Șefii C.J. Argeș insistă să fie săltați de DNA în dosarul Ara Soft!

# Aceștia se judecă, mai nou, cu primăriile din județ pentru a menține pline conturile unei firme private # Alexandru Nițu, primar, Slobozia: Ne-au pus sula-n coaste, pe românește, ca să plătim, în continuare, Ara Soft-ul, pentru servicii informatice.

Consiliul Județean Argeș s-a transformat, de la începutul acestui an, în apărătorul intereselor unei firme private, ba chiar în avocatul de serviciu al acesteia. Jucându-se cu focul, ba chiar cu incendiul, am putea spune, din moment ce se știe clar că activitatea firmei, mai ales prin prisma colaborării cu instituția menționată, este studiată, cu lupa, de procurorii anticorupție. Firma cu pricina, Ara Software,  trăiește, cu acte în regulă și cu binecuvântare dată pentru 20 de ani, prin contract, chiar în clădirea Consiliului Județean Argeș.
În urma acordului de parteneriat încheiat,  în condiții absolut discutabile, în urmă cu aproape 10 ani, C.J.Argeş a alocat anual bugetelor Instituţiilor Publice din subordine, dar și primăriilor din județ, sume de bani care au avut ca destinaţie  plata acestor servicii. ZECI DE MILIARDE DE LEI VECHI PE AN S-AU DUS, LINIȘTIȚI, ASTFEL, ÎN CONTURILE ARA SOFT!. Lunar, CJ Argeş a facturat acestor instituţii bugetare din subordine, dar și primăriilor beneficiare,  sume de bani ce reprezintă prestări de servicii, conform celor două contracte încheiate cu ARA. Banii au fost dați, în bună parte, din contul C.J. instituțiilor,  iar odată ce s-au întors aceşti bani la CJ Argeş, sumele au fost virate în conturile firmei ARA Software.
Începând cu 2015, contractul încheiat, pe munți de bani, între Ara Software și C.J. Argeș, nu s-a mai putut derula în condițiile inițiale, în primul rând din cauza modificărilor survenite, din decembrie anul trecut, în legislație. Consiliul Județean nu a mai putut plăti, ca până acum, prestația firmei de soft către primăriile din județ. Prestație care, spun unii, a fost exagerat de scumpă, atât de scumpă cât să îi facă atenți și pe procurorii DNA. Ara Software încearcă acum, cu pistolul DNA la o tâmplă și cu răsuflarea concurenților de servicii informatice în ceafă, să se repoziționeze pe o piață dificilă.
Surpriza vine, așa cum aproape ne-am obișnuit, tot de la CJ Argeș. Care, brusc, s-a transformat în apărătorul intereselor firmei private, ba chiar în avocatul de serviciu al acesteia.

Primăriile care nu au prelungit contractual cu Ara Soft, date în judecată de Consiliul Județean. Serios!?

Una din singurele administrații locale care nu a acceptat, de la bun început, bomba – probabil penală – numită Ara Software, a fost Poiana Lacului. Motiv pentru care primarul Dumitrache, dar și întreaga localitate, au avut de suferit. Banii alocați pentru dezvoltare, de la Consiliul Județean, au fost aproape inexistenți. Comuna nici măcar nu a figurat, ani buni, în lista cu localitățile județului. Listă postată și actualizată pe site-ul CJ Argeș. Site public, de informare. Site însă administrat și actualizat de Ara Soft. Primarul comunei, Ion Dumitrache, a reclamat, în mai multe rânduri, abuzurile și presiunile la care a fost supus datorită refuzului de a băga bani în contul firmei de casă a CJ. Iată, însă, că a avut dreptate. Firmele concurente oferă servicii similar pentru prețuri chiar și de 10 (ZECE!!!) ori mai mici, ceea ce este demn de studiat.
Diferența substanțială de preț a fost remarcată și de edilii din Ștefănești care, în condițiile în care CJ-ul nu le-a mai dat bani pentru burdușirea conturilor firmei,  a renunțat imediat la colaborarea cu Ara Soft. A fost preferată firma Sobis, din Vâlcea, DE ZECE ORI MAI IEFTINĂ! Chiar de zece ori mai ieftină, deși pare greu de crezut. Dar în totalitate adevărat, pentru că, până acum, Primăria Ștefănești a plătit, anual, peste 3 miliarde lei vechi în contul serviciilor furnizate de Ara Soft. Noul contract, încheiat cu Sobis, este de fix 280 milioane lei vechi pe an.

Primăria Ștefănești a câștigat procesul cu CJ Argeș

Îngrijorarea CJ Argeș pentru pierderile suferite de Ara Software a dus la acțiuni pe care unii le consideră disperat de prostești. Sau prostesc de disperate, pentru alții. Cert este că la Tribunalul Argeș a început să plouă cu acțiuni formulate de juriștii CJ împotriva consiliilor locale care s-au opus prelungirii contractelor cu firma informatică de casă. ”Obligația de a face” este obiectul tuturor acțiunilor intentate de Consiliu, pentru a încerca să oblige autoritățile locale să alimenteze, cu pompa mare, contul din ce în ce mai subțire al Ara Soft. Doar că... ghinion! Magistrații nu prea s-au arătat impresionați de sărăcirea firmei și, în cazul orașului Ștefănești, care a și adoptat în Consiliul Local o hotărâre de renunțare la protocolul semnat cu CJ pentru serviciile cu pricina, au respins acțiunea. Fix acum, la sfârșitul toamnei, când agricultorii încă adună roadele câmpului, iar DNA-ul pe cele, mai multe, ale corupției.

Și Primăria Slobozia a fost acționată în instanță de CJ Argeș

În data de 17 august, când oamenii sunt în vacanță, iată, la Consiliul Județean se lucrează de zor! Pentru că, exact la această dată, a fost înaintat, pe rolul Tribunalului Argeș, dosarul cu numărul 3671/109/2015, având ca obiect obligația de a face, în care calitatea de reclamant o are CJ Argeș, iar cea de pârât, Consiliul Local al Comunei Slobozia. Motivul? Nici comuna Slobozia, ca și altele, nu a mai fost de acord să umple conturile Ara Software cu sute de milioane de lei vechi pe an. Primul termen a fost fixat pentru începutul lunii decembrie a acestui an.
Alexandru Nițu, primarul comunei Slobozia: ”Ne-au dat în judecată cei de la Consiliul Județean pentru că ne-au tot pus sula-n coaste, pe românește, ca să plătim, în continuare, Ara Soft-ul, pentru servicii informatice. Ei (Ara Software, n.r.) vin de două, trei ori pe an, și noi să le plătim între 500 și 700 de milioane de lei pe an. Am renunțat la serviciile lor pentru că eu găsesc o firmă cu 200 de milioane pe an, pe Sobis, și care vine de câte ori am nevoie. Asta e problema cu procesul... E o poveste care... dumneavoastră, presa, o știți... cine o înghite, o înghite. Eu nu am mai putut suporta!...”

Ion Baicea, primarul orașului Costești: ”Am redus de 15 ori valoarea cheltuielilor cu sistemul integrat. De 15 ori mai puțin!... Nu înțeleg, însă, altceva: de ce se bagă cei de la Consiliul Județean?...”

Primarul orașului Costești, Ion Baicea, s-a declarat șocat de intențiile belicoase ale CJ Argeș referitoare la un serelist, mai ales că era vorba, de acum, de banii bugetului local al orașului. Cum să intervină CJ-ul și să dicteze pe banii unei localități cu autonomie, cu personalitate juridică? Serios, prea seamănă a Epoca de Aur. Aviz deosebit de slabei conduceri a Consiliului Județean Argeș, pentru că, înainte, abuzurile erau premiate. În capitalism  de asemenea, dar cu ani de pușcărie.
Ion Baicea, primarul orașului Costești: ”Cred că la noi nu s-a terminat procesul... Nu știu... Estența problemei este următoarea: eu am redus de 15 ori valoarea cheltuielilor cu sistemul integrat. De 15 ori mai puțin! Eu am fost primul care i-am dat afară pe cei de la Ara... Nu înțeleg, însă, altceva: de ce se bagă cei de la Consiliul Județean?...Dacă orașul Costești este de sine stătător, eu sunt ordonator de credite, și prin această manevră eu am redus cheltuielile de 15 ori... cred că e ceva necurat...”
În final, nu pot decât să recomand astenicei și disipatei conduceri a instituției județene de comandă și control să renunțe la asistența juridică oferită, cu atenție exagerat de mare, unui SRL. Faptul că nu au fost, recent, întrebați de procurori cu privire la acest aspect, nu înseamnă că el va fi trecut, pe vecie, cu vederea. În plus, celelalte câteva zeci de mii de SRL-uri se pot declara geloase, dacă nu nedreptățite. De ce nu sunt ajutate, și ele, la fel de asiduu?
Spiridon Voinescu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea