La Hramul Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Călinești au participat sute de oameni

Centenara biserică a satului Călinești, cu hramul Sfântul Nicolae, s-a umplut, sâmbăta trecută, de credincioși, toți veniți pentru a participa la Slujba Vecerniei întru cinstea și pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae. Hramul bisericii a adunat, așa cum se cuvenea, fii ai satului, dar și oameni veniți din localitățile învecinate pentru a participa la slujba deosebită. Soborul format din toți  preoți zonei Călinești a ridicat spre cer rugăciuni fierbinți, frumoase, impresionând auditoriul atât prin profunzimea mesajului, cât și prin armonia vocală.
Biserica este înălțată aici, lângă Șoseaua Națională București-Pitești, din anul 1870, după ce satul a coborât, cu oameni și case, dintre dealurile de deasupra. Clopotnița de la intrare a fost ridicată mai târziu, în 1951. Tot atunci prin 1951, s-a înființat noul cimitir, la o distanță de circa 100 metri de biserică, aducându-se totodată morții din cimitirul cel vechi din deal.
Centenara biserică a fost reparată de mai multe ori. În 1940, după cutremur, a fost consolidată, întărindu-se zidurile de la Sf. Altar cu contra-forturi de beton. În anii 80, sub conducerea preotului Virgil Duțoiu, a fost refăcut acoperișul lăcașului de cult, pictura interioară, instalația electrică și altele. Ultima intervenție majoră a fost făcută de actualul păstor, pr. Cosmin Bologea, când a fost spălată și refăcută pictura interioară, recondiționată catapetasma, mochetată integral, introdusă încălzirea centrală și multe altele. În aceeași perioadă a fost ridicată și crucea monumentală din curtea bisericii, o sculptură de mari dimensiuni reprezentându-l pe Isus răstignit.
Poate tocmai căldura și frumusețea locului a atras, și la această mare zi de bucurie, sute de oameni, atât din localitate cât și din cele învecinate.
A urmat agapa organizată de enoriași, unde au fost sfințite și puse pe masă sărmăluțe de post cu mămăliguță, fasole bătută, salată orientală, păstrăv proaspăt prăjit, cozonac și prăjituri de post.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea