Penitenicarul Colibași își recunoaște, la oră de bilanț, limitele financiare, dar și legale

# Supraaglomerarea și secțiile de deținere neamenajate conform legii – principalele probleme

Recent a fost dat publicității Raportul de activitate al Penitenciarului Colibași pe anul 2015.  În cele aproape 100 de pagini se regăsesc atât aspecte cu caracter statistic, cât și rubrici de realizare - și nerealizare a obiectivelor propuse. Iată numai câteva dintre acestea:

OBIECTIVE NEREALIZATE ȘI CAUZE

- Camerele de deținere, respectiv, curțile de plimbare aferente secțiilor de deținere nu sunt amenajate conform prevederilor legale, cauza fiind de natură financiară;
- Scăderea numărului de plângeri privind condițiile de cazare a deținuților, dat fiind faptul că Penitenciarul Colibași încă se confruntă cu fenomenul supraaglomerării, cauza fiind de natură financiară. Precizăm că au fost demarate lucrări de reparații capitale ale tuturor camerelor de deținere din cadrul secțiilor E1 și E2, urmând ca la finalizarea acestora în fiecare cameră de deținere să fie instalate câte 6 paturi, față de 8-9 paturi astfel cum sunt instalate în prezent.

DIFICULTĂȚI ÎNTÂMPINATE

Au fost situații când a fost imposibilă asigurarea separațiunii deținuților în funcție de situația juridică, în vederea prevenirii producerii de evenimente negative, dată fiind situația operativă coroborată cu stările conflictuale existente între deținuți (în special cei față de care instanța a dispus măsura educativă a internării într-un centru de detenție, respectiv, centru educativ, cu continuare în penitenciar;
Au existat perioade când a fost atins pragul maxim de cazare a deținuților clasificați în regim de maximă siguranță, respectiv, regim închis, de fiecare dată fiind raportată această situație la Administrația Națională a Penitenciarelor conform art. 48, alin. 8 din Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal;
Lipsa resurselor umane coroborată cu fenomenul supraaglomerării a dus, în cele mai multe situații, la imposibilitatea respectării prevederilor art. 108 alin.2 lit. b din OMJ 1676/2010, fiind planificat câte un singur agent să execute serviciul de supraveghere în cadrul secțiilor E3, E4 (regim închis), deși în cadrul acestor secții au fost custodiați deseori mai mult de 150 de deținuți.

OBIECTIVE PROPUSE PENTRU ANUL 2016

- Asigurarea drepturilor legale tuturor deţinuţilor custodiaţi de către Penitenciarul Colibaşi;
- Prevenirea producerii de evenimente negative/incidente printr-o cunoaştere permanentă a stării de spirit a deţinuţilor;
- Îmbunătățirea condițiilor de cazare a deținuților;
- Îmbunătățirea managementului sectorului operativ;
- Obținerea și valorificarea de informații operative în scopul reducerii săvârșirii de abateri disciplinare sau a infracțiunilor produse în interiorul locului de deținere.

Cu o sinceritate aproape dezarmantă, conducerea instituției trage atât concluzii cât și semnale de alarmă cu privire la problemele întâmpinate dar și, mai ales, cu privire la (im)posibilitatea soluționării acestora: ”Considerăm, având în vedere realitățile din teren, insuficiența personalului, lipsa dotărilor și tendința de creștere a infracțiunilor de înșelăciune săvârșite de persoanele private de libertate prin intermediul telefoanelor mobile, că principala metodă de contracarare a acestui fenomen trebuie să o constituie implementarea sistemului de blocare/reducere a semnalului GSM,  menținerea unui standard ridicat al măsurilor prevăzute în Plan având ca efect pe termen mediu și lung suprasolicitarea personalului și demotivarea acestuia fără a se putea obține rezultatele scontate.”
Totuși, în comunicat se mai arată că se depun eforturi continui pentru asigurarea de condiții decente persoanelor condamnate. Acestea au la dispoziție terenuri de sport, o bibliotecă de peste 6.000 de volume, o unitate bisericească: Sunt asigurate colaborări cu instituții diverse, asistență medicală, religioasă, psihologică etc.
Raportul anual de activitate - 2015, poate fi consultat integral accesând link-ul http://anp.gov.ro/web/penitenciarul-colibasi/bilant-unitate-2015.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea