Curs inedit la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu”. Argeşencele învaţă cum să brodeze o ie românească

Începând din luna ianuarie a acestui an, la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeș, se desfăşoară o activitate inedită- „Meşteşuguri uitate – Cusături tradiționale românești, ia românească”. Cursul este, de fapt, un atelier creativ și de iniţiere în confecţionarea iei româneşti și este susţinut de bibliotecarele Lucreţia Picui şi Gabriela Tomescu de la Secţia Colecţii Speciale din cadrul bibliotecii. Pentru a afla mai multe lucruri despre acest curs, am vorbit cu Lucreţia Picui, expert în carte veche și bibliofilie, o bibliotecară creativă, cu spirit de iniţiativă, care a  reuşit să-şi lase amprenta personală în organizarea bibliotecii:

Lucreţia Picui: „Acest proiect își propune să promoveze valorile culturale tradiționale, cu precădere a specificului zonei Argeș-Mușcel”

”Este adevărat ca lumea este în continuă schimbare, dar în acest iureș al modernității se pierd valori culturale inestimabile. Se pierde tradita, se pierde identitatea națională. Am observat, că de ani buni lumea nu mai acordă importanţă moștenirii culturale. S-a pierdut obiceiul - cel puţin la ultimele generaţii - de a-şi mai împodobi casele cu lucruri confecţionate de ei.
Pe vremea bunicilor noştri, iernile erau dedicate lucrului de mână, astfel încât casele lor arătau ca nişte mirese. Femeile  satului intrau într-o competiţie: torceau lâna, cânepa și inul, țeseau în război pânza și covoarele, lucrau ştergare, feţe de masă, coseau ii și marame. Cu aceste costume - obiecte de artă, ele ieşeau îmbrăcate la biserică de Paşti și la primele hore din an. Niciodată nu-şi divulgau secretul până nu ieşeau cu ia la sărbătoarea respectivă.  Ele realizau aceste obiecte după imaginaţia, după putinţa lor de a lucra și după puterea lor materială. Imaginaţia lor era foarte bogată, dovadă sunt modelele diferite de costume populare cu simboluri florale, solare şi mitice.
Am observat că a apărut un nou curent la noi, de aducere în actualitate a acestor valori, de a reconsidera cusăturile bunicii şi de a folosi în designul vestimentar motive populare, ajungându-se până la a se purta ia cu blue-jeans-ul.
Biblioteca deţine documente, albume și lucrări autentice, cum ar fi «Albumul de cusături românești» al Elisei I.I.C. Brătianu, în ediţie primă”.

Cursantele învaţă cum să croiască o ie şi cum să o împodobească cu motive tradiţionale argeșene și mușcelene

Am început prin a antrena participantele - cu vârste cuprinse între 12 și 70 de ani, având profesiuni diferite - să pună în practică unele cunoştinţe şi deprinderi demult uitate, dar care le-au rămas dragi. Primii paşi ai activităţii propriu-zise au fost: confecţionarea unor articole mici cu modele simple, urmând ca în final să se ajungă la croirea unei ii şi la împodobirea acesteia cu motive tradiţionale.
Cursul se desfăşoară săptămânal, într-o atmosferă caldă și prietenească, precum șezătorile de altădată. Majoritatea avându-şi originile în satele româneşti, au adus la curs obiecte vechi (batiste, ştergare, ii, marame), care au fost purtate de străbunele lor.

Cursul se va finaliza de Sânziene - 24 iunie - Ziua Universală a Iei Româneşti cu o expoziţie a obiectelor realizate.

Vor fi expuse toate lucrările realizate de cursante în cadrul acestui atelier creativ, planşele cu modelele populare ale Elisei Brătianu, albume cu portul popular, fotografii inedite cu Regina Maria, purtând cu mândrie costumul tradiţional românesc.

Sub acelaşi generic - „Meşteşuguri uitate”- se desfășoară un alt curs „Caligrafia şi legătoria manuală de carte”

Lucreţia Picui şi Gabriela Tomescu au iniţiat şi au desfăşurat un alt curs interesant, care a avut un impact deosebit asupra publicului piteştean, şi anume „Caligrafia şi legătoria manuală de carte”. Cursul, aflat la al treilea modul, își propune promovarea la scară largă a scrisului caligrafic de mână în stiluri medievale, anluminarea letrinelor (majuscule ornate) și realizarea unei legături manuale de carte.
Cele două bibliotecare au iniţiat aceste cursuri şi dintr-o pornire patriotică intensă, dar şi din dorinţa de a contracara curentul actual de subminare a identităţii noastre naţionale: reducerea numărului de ore de limba română şi de istorie; caligrafia nu se mai studiază de mult timp în şcoli; importul nejustificat şi excesiv ale unor expresii aparţinând vocabularului limbii engleze ș.a.

Invitație la vernisaj

Luni, 15 februarie, de la ora 13.30, în holul bibliotecii, va fi vernisată expoziţia de caligrafie „Caligrafia – semne şi însemne”. În cadrul acestei expoziţii, publicul va putea admira lucrările cursanţilor, lucrări manuale de caligrafie şi anluminare, albume de artă care ne dezvăluie istoria scrisului și evoluția instrumentelor de scris, de-a lungul timpului.     Vernisajul va include şi un moment demonstrativ care le va oferi invitaţilor prilejul de a face o călătorie în timp - scriind cu tocul cu peniţă, calam și pană de gâscă, îndrumați fiind de doi dintre cei mai vechi și talentați cursanți: Alexia Vasile Ghilencea și Petre Ghilencea.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea