Aproximativ 30 de elevi din Bogaţi învaţă limba chineză

# Copiii din comuna Bogaţi, privilegiaţii administraţiei locale # Ion Gîrleanu: ”Am aflat întâmplător că acest curs se predă în Argeş. Am luat legătura cu domnul Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, iar dânsul mi-a zis că este întru totul de acord şi chiar încântat să se desfăşoare un asemenea curs în Şcoala Bogaţi şi pe urmă am luat legătura cu cei de la CHINARO. Pot să vă spun că reprezentanţii Asociaţiei CHINARO sunt nişte oameni deosebiţi prin modul în care se implică în această acţiune.”

Aşa cum am mai scris în nenumărate rânduri, chiar şi în urmă cu câteva ediţii, copiii din comuna Bogaţi sunt privilegiaţii administraţiei locale. Fie că vorbim de grădiniţa cu program prelungit, fiind singura de acest tip din mediul rural la nivelul judeţului Argeş şi unde părinţii nu trebuie să plătească nimic, nici măcar masa, fie că vorbim de sejururi la mare oferite elevilor cu rezultate bune la învăţătură de către reprezentanţii administraţiei locale; iată că, acum, putem vorbi şi de cursuri pentru limba chineză de care elevii din comuna Bogaţi beneficiază în mod gratuit.
Fost profesor universitar, Ion Gîrleanu, primarul comunei Bogaţi, a înţeles ce înseamnă nivelul învăţământului pentru o comunitate.  Conform principiului, ,,Dacă vrei să distrugi un popor, distruge-i învăţământul, iar dacă vrei să ridici un popor, ridică-i învăţământul”, primarul comunei Bogaţi a înţeles că bunăstarea durabilă a oamenilor numai aşa se poate obţine, printr-o educaţie performantă pentru care administraţia locală depune numeroase eforturi, după cum se observă.
Aşa cum spunem, pe lângă numeroasele facilităţi de care beneficiază elevii din Bogaţi, acum mai beneficiază şi de un curs de limba chineză, fiind singura comună, nu numai din judeţ, ci din ţară, care beneficiază de un asemenea curs.

Cum a fost posibil?

Auzind de această realizare inedită a Primăriei Bogaţi, am stat de vorbă cu primarul localităţii care ne-a explicat fiecare pas pe care l-a făcut pentru a face posibil acest lucru.
”Cursul de limba chineză, se înscrie, pentru mine, în capitolul interes deosebit acordat şcolii, ca instituţie, referind-mă, în primul rând, la copii. Am aflat întâmplător că acest curs se predă în Argeş. Am luat legătura cu domnul Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, iar dânsul mi-a zis că este întru totul de acord şi chiar încântat să se desfăşoare un asemenea curs în Şcoala Bogaţi şi pe urmă am luat legătura cu cei de la CHINARO. Pot să vă spun că reprezentanţii Asociaţiei CHINARO sunt nişte oameni deosebiţi prin modul în care se implică în această acţiune. Au venit de foarte multe ori cu doamna profesoară de chineză cu diferite materiale interactive în acest scop pentru a ajuta copiii să înveţe mult mai repede această limbă. Cred că le place mai mult la noi, decât la oraş, probabil şi datorită atmosferei de aici cu care au fost primiţi. Am rămas plăcut impresionat pentru că copiii au primit cu bucurie acest lucru pentru că, aşa cum am crezut şi eu, cum am considerat, este ceva inedit. Este altceva decât franceza, engleza sau o altă limbă, iar chineza, de ce să nu recunoaştem, este o limbă deosebită. Când s-a ţinut lecţia de deschidere, reprezentanţii CHINARO au întrebat copiii ce ştiu despre China şi foarte mulţi copii erau cu mâinile pe sus pentru a spune diverse lucruri despre China. Metodele de predare a limbii chineze sunt deosebite de cele clasice. Se folosesc metode care atrag copiii. Şi eu, la unele lecţii de limba chineză, particip, pentru că este atât de frumos şi este ceva inedit.  Eu am fost în China şi să ştiţi că în meseria pe care am avut-o, înainte de a fi primar, am fost prin foarte multe ţări, printre care şi China. Dacă aş mai pleca aş merge în ţări unde este cu totul altceva decât la noi, în Africa, spre exemplu, sau în India. Dacă mergi în Germania vezi civilizaţie, nivelul de trai mai ridicat ca la noi. Mergi în Anglia, mergi în Franţa şi vezi cam acelaşi lucru ca la noi, doar nivelul de trai este mai ridicat la ei. Pe când, în ţări din astea mai îndepărtate este cu totul altceva”, ne-a declarat Ion Gîrleanu, primarul comunei Bogaţi.

Copiii cu rezultate bune vor vizita China

Pe lângă posibilitatea de a învăţa limba chineză într-un mod gratuit, elevii din Bogaţi cu rezultate bune la acest curs vor face şi o vizită în China organizată de Asociaţia CHINARO prin Ambasada Chinei în România.
”Totodată, eu sunt convins că 2 – 3 copii de aici, din Bogaţi, vor merge în China pentru că reprezentanţii CHINARO le-au spus copiilor că cei care vor învăţa foarte bine, să treacă de anumite nivele, prin Ambasada Chinei în România, vor face o vizită în China. Mai mult decât atât, când vor fi mai mari, aceşti copii cursanţi ai limbii chineze vor putea merge la studii în China.  Copiii au rămas impresionaţi şi să ştiţi că, poate cei de la oraş sunt învăţaţi cu astfel de lucruri, dar cei de la mine din comună sunt doritori şi abia aşteaptă să vină profesoara de chineză şi se observă de la oră la oră un progres considerabil”, ne-a mai explicat primarul comunei Bogaţi.

De la începători la avansaţi

Cursul acesta de limba chineză se desfăşoară pe o perioadă de şase luni, însă ambiţiile primarului din Bogaţi nu se opresc aici. Ion Gîrleanu ne-a dezvăluit că vrea din toamnă să se organizeze cursuri şi pentru următoarele nivele, până la cel de avansat.
,,Acest curs se întinde pe o perioadă de şase luni pentru primul nivel. Însă, eu intenţionez ca acest curs să parcurgă toate nivelele de pregătire în aşa fel încât la noi în localitate să fie cât mai mulţi copii care într-adevăr ştiu limba chineză şi să le folosească în viaţă. Pe măsură ce ei cresc trebuie să conştientizeze că limba chineză vreodată în viaţă le va folosi”, ne-a mai precizat primarul comunei Bogaţi.
Lucian GHERGUŞ

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea