Seară Ceaikovski la Filarmonica Piteşti

Filarmonica Piteşti organizează joi, 5 noiembrie a.c., de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul concert simfonic al lunii. Dirijorul Dorin Frandeş şi violoncelistul Răzvan Suma revin la Filarmonica Piteşti, pentru prima oară în această formulă alături de orchestra simfonică a instituţiei. În program: Piotr Ilici Ceaikovski -Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 şi  Simfonia Manfred, op. 58.
După absolvirea Liceului de Muzică din Cluj-Napoca, Dorin Frandeş urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi oraş, la clasele pian, respectiv dirijat orchestră, şi ale Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Weimar, participând şi la festivaluri pentru dirijori, organizate de Colegiul Criticilor şi Muzicologilor din România. Din 1987 este dirijor permanent al orchestrei simfonice din Arad, între 1992-2007 fiind şi director artistic al instituţiei muzicale. A susţinut concerte simfonice şi vocal-simfonice în ţară şi în străinătate, în Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, S.U.A. şi Taiwan. Are înregistrări pentru posturile de radio, televiziune şi casele de discuri din ţară. A mai dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti în stagiunile precedente.
Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Tânărul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa  cvartetului „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010.
A câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, a participat la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America.

Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul  i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea