Simpozion aniversar dedicat lui Eminescu la Muzeul Judeţean Argeş

Muzeul Judeţean Argeş a organizat miercuri, 13 ianuarie 2016, ora 12.00, în Amfiteatru, un simpozion dedicat împlinirii a 166 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu.
Pe data de 15 ianuarie 2016, s-au împlinit 166 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simțit prin poemele cunoscute. Are cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul” și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri. Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
În cinstea acestui eveniment, au susţinut alocuţiuni: prof. Constantin Vărăşcanu (Colegiul Naţional ”I.C. Brătianu”), prof. Lucian Costache (prof. Colegiul Naţional ”I.C. Brătianu”) şi eminescologul George Ene. În deschiderea evenimentului a rostit câteva cuvinte de întâmpinare managerul instituţiei organizatoare, Cornel Popescu.

George Ene: „Iubirea de Eminescu este determinată de atitudinea sa faţă de fixarea României în context european”.

Prof. univ. dr. George Ene, cel care şi-a dedicat întreaga sa carieră studierii operei politice şi sociale eminesciene, a afirmat: „Eminescu a fost mare nu numai pentru atitudinea sa de jurnalist, prin care a ţinut sub observaţie întreaga realitate a sistemului social românesc. El a fost preocupat de cunoaşterea şi de reclădirea statului român modern nu numai ca ziarist, ci şi ca doctrinar politic. Iubirea de Eminescu este determinată de atitudinea sa faţă de fixarea României în context european. Salvarea de la pieire a articolelor lui Eminescu (aproximativ 15000 de pagini) s-a făcut cu un efort material evident al Academiei Române, care era reprezentată atunci de acad. Eugen Simion. Opera lui Eminescu trebuie evaluată în contextul politic şi social al vremii în care a trăit.”

Prof. Lucian Costache: „În raport cu Mihai Eminescu, nu trebuie să fim nici detractori, dar nici zeloşi.”

Prof. Lucian Costache a relevat în discursul său activitatea diplomatică a lui Mihai Eminescu, subliniind importanţa situării noastre în raport cu poetul naţional Mihai Eminescu pe o linie axiologică care să  nu determine nici acţiunea de a-l detracta pe Eminescu, dar nici pe aceea de a-l zeifica. Cu alte cuvinte să nu fim nici detractori, dar nici zeloşi.
Publicul prezent la acest eveniment a avut privilegiul de a admira şi o expoziţie inedită de timbre, medalii şi cărţi liliput cu tematică eminesciană, dar şi cărţi în ediţii princeps (Ediţia Princeps Eminescu din anul 1883).
Programul evenimentului a inclus şi un concurs literar intitulat ,,Mihai Eminescu - Poetul nepereche”, adresat elevilor din ciclul liceal (IX-XII). Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea