Deputatul PND Mihai Deaconu se interesează de stadiul proiectului de regularizare a albiei râului Vâlsan

Regularizarea râului Vâlsan, atât de cerută de unii, dar tot atât de blamată de alţii, şi la ora acesta stă într-o incertitudine. Acest lucru se datorează lipsei de fonduri, dar cel mai important aspect îl reprezintă zona protejată care nu permite intervenţii în albia râului datorită speciei de peşte protejată prin lege, aspretele. Iar de aici pornesc contradicţiile intervenţiei pe albia râului Vâlsan. Însă, în tot acest timp, cetăţenii din Brăduleţ şi Mălureni sunt afectaţi, aproape anual, de inundaţiile produse de acest râu.
În acest sens s-a interesat şi deputatul PND Mihai Deaconu, care a primit mai multe sesizări din partea localnicilor acelei zone, spunând că le sunt distruse culturile de cereale aproape anual. Pornind pe un fir, de jos în sus, deputatul Mihai Deaconu a întrebat la Direcţia Apelor Argeş – Vedea dacă există vreun proiect care să stopeze inundaţiile în acea zonă, iar conducerea acestei instituţii a precizat că există un proiect în acest sens depus încă din anul 2011, dar care s-a blocat la Ministerul Mediului şi la Ministerul Dezvoltării de la care nu a primit avizele necesare. Ca urmare, printr-o interpelare, deputatul Deaconu i-a luat la întrebări pe reprezentanţii celor două ministere de la care aşteaptă să i se comunice stadiul proiectului de regularizare a albiei râului Vâlsan.
,,O problemă pentru care am făcut o interpelare la Ministerul Mediului şi la Ministerul Dezvoltării este proiectul de regularizare a albiei râului Vâlsan. Acest râu este un afluent al Argeşului de gradul I. Este un râu care de foarte multe ori provoacă daune pentru că din anii 70 nu s-a mai făcut nicio regularizare serioasă. De o parte şi de alta a râului oamenii cultivă acele terenuri, iar când plouă torenţial aceste culturi sunt distruse de inundaţii. Am discutat această problemă şi cu doamna director a Direcţiei Bazinale Argeş – Vedea şi mi-a spus că începând din 2011 a depus mai multe proiecte pe tema aceasta de regularizare a albiei râului Vâlsan. Dar în momentul de faţă, au un proiect amplu care cuprinde albia râului de la Mălureni până la Brădet şi care aşteaptă să fie avizat. Proiectul acesta a primit avizele de la mai multe ministere răspunzătoare de acest lucru, dar încă nu a primit avizul de la Ministerul Mediului şi de la Ministerul Dezvoltării. De aceea am făcut o interpelare pe tema aceasta, urmând ca luni seară să o prezint în Camera Deputaţilor. Vreau să văd care este stadiul implementării acestui proiect. Să vedem ce se întâmplă cu acest proiect, dacă sunt fonduri pentru a se susţine această lucrare de o importanţă deosebită. Este un râu foarte important, în primul rând pentru lacul de acumulare de la Vidraru, dar şi pentru specia de peşte care vieţuieşte în apa acestuia, Aspretele, care este ocrotit de lege”, a precizat Mihai Deaconu, deputatul PND.
L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea