Epigramistul Constantin Mîndruță a lansat un nou volum de versuri la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 18 noiembrie, de la ora 17.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș, a fost lansat volumul de versuri „Calendarul sufletului meu” (Editura Singur, Târgoviște, 2015), semnat de poetul și epigramistul Constantin Mîndruță.
În cadrul evenimentului, au vorbit și au recitat poezii din acest volum poeta Denisa Popescu, prof. Catrinel Popescu, prof. Cornelia Ghinea, prof. Allora Albulescu, prof. Renata Alexe, prof. Constantin Vărășcanu și prof. Mihail Ghițescu.
În deschiderea evenimentului, poeta Denisa Popescu a surprins nota de originalitate a acestui nou volum de versuri: „Este o carte interesantă, care face dintr-un proiect mai amplu ce acoperă toate cele patru anotimpuri. De această dată, anotimpul implicat este toamna. Măsura clasică este respectată, anumite poeme având cadența epigramei. Nota de originalitate a acestui volum este următoarea: Constantin Mîndruță se lasă atât de intens cuprins de valul emoțiilor, încât ai impresia că se produce un soi de anacolut. Sunt strofe în care în primele versuri autorul i se adresează direct iubitei, suferinței, pentru ca în următoarele să vorbească cu el însuși, cu fiecare dintre noi. Este prezentă toată paleta emoțiilor de toamnă. Cartea este portretul în oglindă al lui Constantin Mîndruță.”
„Coperta sugestivă a acestui noi volum ne îndeamnă să-i citim sufletul pe care și l-a pus în palmă. Constantin Mîndruță este trubadurul nostalgic al toamnelor de ieri și de azi. Tot ce a trăit până acum îl mistuie. Amintirile îl năvălesc, iar din această devălmășie a sentimentelor a răsărit cobaltul ca terapie de nou început”, a afirmat scriitoarea Catrinel Popescu.
„Calendarul începe foarte bine datat, asemenea unui jurnal. Este a douăsprezecea carte dintre cele de poezie și de epigrame. Este interesant că el și-a ales o simbolistică a numerologiei care este foarte precis conturată. La Constantin Mîndruță există o întrepătrundere a vocii lirice cu cea ironico-fantastică. Sunt poeme cu multe trimiteri autoreferențiale, elementul recurent al femeii-ispită fiind reluat din volumul anterior. Ceea ce este nou este inserția unor personaje reale, pe care autorul îi surprinde în maniera tipică. Există în poezia sa o pendulare între profan și aspirația spre sacru. Specifică este muzicalitatea versului care face ca aceste versuri să poată fi cântate”, a evidențiat prof. Allora Albulescu.
Prof. Renata Alexe a nuanțat subtil și delicat substratul metafizic al versurilor lui Constantin Mândruță: „«Calendarul sufletului meu» se referă mai puțin la anotimp, cât la maturitate, la toamna sufletului. În acest volum este abordată tema dragostei. Femeia este inaccesibilă, rece și indiferentă. În structura catrenelor pendulează valorile morale (moralitate, dragoste, adevăr) și cele religioase (invocația Fecioarei Maria și a lui Dumnezeu ). Intonația este gravă, sentimentele sunt profunde. Notele de ironie îl dezvăluie pe finul epigramist de care nu se dezminte.”
La finalul evenimentului, autorul a ținut să spună următoarele: „Acest volum face parte dintr-o colecție care ține cont de toate cele patru anotimpuri. Este pur și simplu calendarul sufletului meu. Fiecare zi a celor patru anotimpuri are dedicat un sonet sau un rondel.” Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea