim mai exacți, este vorba de lipsa acestui monument. Profesorul dr. Petre Popa, părintele ideii, menționa, în urmă cu câteva săptămâni: ”Gestul devine reparatoriu, deoarece reședința Argeșului nu are un obelisc de for public dedicat eroilor ultimei conflagrații intercontinentale. Monumentele din Pitești, unde se desfășoară, frecvent, protocoale specifice, sunt consacrate Războiului Independenței de Stat (1877-1878) și participării României la Primul Război Mondial (1916-1918).”
Amplasamentul propus atât de prestigiosul istoric dar și de Membrii Clubului Enciclopediștilor din Argeș-Muscel este  terenul triunghiular de la unirea bulevardului Eroilor cu strada Nicolae Dobrin, aflat în fața Cimitirului Eroilor (1920) și Cimitirului Militar (1992). Configurația locului recomandă, generos, fixarea elementelor principale pe verticală, precum și amenajarea, la demisol, a unui punct muzeal unic, etalând, printre altele, eșantioane din pământul așezărilor interne și externe unde s-au remarcat, prin lupte, ostașii Argeșului (1877-2015).

Doctorul în agronomie Constantin Budan susține propunerea și oferă 2.000 de lei pentru începerea lucrărilor

În Scrisoarea Deschisă adresată autorităților locale, prof. univ. dr. Petre Popa și-a declarat susținerea financiară, oferind, pentru început, suma de 5.000 de lei. În urma apelului lansat de acesta, iată, a apărut și o a doua persoană dispusă să doneze bani pentru o idée măreață precum aceasta. Este vorba, de fapt, tot de o personalitate, mai exact de doctorul în agronomie Constantin D. Budan.

Subsemnatul BUDAN D.CONSTANTIN, domiciliat in Pitesti, Bd.Eroilor nr.34, bloc 2A, sc.A, ap.6 - jud.Arges, subscriem cu solicitudine si atasament la demersul Dlui profesor PETRE POPA, referitor la ridicarea monumentului reprezentativ al eroilor din Pitesti, pentru inceput, cu suma de 2000 (doua mii) lei.
Amplasamentul propus apreciem ca este unic, exceptional sub toate aspectele urbanistice si peisagistice.
Dr.ing. Constantin D. Budan
15 oct. 2015


BUDAN, Constantin D., potrivit Enciclopediei Argeșului și Muscelului, volumul al II-lea, este inginer horticol, cercetător ştiințific gradul I, manager, funcționar de stat, parlamentar. Este inițiator (1959), director (1964-1980), Stațiunea Hortiviticolă Ştefăneşti, Argeş . Şef laboratoare interdisciplinare, Institutul de Cercetări pentru Pomicultură Mărăcineni, Piteşti (1980-1997). Deputat de Argeş în Marea Adunare Națională, Circumscripția Topoloveni (1961-1965), reprezentând Frontul Democrației Populare. Autor  a numeroase volume de cercetare, studii, articole. Coordonator, Programul dezvoltării pomiculturii şi viticulturii în Argeş (45000 de ha, în 1961-1964). Colaborări universitare (Bucureşti, 1972-1977; Piteşti, 1993-1995) şi editoriale (1966-1997). Exponent proeminent al agroecologiei aplicate. Membru, Consiliul Național al Cercetării Ştiințifice, Consiliul Superior al Agriculturii, alte prestigioase recunoaşteri publice.
S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea