Primăria Piteşti interzice taxiurile pentru handicapaţi la Piteşti!

Faptul că nu sunt rampe pentru persoanele care se deplasează în cărucioare sau sunt mai mult trambuline și nici locuri de parcare suficiente pentru acestea în municipiul Pitești, știm cu toții. Însă faptul că un ONG vrea să faciliteze transportul acestor persoane, iar autoritățile locale sunt total dezinteresate de acest aspect este de-a dreptul revoltător. Încă din 2013, președintele Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România filiala Argeș, Adrian Popescu, a transmis primăriei Pitești o solicitare de acordare a unei autorizații de practică a taximetriei, urmând ca după obținerea acesteia să aducă în județul Argeș un taximetru special pentru persoanele cu dizabilități, care să ușureze transportul acestora. În ceea ce privește costurile autoturismului, primăria Pitești nu ar fi avut de suportat nici măcar un leu, deoarece mașina ar fi urmat să ajungă la noi în țară în urma unui parteneriat al Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România filiala Argeș cu o clinică din Germania, iar costurile ar fi fost acoperite de ONG. Cu toate acestea, răspunsul primăriei a fost NU!
Conform art. 64, alin. 2 din legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede că în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toţi operatorii de taxi au obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant. La 1 iulie 2015 s-au împlinit 8 ani de când această prevedere trebuia îndeplinită de operatorii de taxi. Însă pentru a putea introduce pe traseu o astfel de mașină este, desigur, nevoie de autorizație de la primărie.
În luna august a anului 2013, aceeași asociație a transmis o nouă solicitare primăriei Pitești, însă și de această dată răspunsul dat a fost la fel de ferm: „Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, nu permite atribuirea nicio altei autorizații taxi, peste numărul actual existent.“
Concluzia e simplă: deși legea le oferă facilitatea de a avea un taxi adaptat nevoilor lor, persoanele din municipiul Pitești care se deplasează cu ajutorul fotoliului rulant nu pot beneficia deocamdată de ea, deoarece în orașul nostru sunt prea multe taxiuri. Mai mult, în legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este  menționat și faptul că reprezentanții companiilor de taxi care nu respectă aceste prevederi vor fi sancționați cu amenzi între 6.000 și 12.000 lei. Deocamdată, nimeni nu are cunoștință că ar fi fost sancționată din acest motiv vreo societate de taximetrie din Pitești.
Biroul de presă al MP Argeş

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea