Simpozion aniversar la Muzeul Judeţean Argeş. „157 de ani de la Unirea Principatelor Române”

Vineri, 22 ianuarie 2016, de la ora 11.00, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Mica Unire, Muzeul Judeţean Argeş a organizat simpozionul – 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc în amfiteatrul instituţiei organizatoare.
Ca în fiecare an, pe data de 24 ianuarie, se sărbătoreşte Ziua Micii Unirii, un moment important din istoria noastră naţională. În această zi, după ce fusese ales domn al Moldovei, Alexandru Ioan Cuza a devenit şi domn al Ţării Româneşti, împlinind, de facto, Unirea Principatelor Române. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă actul politic care a stat la baza României Moderne şi a formării naţiunii române.
La acest simpozion au participat profesori, elevi, muzeografi, cadre militare şi oameni de cultură. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe, managerul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu, muzeograful Valentin Motreanu şi prof. dr. Marius Cârjan, de la Colegiul Naţional ”Zinca Golescu” din Piteşti.
Prof. de istorie Marius Cârjan a relevat semnificaţia zilei de 24 ianuarie: „Această zi a reprezentat fundamentul şi piatra de temelie a Marii Uniri din anul 1918. Cele două evenimente trebuie interconectate şi unite. Contextul internaţional al realizării Unirii a permis crearea statului român. Înfrângerea Imperiului ţarist a permis crearea României moderne. A fost un cadru internaţional în care naţiunea română, chiar dacă era mică, a reuşit să se impună. Franţa era interesată în zonă de Unirea Principatelor Române pentru a avea un stat-tampon între Rusia şi Imperiul Otoman. Franţa a fost constantă în sprijinirea proiectului Unirii.”
Muzeograful Valentin Motreanu a vorbit despre perioada 1859-1866 ca fiind o epocă a marilor reforme: „După ce a instaurat guvernul lui Mihail Kogălniceanu, Cuza începe o serie de reforme: secularizarea averilor mănăstireşti; legea electorală, care a fost o lege importantă, pentru că diferenţia alegătorii în două categorii: primari şi direcţi; reforma administrativă; obligativitatea şi gratuitatea învăţământului; înfiinţarea a două mari universităţi, cea de la Iaşi şi cea de la Bucureşti; în domeniul justiţiei se adoptă un nou cod penal şi un nou cod civil după modelul napoleonian. Domnia lui Cuza a fost o domnie prolifică, cu numeroase legi şi reforme aplicate. Unirea de la 1859, alături de cucerirea independenţei de stat (1877-1878), au reprezentat paşi importanţi către Marea Unire de la 1918.”
Publicul participant la acest eveniment au ascultat cântece patriotice interpretate de corul Colegiului Naţional ”Zinca Golescu” din Piteşti, condus de profesorul de religie Cornel Dragoş, şi au vizionat piesa de teatru „Moş Ion Roată şi Unirea”, care a fost interpretată de elevii coordonaţi de proefsorul Andrei Pătru, de la Casa de Cultură Bascov. 
Tot vineri, în incinta Muzeului Judeţean Argeş, a fost vernisată expoziţia foto-documentară „Asul regăsit ... Dan Valentin Vizanty”. Expoziţia prezintă aspecte din viaţa şi cariera militară a comandorului aviator Dan-Valentin Vizanty, pilot de vânătoare în cel de-al doilea Război Mondial, şi conţine, pe lângă fotografii şi brevete, reproduceri ale unor coperţi şi articole din presa anilor '40 despre acest aviator de elită, renumit în acea perioadă, dar mai puţin cunoscut publicului de azi. Datorită performanţelor sale, acesta este considerat asul incontestabil al avionului românesc IAR 80, fiind supranumit „stăpânul IAR 80-ului”
Înainte de a fi vernisată la Muzeul Judeţean Argeş, expoziţia „Asul regăsit... Dan Valentin Vizanty”, conţinând documente fotografice din arhiva familiei, a fost itinerată la Muzeul Aviaţiei a fost itinerată la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, Cercul Militar din Craiova, Sala de Cristal a Primăriei din Cluj-Napoca, Palatul Parlamentului şi Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” din Bucureşti, Muzeul de Istorie – Casa Sfatului din Braşov. Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani, Biblioteca Judeţeană ”N. Iorga” din Ploieşti.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea