„Mihai Eminescu - În mine bate inima lumii”

# Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Data de 15 ianuarie are pentru toţi românii o dublă semnificaţie: Ziua Culturii Naţionale şi ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu.
Cu acest prilej, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, a organizat vineri, 15 ianuarie, de la ora 13.00, vernisajul expoziției “ Mihai Eminescu- În mine bate inima lumii”, cu prilejul aniversării a 166 de ani de la nașterea poetului nepereche.
Astfel, în perioada 13- 20 ianuarie, în holul bibliotecii, este organizată o expoziție ce cuprinde reproduceri după manuscrise aparținând poetului, editate de Biblioteca Academiei Române, cărțile poetului traduse în limbi de circulație internațională, ediții liliput ale operei, fotografii. Expoziția este realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român din Chișinău și Muzeul Literaturii Române din București.
Invitați speciali ai acestui eveniment au fost: scriitorul LUCIAN CHIȘU, poetul și criticul de artă PAVEL ȘUȘARĂ, prof. dr. SILVIU ANGELESCU.

Octavian Mihail Sachelarie: „Scopul acestui vernisaj nu este acela de a evoca componenta didactică a operei eminesciene, ci acela de a conştientiza ceea ce înseamnă poezia lui Eminescu şi naţionalismul lui.”

În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie a afirmat: „Mihai Eminescu înseamnă până la urmă românul şi simţirea românească. Expoziţia de faţă este o expoziţie care transcende lucrurile cu care eram obişnuiţi. Este un print după o expoziţie care a fost la Chişinău. Scopul acestui vernisaj nu este acela de a evoca componenta didactică a operei eminesciene, ci acela de a conştientiza ceea ce înseamnă poezia lui Eminescu şi naţionalismul lui.”
Prof. univ. dr. Lucian Chişu a relevat modul în care Eminescu a fost reprezentat de generaţiile de critici care s-au succedat de-a lungul timpului: „Eminescu a fost născut să devină omul deplin al culturii române (Constantin Noica). Intuiţia extraordinară a lui Titu Maiorescu a sesizat genialitatea poetului, clasându-l printre primii creatori înainte ca opera sa să se desăvârşească. Academicianul Eugen Simion afirma la un moment dat că «atunci când se află în preajma lui Eminescu, critica începe să delireze». Generaţiile mai tinere refuză formula «Mihai Eminescu – poet naţional». Eminescu s-a creat pe sine în secolul al XIX-lea, «secolul naţionalităţilor», care a produs în toate statele vremii poeţi naţionali. Această imagine de poet naţional nu trebuie atacată. Tudor Arghezi şi Nichita Stănescu l-au susţinut pe Mihai Eminescu, cel din urmă afirmând următoarele: «Eminescu a fost un om viu, atât de viu, pipăibil cu inima».”
„Eminescu nu e singurul mit pe care-l avem. Istoria literaturii române se deschide printr-un capitol numit «miturile». Puţini oameni stăpânesc cum trebuie opera şi biografia acestui autor. Cum justificăm importanţa acestui mit? Prin Eminescu s-a schimbat modelul poetic, tipul de sensibilitate specific poeziei, s-a schimbat lirismul”, a afirmat prof. dr. Silviu Angelescu.

Poetul Pavel Şuşară: „Această expoziţie îl scoate direct pe Eminescu din naraţie şi din exclamaţia lirică şi îl aduce mai aproape de înţelegerea noastră umană.”

Cel care a oferit o imagine fascinantă despre ceea ce a însemnat Eminescu în cultura noastră a fost poetul şi criticul literar Pavel Şuşară: „Eminescu trebuie privit dintr-o altă perspectivă. Noi ne-am obişnuit să privim scriitorii strict prin producţia lor literară. De multe ori pierdem dimensiunea lor umană, tridimensionalitatea, aşezarea lor în spaţiu. Eminescu a fost mult mai concret. Istoria literaturii lui Eminescu este o demonstraţie de coabitare a textului critic, a expresivităţii maxime la care poate ajunge un text literar, cu partea vizuală, plastică a existenţei literare. Această expoziţie îl scoate direct pe Eminescu din naraţie şi din exclamaţia lirică şi îl aduce mai aproape de înţelegerea noastră umană: portrele părinţilor, a celor care s-au intersectat în perioada de formaţie, casa de la Ipoteşti, portretul lui Eminescu în cele trei ipostaze – deci avem ambianţa materială, istorică, tangibilă tridimensional.”
Expoziţia „Mihai Eminescu – în mine bate inima lumii” a fost organizată de bibliotecarele Adela Dinu şi Ileana Baibarac de la Secţia Beletristică din cadrul Bibliotecii Judeţene şi poate fi admirată de publicul larg până pe data de 20 ianuarie în holul central al instituţiei, de luni până joi, între orele 08.00-20.00, vineri între orele 08.00-16.00 şi sâmbăta între orele 08.00-13.00.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea