Culisele unei demisii. Ce se ascunde în spatele demisiei lui Ionuţ Elie Zisu din funcţia de senator

Săptămâna trecută, senatorul PNL Ionuţ Elie Zisu a demisionat din Senat, iar plenul a adoptat o hotărâre de vacantare a mandatului deţinut de acesta. Ceea ce nu au menţionat ziarele care au relatat acest fapt a fost adevăratul motiv pentru care Zisu şi-a dat demisia. Oare de ce Zisu a ales a să renunţe la calitatea de senator, tocmai în perioada când dosarul său de evaziune fiscală era judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie?

Ionuţ Elie Zisu: „Rămân în PNL, fără a ocupa însă nicio funcție de demnitate publică.”

Iată cât de frumos îşi argumenta Ionuţ Elie Zisu demisia pe contul său de socializare: „Dragi prieteni, în anul 2012 am ales să candidez pentru funcția de senator pentru a-i reprezenta pe argeșeni și pentru a reda, inclusiv prin munca mea, încrederea românilor în Parlamentul României. Am primit votul alegătorilor din colegiul unde am candidat și, timp de trei ani, mi-am făcut datoria de senator cu toată responsabilitatea. Din păcate, anul trecut, numele meu a fost implicat într-un dosar ce a fost trimis ulterior în fața instanței. Este vorba despre evenimente care s-au petrecut acum mai bine de 10 ani și asupra cărora mi-am exprimat punctul de vedere la momentul respectiv. Prin urmare, pentru a nu afecta șansele PNL în alegerile din acest an și pentru a nu da posibilitatea unor critici nejustificate la adresa colegilor mei liberali, am luat decizia de a demisiona din Senatul României. Fac acest pas pentru ca numele meu să nu fie încă un pretext invocat în campaniile de denigrare a Parlamentului și, cel mai important, fac acest pas convins fiind că toți suntem egali în fața legii, fie senatori, fie simpli cetățeni, fie aleși, fie alegători. Rămân în PNL, fără a ocupa însă nicio funcție de demnitate publică. Îmi voi susține colegii la fel cum am făcut-o până acum și voi rămâne devotat principiilor și valorilor liberale.”
Pentru ca cititorii noştri să-şi facă o imagine mai clară asupra situaţiei judiciare mai delicate în care se află fostul senator Zisu, vă prezentăm în continuare detalii referitoare la dosarul instrumentat până la momentul demisiei din funcţia de senator al României de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anul trecut, senatorul PNL Ionuţ Elie Zisu a fost trimis în judecată anulde procurorii Parchetului General, pentru evaziune fiscală

Senatorul PNL Ionuţ Elie Zisu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, pentru evaziune fiscală, pe care ar fi realizat-o prin intermediul magazinului său de tip duty-free, deţinut în Vama Veche, de unde ar fi vândut ţigări direct în interiorul ţării.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe senatorul PNL Ionuţ Elie Zisu, sub acuzaţia de evaziune fiscală, alături de mai mulţi vânzători angajaţi la magazinul acestuia din zona duty-free din Vama Veche.
Procurorii îl acuză pe senatorul Zisu că, în calitate de administrator al unei firme, nu a virat acciza pentru ţigări la bugetul de stat, înregistrând în documentele fiscale operaţiuni comerciale fictive. Stelian Grosu, responsabilul de magazinul lui Zisu din Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, i-a ajutat pe 9 lucrători comerciali ai magazinului să vândă ilegal ţigarete, mai spun procurorii.
Aceştia au vândut peste 58.000 de cartoane de ţigarete către persoane fizice care nu au trecut frontiera României, astfel că practic ţigările au fost vândute direct în interiorul ţării, fără însă să fie plătită acciza pentru ele, spun procurorii. Dintre cele 191 de persoane care apar că au cumpărat ţigările lui Zisu, doar două sunt evidenţiate cu date de identitate şi număr de paşaport valide, conform procurorilor. Prejudiciul calculat de procurori se ridică la peste 1,6 milioane lei, iar aceştia au pus sechestre pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.
Ionuț Elie Zisu declara atunci: „În urmă cu zece ani, eram administrator al unei societăţi comerciale care opera aproximativ 20 de puncte de vânzare în regim duty-free la punctele de trecere a frontierei. În fiecare zi, peste zece mii de români şi străini intrau în aceste magazine şi cumpărau diverse produse, operaţiunile de vânzare fiind realizate de cei aproximativ 200 de angajaţi pe care îi avea societatea. Într-o seară, în timp ce eram acasă, în Bucureşti, am aflat că la punctul de la Vama Veche s-au descoperit nereguli în privinţa modului de vânzare a produselor din tutun. Detaliile le-am aflat ulterior, după ce lucrătorii comerciali şi responsabilul de magazin – cei care se ocupă de vânzări, de gestiunea stocurilor şi de raportarea situaţiilor la centru – au dat explicaţiile necesare la Poliţie. Rezumând, dintre cei 200 de angajaţi pe care i-am avut, câţiva – spune Parchetul – «au călcat pe bec». Aici începe şi aici se termină calitatea mea în dosar. Îmi doresc ca procesul să se desfăşoare cât mai repede, iar instanţa să constate că sunt nevinovat şi că nu am nicio legătură cu presupusele faptele, evident dacă acele fapte există. De asemenea, îmi doresc să înţeleg de ce a durat zece ani ca dosarul să ajungă în instanţă.”

Zisu o ia pe urmele lui Voiculescu

În legătură cu decizia lui Zisu de a renunţa la calitatea de senator, aceasta ne pune mult pe gânduri şi ne conturează, indubitabil, ipoteza că acesta ar fi recurs la un asemenea gest pentru a nu fi judecat ca înalt demnitar de către ÎCCJ, dosarul întorcându-se, astfel, spre judecată, la Curtea de Apel. Instanţa supremă nu mai are competenţa de a judeca acest proces, după ce Ionuţ Elie Zisu şi-a pierdut calitatea de parlamentar, în urma demisiei din Senat. Există un precedent în viaţa politică românească creat de Dan Voiculescu. În anul 2013, Voiculescu a fost acuzat de reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că atitudinea acestuia de a demisiona din funcţia de senator înseamnă un abuz de drept şi folosirea cu rea-credinţă a influenţei, acesta încercând să tergiverseze procesul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare. Este important de amintit faptul că liderul conservator a mai demisionat o dată din funcţia de senator, în iunie 2012, tocmai pentru a tergiversa judecarea dosarului.
La fel şi cu Zisu...probabil că şi acesta, prin demisia sa din funcţia de senator al României, încearcă să tergiverseze judecarea dosarului său de către ÎCCJ. Demisia sa poate fi interpretată ca fiind una strategică, mai ales acum în an electoral. Ce calcule şi-a făcut fostul senator Zisu? Îmi dau acum demisia, dosarul de corupţie se reîntoarce la Curtea de Apel, scap momentan de greutatea apăsătoare a unui posibil verdict negativ dat de ICCJ, iar peste câteva luni, o să fiu pus iar pe listele partidului pentru a fi reales ca senator în Parlamentul României la viitoarele alegeri care se vor desfăşura la sfârşitul acestui an.
Material realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea