Toate centrele subordonate DGASPC Argeş vor fi monitorizate după scandalul de la Buzoeşti

# Florin Tecău nu dă bani pentru Spitalul Mioveni, dar... dă: „Noi nu putem finanţa spitalul de la Mioveni în mod direct, însă vom repartiza bani Primăriei Mioveni....”

La Consiliului Judeţean Argeş, săptămâna trecută,  au fost abordate subiecte extrem de diverse. În primul rând, s-a discutat de finalizarea proiectului „Managementul integrat al deşeurilor solide din judeţul Argeş”, de modul în care s-a implementat cel mai important proiect din judeţul Argeş.
Valoarea totală a acestui proiect a fost de aproximativ 70 de milioane de lei, 80% a acestei valori fiind asigurată de Uniunea Europeană, 18% de Guvernul României, iar restul de 20% de către Consiliul Judeţean. Despre acest proiect şi despre etapele derulării lui a vorbit Aurelian Gheorghe, managerul de proiect. Cele mai importante etape ale proiectului, ale cărui lucrări efective au fost demarate în anul 2008, au fost: 1. Realizarea centrului de deşeuri de la Albota şi închiderea depozitului de la Topoloveni; 2. Finalizarea realizării infrastructurii de colectare a deşeurilor la nivelul întregului judeţ şi de închidere a unor depozite neconforme de la Curtea de Argeş şi Costeşti.  Acest proiect a fost primul proiect care a fost finalizat cu succes la nivel naţional. Nu este de eludat nici componenta socială a proiectului, având în vedere că au fost create 100 de locuri de muncă.
„În anul 2011 acest proiect era ameninţat să se stopeze. Am dus o luptă intensă la nivelul Ministerului Mediului şi al Guvernului, au fost discuţii zilnice pentru a continua finanţarea acestui proiect şi pentru cea de-a doua etapă. Sunt două provocări importante ale acestui proiect: sortarea şi reciclarea. Dacă ne vom opri aici, proiectul nu va fi dus decât până la jumătate”, a ţinut să specifice Grigore Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş.
Al doilea punct pe ordinea de zi a conferinţei a fost prezentarea directorului interimar al Teatrului ”Alexandru Davila” din Piteşti: Matei Varodi, care a enumerat principalele direcţii ale teatrului în perioada în care va asigura interimatul: recuperarea repertoriului teatrului; valorificarea calităţilor profesionale ale angajaţilor teatrului şi aducerea în prim-plan a unor spectacole care să deschidă perspective şi la nivel naţional.

Măsuri mult prea ”aspre” pentru vinovaţii Cazului de la Buzoeşti

Cel mai fierbinte subiect al conferinţei a fost prezentarea concluziilor comisiei care a analizat cazul Complexului social de la Buzoeşti. Principalele concluzii au fost: 1. Niciunul dintre angajaţii Centrului de la Buzoeşti nu-şi cunosc în totalitate atribuţiile; 2. Există o neconcordanţă între ceea ce înseamnă graficele de serviciu şi turele de serviciu ale angajaţilor acestui centru; 3. Accesul echipei de filmare de la Antena 1 Bucureşti a fost făcut fără nicio aprobare verbală sau scrisă din partea conducerii DGASPC Argeş; 4. Între salariaţii acestei instituţii există o stare de tensiune creată de aceste evenimente.
Măsurile care au fost luate de către această comisie au fost: încetarea dispoziţiei de deplasare a lui Mimi Niţă (Şeful de Complex) la acest centru; 2. Organizarea unui alt concurs pentru ocuparea funcţiei de şef de complex; 3. ”Dezamorsarea” relaţiilor conflictuale din centru prin mutarea sau transferul unei părţi a personalului angajat; 4. Instruirea şi perfecţionarea personalului în vederea însuşirii sarcinilor de serviciu.
Raportat la dimensiunea culpei, se poate spune că aceste măsuri nu au fost unele dintre cele mai aspre. Adică, mutarea sau transferul personalului sau, dimpotrivă,  perfecţionarea acestuia, nu reprezintă în sine nişte măsuri punitive demne de a fi luate în consideraţie. Din moment ce comisia a constatat, pe de-o parte, că a existat un conflict între angajaţii centrului, în acest conflict fiind implicaţi nejustificat şi beneficiarii, iar pe de altă parte, că acest conflict s-a iscat şi de la faptul că angajaţii pur şi simplu nu-şi cunoşteau fişa postului, ar fi fost mai corect ca aceste măsuri să fie un pic mai drastice, nu credeţi?

Toate unităţile subordonate DGASPC Argeş vor fi monitorizate

În schimb, comisia de anchetă a enunţat o măsură care va avea repercusiuni pe termen lung: vor fi dispuse măsuri pentru monitorizarea tuturor centrelor subordonate DGASPC Argeş. Cu alte cuvinte, această instituţie, care a şi primit o amendă în acest caz în valoare de 5000 de lei, va fi supusă unei monitorizări, astfel încât să nu mai existe suspiciuni legate de transparenţa şi vizibilitatea activităţilor acesteia.

Grigore Florin Tecău: „Noi nu putem finanţa spitalul de la Mioveni în mod direct, nu avem pârghia legală, însă vom repartiza bani Primăriei Mioveni, iar aceasta la rândul său va putea investi aceşti bani pentru derularea proiectului.”

Ultimul punct al conferinţei de presă a fost legat de bugetul Consiliului Judeţean pe anul 2016, care are câteva caracteristici diferite faţă de alţi ani. În acest an, bugetul la nivelul direcţiei financiare a fost gândit astfel: bugetul judeţului se constituie din sumele defalcate din impozitul pe venit şi din cotele defalcate din TVA. 27% din aceste sume revin Consiliului Judeţean pentru funcţionare, iar restul de 73% revin unităţilor administrativ-teritoriale (20% din aceşti 73% se repartizează Consiliului Judeţean Argeş care îl va repartiza localităţilor). La nivelul Consiliului Judeţean, bugetul este reprezentat prin două ramuri importante: venituri şi cheltuieli. Veniturile sunt asigurate din 4 surse importante: sumele din impozitul pe venit, sumele defalcate pe TVA, subvenţiile de la stat şi veniturile proprii.
Anul acesta, Consiliul Judeţean Argeş are un buget de 340 de milioane de lei, care este mai mare decât cel de anul trecut. După spusele preşedintelui CJ Argeş, acest buget pare teoretic mai mare, însă, având în vedere că anul 2016 este anul bătăliilor electorale, cheltuielile vor fi mari. Anul acesta, deşi pare că avem un buget mai mare, suma care ne rămâne după ce tragem linia este una mai mică.
În legătură cu finanţarea spitalului de la Mioveni, care a constituit şi constituie un subiect de controversă între liderii PSD Argeş, Grigore Florin Tecău a precizat: „Noi nu putem finanţa proiectul de la spitalul Mioveni în mod direct. Suma primită de la Direcţia Finanţelor va fi repartizată Primăriei Mioveni. Nu putem repartiza bani în mod direct pentru construcţia spitalului şi atunci putem repartiza bani Primăriei, iar aceasta, la rândul său, poate aloca din aceşti bani sume pentru derularea proiectului.”
Interesantă luarea de poziţie din partea preşedintelui CJ Argeş cu privire la acest subiect, nu-i aşa?
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea