Festivităţi dedicate Anului Nou Chinezesc la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Cu ocazia sărbătoririi Anului Nou Chinezesc, Asociația China.Ro în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează în data de 3 februarie 2016, ora 13.00, în holul bibliotecii, o expoziție de cărți, fotografii și simboluri chinezești, precum și un moment artistic susținut de un grup de elevi de la Liceul de Artă din Deva.

Anul Nou Chinezesc, cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor

La acest eveniment sunt invitați reprezentanți ai Ambasadei Chinei, Consiliului Județean Argeș, Instituției Prefectului Argeș, Inspectoratului Școlar Argeș precum și primarul Comunei Bogați, alături de copii participanți la cursul de limbă chineză desfăşurat în județul Argeș.
Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit chú xī. Originea sărbătorii este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul trecut.
Anul Nou Chinezesc se sărbătorește în țări și teritorii cu populație chinezească mare, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, precum și în cartierele chinezești din orașele din toată lumea. Anul Nou Chinezesc este considerat a fi o mare sărbătoare în China și a avut de-a lungul timpului o influență asupra sărbătoririi Anului Nou de către popoarele învecinate, precum și asupra culturilor cu care a intrat cea chineză în contact, cum ar fi coreenii (Seollal), tibetanii și bhutanezii (Losar), mongolii (Tsagaan Sar), vietnamezii (Tet) și japonezii înainte de 1873 (O-shōgatsu).

Pe teritoriul Chinei, obiceiurile și tradițiile regionale cu această ocazie sunt foarte diverse. Oamenii cumpără cadouri, decorațiuni, material textil, hrană și îmbrăcăminte. Există un obicei ca fiecare familie să facă o curățenie generală în casă pentru a îndepărta orice nefericire în speranța unui an mai bun. Ferestrele și ușile se decorează cu decorațiuni din hârtie roșie și cuplete pe teme populare: „fericire”, „bogăție” și „viață lungă”.

Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea