Scriitorul Marin Ioniță a lansat „Drumul dinozaurului”

Joi, 10 decembrie 2015, la ora 17.00, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat un eveniment editorial de excepție: lansarea ultimului roman scris de Marin Ioniță intitulat „Drumul dinozaurului” (Editura Tiparg, Pitești, 2015).
La acest eveniment au fost prezenți scriitori, profesori, jurnaliști, oameni de cultură care au vorbit despre omul Marin Ioniță și despre scriitura sa. Astfel, au luat cuvântul poeta Cristina Onofre, prof. Catrinel Popescu, notar Ana Stan, dr. Victoria Irimia, scriitorul Mihai Ghițescu, prof. Ion Lică Vulpești, dr. Tiberiu Stănescu,, prof.

Vasile Ghițescu, prof. Constantin Vărășcanu, prof. Lucian Costache. Au lecturat din „Drumul Dinozaurului” actorii Luminița Borta și Florin Dumitru.

 

Poeta Denisa Popescu: „Nu e vorba de un roman în sensul clasic, nici roman în sens nodern, ci un roman de tip caleidoscop care are ritm de melopee”.

Moderatorul evenimentului, poeta Denisa Popescu, a vorbit despre noul roman al lui Marin Ioniță ca fiind de tip caleidoscop: „În acest nou volum de proză, despre care nu voi spune că este ultimul, Marin Ioniță se caută, încă nu s-a găsit. Toate aceste cărți scrise de Marin Ioniță fac parte din căutarea de sine. Sunt rememorate amintirile din prima tinerețe. Amintirea e construită într-o manieră caleidoscopică. Nu e vorba de un roman în sensul clasic, nici de un roman în sens modern, ci de un roman de tip caleidoscop care are ritm de melopee. Marin Ioniță face poezie în acest roman și își dezvăluie profilul de poet care nu a putut să se realizeze ca poet. Nu este deloc un roman social, ci mai degrabă este un roman politic pentru că autorul nu a reușit să iasă din condiția sa socială care și-a pus amprenta pe evoluția sa individuală. Acest drum al dinozaurului este cartea unei culpe nu asumate, ci intuite”.

Octavian Mihail Sachelarie: „«Drumul dinozaurului» este drumul fiecăruia dintre noi (pentru unii mai abrupt, pentru alții mai lin)”.

Managerul Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Mihail Sachelarie, a afirmat: „Dincolo de ceea ce înseamnă scriitorul și scriitura Marin Ioniță, acesta este un foarte bun educator, pentru că face educație într-o lume în care modelele culturale nu sunt puse deloc în valoare. «Drumul dinozaurului» este drumul fiecăruia dintre noi (pentru unii mai abrupt, pentru alții mai lin)”.
„Din punctul meu de vedere, scriitura lui Marin Ioniță are două mari calități: 1. Reflectă o aplecare către o autentică transfigurare. Realitatea în pana lui devine personalizată și individualizată; 2. Cea de-a doua calitate este sinceritatea care duce la un grad sporit de convingere a autorului”, a spus prof. Ion Lică Vulpești.

Marin Ioniță: „Cartea aceasta a fost motivul meu de salvare. Le dau un sfat celor care sunt în situații critice: să-și găsească un fel anume de a ieși din marasm”.

Despre aceste volum, Marin Ioniță a subliniat următoarele: „Am scris această carte în condiții deosebite. Ea a fost dictată de pe patul de spital, nu a fost scrisă. A fost motivul meu de salvare. Le dau un sfat celor care sunt în situații critice: să-și găsească un fel anume de a ieși din marasm. În acest volum povestesc drumul unui tânăr în pragul adolescenței care căuta să se formeze. Pe de-o parte, exista atracția și presiunea noii puteri (comunismul care dăduse năvală); pe de altă parte, atracția burgheziei care căuta să se agațe din răsputeri, valorile unei lumi care dispărea. Și în vremea aceea am trăit, am supraviețuit, am iubit. Am ales un oraș de provincie ca să arăt un colț de lume în care se întâmplau toate aceste fenomene”.
Cu prilejul lansării celei mai recente cărți, scriitorului Marin Ioniță i s-a acordat, din partea unor instituții de cultură de prestigiu din județ, Diploma de Cetățean al Românismului.  Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea