Inundabilul Parc ”Lunca Argeșului” are intrarea construită pe terenul unui cetățean

# Din greșeală în greșeală, spre înfrângerea finală! # Suprapunerea cu terenul unui privat, risc de amenzi uriașe de la U.E. sau chiar de pierdere a finanțării nerambursabile de zeci de milioane de euro

Problemele celui mai mare parc natural creat cu fonduri europene se țin lanț. Dacă, în urmă cu un an, acesta a fost transformat în lac de acumulare de inundațiile ce

au provocat creșterea apelor, iată că, anul acesta, veștile proaste se înmulțesc. Accesul în parc se face... pe un teren privat, teren a cărui situație autoritățile nu au reușit, la data investiției, adică în 2013, să o clarifice. Iar acum, aceleași autorități sunt bune de plată. Doar că, din nefericire, plata se va face, ca de obicei, din banii noștri, ai contribuabililor.
Iată cum era prezentat, oficial,  în urmă cu doi ani, la inaugurare, obiectivul cu pricina:

Parcul Lunca Argeşului

”A fost inaugurat în anul 2013 fiind cel mai mare parc natural amenajat cu fonduri europene din România. Parcul se întinde pe 24 de hectare și este o continuare a Centurii Verzi a oraşului nostru, începută cu Parcul Ştrand, apoi legată cu zona Tudor Vladimirescu. Parcul Lunca Argeşului va fi legat de Ştrand şi de baza de agrement din cartierul Tudor Vladimirescu printr-o alee pietonală şi o pistă de biciclete care vor trece pe sub podul Argeş. Acesta dispune de 4 km de piste pen¬tru biciclete, 15 km de alei, circa 360 de bănci, două fîntâni arteziene, tea¬tru în aer liber, discotecă în aer li¬ber, terenuri de sport ce vor putea fi folosite gratuit, iluminat public, trei grupuri sanitare, peste 2.000 de arbori şi arbuşti, bulbi de lalea, loc de joacă pentru copii. Are trei intrări și o parcare securizată.
Parcul oferă o atmosferă relaxantă și liniștită, minunat prilej pentru a petrece câteva ore într-un mediu plăcut, înconjurat de verdeață. Aleile largi îți oferă posibilitatea de a te plimba, șerpuind printre arbuști și flori de diferite culori. Cei pasionați de role se pot plimba în voie pe marginea râului în care se reflectă razele soarelui. Cei care sunt obosiți sau melancolici pot admira peisajul de pe una dintre bănci, la umbra unui copac. Parcul este bine întreținut. Locuitorii orașului vin să petreacă puțin din timpul lor găsind un loc de recreere care să le redea energia de care fiecare are nevoie.”

Iată cum arăta, neoficial, în urmă cu un an:
Parcul Lunca Argeșului din zona Zăvoi a Piteștiului avea, la nivelul anului trecut, descoperite și recunoscute unanim două mari probleme: se inundă la o cantitate mai mare de precipitații și, pe de altă parte, nu are un număr suficient de locuri de parcare.
Partea cu inundațiile se pare că face parte dintr-un lanț al slăbiciunilor, atât tehnice cât și… financiare! Pentru că proiectul a fost amplasat, cu bună știință, în zona albiei inferioare a râului Argeș, deci zonă natural inundabilă. Ținând însă cont de faptul că Argeșul este unul din cele mai sistematizate cursuri de apă, nu ar fi greu ca debitul să fie ținut sub control. Aici intervin însă alte lacune, și anume lipsa unui sistem de preluare a apelor provenite din ploi și deversarea acestora în râu. Sistemul se pare că a fost prevăzut în proiect, doar că nu a mai fost și montat. De ce? Numai oficialii Primăriei Pitești – beneficiarul lucrărilor – pot ști.  Cât despre parcare, ei bine, aceasta se încadrează în poza general a orașului. Dacă tot se emit autorizații de construcție aiurea, dacă restaurantele și localurile publice primesc autorizații de construcție chiar dacă nu respect cerințele minimale privind locurile de parcare, de ce s-ar deranja autoritățile să respecte, pentru un proiect propriu, așa ceva? Să mai vină și oamenii, dracu, pe joss au cu bicicleta, ce atâtea mașini?...

Suprapunerea cu terenul unui privat, risc de amenzi uriașe de la U.E. sau chiar de pierdere a finanțării nerambursabile de zeci de milioane de euro

Cu numai câteva zile în urmă, un executor judecătoresc a scos la licitație bunurile unei persoane fizice. Printre acestea, și… intrarea în Parcul Lunca Argeșului.
Iată cum sună anunțul-șoc: ”Menționăm că în urma dezmembrării Cărții Funciare nr. 93324 a mun. Pitești, a fost separată suprafața de 871 m.p. din totalul de 5.294 m.p., unde există suprapunere cu drumul public, în sensul că Primăria mun. Pitești a ocupat abuziv această suprafață de (871 m.p.X 300 euro/m.p. = 261.300 euro) pe care a amplasat căi publice de acces (drum și alee Parc Lunca Argeșului), aspecte constatate de expertul consilier Constantinescu Gabriel…”
Așadar, municipalitatea a conceput accesul în Parc tocmai pe unde nu trebuie, adică pe terenul unei persoane fizice care, culmea, acum este executată silit. Doritorii pot achiziționa, de pe piața liberă, o intrare în cel mai mare parc amenajat cu fonduri europene din România. Cine cumpără, poate să pună și barieră sau să taie bilete la intrarea în parc, că, de, și-a luat intrare.

Problema devine gravă din perspectiva riscului de rambursare a finanțării UE. Pentru că, în orice dosar de finanțare, prima cerință este ca autoritatea contractantă să fie proprietara  terenului pe care se face investiția. Ori, în cauzl de față, se dovedește că actele nu au fost tocmai conforme. Aviz celor vizați, celor care au semnat pe documente. Constantin Nicolescu este închis pentru mai puțin de atât!…L.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea