Biblioteca Județeană Argeș a organizat un medalion dedicat lui Artur Silvestri

Miercuri, 9 decembrie, la ora 13.00, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș, în parteneriat cu Asociația Română pentru Patrimoniu, Fundația "Artur Silvestri" și Editura Carpathia, a organizat un medalion dedicat lui Artur Silvestri (n. 19 martie 1953, București – d. 30 noiembrie 2008, Viena).
Invitații speciali ai acestui eveniment au fost sociologul Teodora Mîndru (sora soției lui Artur Silvestri, scriitoarea Maria Brăescu), coordonatoarea Asociației Române și directorul Editurii Carpathia, și eminescologul Nicolae Georgescu.
În deschiderea evenimentului, poeta Denisa Popescu a subliniat contribuțiile lui Artur Silvestri la evoluția criticii românești: „Artur Silvestri, prin felul de a gândi și de a-și structura emoțiile, era un om-spectacol, care a promovat idei actuale despre protocronism, dar nu în spiritul unui naționalism fervent. Avem nevoie de protocronism pentru ca națiunea română să se arate în fața altora ca fiind specială. Contribuția lui Artur Silvestri la ceea ce înseamnă cultura română este reprezentată de ideea enciclopedismului”.

Octavian Mihail Sachelarie: „Artur Silvestri înseamnă cultură transmisă și un model cultural. El a trăit și a instruit pentru comunitate”.

În calitate de manageri al instituției organizatoare, Octavian Mihail Sachelarie a afirmat: „Un om de cultură autentic trebuie să iasă în cetate și să facă, dincolo de personalitatea sa culturală, și o muncă de educație. Artur Silvestri înseamnă cultură transmisă și un model cultural. El a trăit și a instruit pentru comunitate. O carte pusă într-o bibliotecă înseamnă o șansă în viitor pentru fiecare dintre noi. Adevărata sa valoare o găsim și dincolo de activitatea sa scriitoricească”.
Sociologul Teodora Mîndru: „Artur Silvestri a fost un om al cărții. A scris cărți care se citesc ușor și care au valoare de document”.
„Artur Silvestri a fost un om al cărții. Marea sa întâlnire cu biblioteca a fost la vârsta de 16 ani și a fost crucială pentru destinul său. Marea lui contribuție a fost critica literară. A scris prefețe, cronici; a publicat foarte mult în «Luceafărul» și în alte 40 de reviste literare. A fost un critic literar de temut, peste care nu se putea trece ușor. A publicat în jur de 2000 de articole. Avea un stil captivant, ironic, cu o frază deosebită. A scris cărți care se citesc ușor și care au valoare de document. A fost un editor pasionat. A înființat trei edituri în care a publicat 50 de cărți. A înființat Asociația Română pentru Patrimoniu și Asociația «Biblioteci pentru sate»”, a dezvăluit în discursul său Teodora Mîndru, editoarea cărților lui Artur Silvestri.
Eminescologul Nicolae Georgescu a spus: „Am fost coleg de birou cu Artur Silvestri, la revista ”Luceafărul”. Artur Silvestri conducea Departamentul de Critică literară. Artur Silvestri a fost unul dintre inițiatorii unei campanii de presă (activitatea de a susține o temă pe mai multe direcții). Azi nu se mai fac campanii de presă. De asemenea, el a susținut și campania enciclopedismului. Cultura română a ratat momentul enciclopedic. Noi nu putem ieși în lume cu istoria literaturii române. Tematic, enciclopedic, noi putem să stăm în dialog cu alte culturi europene”.
Această mare operă de critică literară, al cărei autor este Artur Silvestri, este scoasă la lumină prin programul editorial intitulat „Opera lui Artur Silvestri”. Astfel, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș au fost prezentate și oferite publicului prezent la acest eveniment cele mai reprezentative lucrări de proză și de critică literară scrise de Artur Silvestri: „Vocația căii singuratice” (Editura Carpathia, București, 2012), „Fapta culturală” (Editura Carpathia, București, 2009), „Zile de neuitat. Frumusețea lumii cunoscute” (Editura Carpathia, București, 2012),  „Portrete literare” (Editura Carpathia, București, 2012), „Universul lecturilor fericite” (Editura Carpathia, București, 2011), „Critica poeziei”, în trei volume (Editura Carpathia, București, 2014), „Critica prozei”, în trei volume (Editura Carpathia, București, 2015), „Nu suntem singuri. Convorbiri cu Artur Silvestri” (Editura Carpathia, București, 2012).
Sabina BUSUIOC

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea