Administrația locală Valea Iașului, la raport

# Primarul Nicolae Barbu ne-a prezentat succint principalele proiecte pe care le are în vedere anul acesta

Anul 2016, am putea spune, este anul în care se culeg roadele muncii conducerii administrației locale din Valea Iașului și nu numai, din ultimii ani. Fiind și an electoral, am stat de vorbă cu primarul Nicolae Barbu despre proiectele, nu puține la număr, pe care le are în vedere să le întreprindă anul acesta.  Din spusele primarului am înțeles că anul 2016 vine cu foarte multe obiective îndeplinite pentru care s-a muncit ani la rândul. Fie că vorbim de segmentul educație, fie că vorbim de segmentul sănătate sau de segmentul infrastructură edilitară, toate aceste domenii vor cunoaște îmbunătățiri semnificative anul acesta.

Așadar, anul 2016 este anul bilanțului pentru Nicolae Barbu, fiind finalizate foarte multe proiecte începute în anii anteriori, dar totodată, este și anul marilor provocări pentru că vor începe noi proiecte de anvergură, după cum ne-a spus primarul Barbu.
,,Anul acesta vom termina cele două grădinițe care sunt realizate în proporție de 90%. Și dispensarul uman din satul Ungureni este în proporție de 85% finalizat pentru care am prevăzut sume în bugetul de anul acesta ca acest obiectiv să fie dus la îndeplinire chiar în prima parte a anului.
Centrala fotovoltaică este realizată în acest moment în proporție de 70% cu observația că diferența de 30% se poate realiza chiar în două săptămâni, deoarece se pot monta invertoarele care au sosit și mai trebuie montat transformatorul, care, de asemenea, îl avem  și celula care va face legătura între rețeaua de medie tensiune, care trece prin zonă, și rețeaua noastră fotovoltaică.
Totodată, în cursul lunii martie, cel târziu în luna aprilie, vom asfalta 2,7 kilometri pe drumul comunal DC 259, Ungureni – Borovinești. Vom finaliza repede această lucrare pentru că mai avem doar să turnăm covorul asfaltic. Totul este pregătit, inclusiv rigolele.
Tot în această perioadă, din martie –  aprile, strada Călinești din satul Valea Iașului va fi asfaltată, fiind și ea pregătită în aceleași condiții pentru asfaltare. Dorim ca în perioada aprilie – mai să finalizăm de asfaltat și strada Nuculeț. Am spus în aprilie – mai pentru că această porțiune necesită și pregătirea terenului, inclusiv rigolele. Aici mai avem și o prelungire a rețelei de canalizare care trebuie realizată înainte de asfaltare. Acestea ar fi lucrările începute și care se finalizează chiar în prima parte a acestui an”, a precizat primarul Nicolae Barbu.

Ambiția primarului: rețea de canalizare în toată comuna până în 2018

Conform acordului de aderare la Uniunea Europeană, România și-a luat angajamentul ca până în 2018 toate localitățile să aibă rețele de utilități publice, în speță, apă și canalizare. Numai că, din câte observăm, acest angajament nu se va respecta. Sunt, însă, și localități care se pot încadra în acest termen cu condițile impuse de oficialii uniunii europene. Printre aceste localități se poate încadra și comuna Valea Iașului pentru care reprezentanții administrației locale muncesc de zori la elaborarea proiectelor pentru a putea fi depuse spre finanțare guvernamentală și europeană.
,,Vom demara execuția de canalizare pe o lungime totală de 15 kilometri în satele Bărbălătești, integral, Borovinești, integral, cu racordare la rețeaua de canalizare din satele Ungureni – Valea Iașului pentru că această rețea dispune de o stație de epurare care a fost concepută cu capacitatea necesară și pentru a doua rețea.
De asemenea, vom face extindere și în cealaltă rețea care cuprinde satele Mustățești, Valea Uleiului și Cerbureni, cu precădere în ultimul sat unde avem doar 30% acoperire. Pentru acest obiectiv, documentația este gata, iar acum ne pregătim să scoatem la licitație această investiție, care presupune adunat circa 15 kilometri de rețea de canalizare. Așa cum am aprobat în consiliu local indicatorii tehnico – economici, această investiție este estimată la peste 95 de miliarde lei vechi. Din această valoare, contribuția proprie este de doar 5 miliarde lei vechi, iar diferența de sumă o solicităm de la Guvernul României, respectând prevederile Ordonanței 28. Pentru acest proiect am făcut o documentație de finanțare multianuală. Adică, anul acesta solicităm o sumă de 15 miliarde lei vechi, anul viitor solicităm suma de 40 de miliarde lei vechi, iar în 2018 mai solicităm încă 40 de miliarde. Noi mergem pe ideea că se poate în comuna Valea Iașului ca la finalul anului 2018, să îmdeplinim condiția pusă de Uniunea Europeană, la momentul aderării, ca până în 2018 să avem canalizare în toate localitățile.
O altă investiție pe care o avem în vedere, dar de această dată cu finanțare europeană, pe Măsura 7.2.,  pentru care suntem gata cu documentația, este asfaltarea străzilor Basarab I, stradă care pleacă din drum național și iese tot în drum național și se întinde pe o distanță de 2,5 kilometri și  strada Stadionului, care și aceasta pleacă tot din drum național.
Iar tot în acest sens, mai avem în satul Cerbureni, deja contractat, asfaltarea a 1,7 kilometri, dar după ce finalizăm ce am spus anterior și în funcție de cum vom avansa cu lucrările de introducere a rețelei de canalizare”, ne-a mai precizat Nicolae Barbu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea