„Achiziţii noi” la Spitalul de Pediatrie Piteşti după vizita Corpului de Control

În timp ce tragedia bebeluşilor infectaţi cu bacteria Escherichia coli din judeţul Argeş a scos părinţii în stradă, la Piteşti, aceştia cerând răspunsuri de la autorităţi pentru tragedia bebeluşilor care au ajuns în stare gravă la spital, autorităţile locale şi naţionale bâjbâie în continuare, niciuna nefiind în stare să identifice cauza bolii care a dus la moartea a trei bebeluşi. În urma vizitei Corpului de Control trimis de prim-ministrul Cioloş la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, ne aşteptam să se lămurească situaţia şi să se descopere cauzele. Însă, vizita anchetatorilor nu a condus la ameliorarea situaţiei, ci, din contră, la înmulţirea semnelor de întrebare şi a incertudinilor legate de această situaţie. Cum se face că toate cazurile sunt localizate în judeţul Argeş, deci într-o arie bine delimitată, şi s-au declanşat în aceeaşi perioadă? Iată întrebări care au rămas fără  răspuns.

Spitalul de Pediatrie Piteşti a achiziţionat teste rapide de determinare a toxinei

Conform spuselor lui Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti, această vizită a fost eficientă în vederea detensionarea situaţiei din sistemul medical piteştean, în sensul că s-a stabilit o relaţie de informare reciprocă la nivelul instituţiilor medicale şi a celor publice locale (de parcă asta ne-ar fi interesat pe noi...). În urma unei discuţii colegiale şi serioase pe care acesta le-a avut cu reprezentanţii Corpului de Control şi cu Dan Eugen Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-au luat următoarele măsuri: 1. A fost aprobat de către managerul Vasile Stan un referat prin care Spitalul de Pediatrie Piteşti cumpără teste rapide de determinare a toxinei, pentru că, de fapt, toxina declanşează boala, nu microbul. Aceste teste vor da rezultatul între 3-12 ore de la utilizarea lor; 2. Angajarea cât mai rapidă a personalului medical de specialitate; 3. Ministerul Sănătăţii va furniza de urgenţă materialele sanitare care lipsesc din Spitalul de Pediatrie Piteşti; 4. Secţiile de sugari din cadrul spitalului au fost reorganizate astfel: într-o parte au fost puşi bebeluşii cu Rotavirus, iar în altă parte cei care suferă de boli diareice acute. Este important de subliniat faptul că toţi copiii care au avut manifestările de mai sus au fost internaţi la Spitalul de Pediatrie Piteşti numai după ce au primit un diagnostic etiologic exact.

Au fost deblocate 30 posturi medicale

„Toată conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti, a Consiliului Judeţean Argeş şi a DSP-ului sunt interesate să afle cauza acestui eveniment tragic. Este o afecţiune care apare ciclic, indiferent de sistemul de organizare a unui spital. Astfel, în anul 2006, a fost aceeaşi situaţie şi în Statele Unite ale Americii, în două state consecutive, iar etiologia s-a aflat după câteva luni, aceasta ar fi fost în frunzele de spanac din hamburgeri; iar în anul 2011, în Germania, unde au fost 51 de victime; la fel, cauzele au fost identificate abia după 6 luni. La ora actuală, în unitatea noastră, nu au fost confimate infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti). Ni s-a promis de către secretarul de stat, Dan Eugen Strâmbu, şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Argeş, înfiinţarea unui Compartiment de Dializă Peritoneală. Am deblocat toate posturile neocupate din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti. La ora actuală sunt 30 de posturi vacante de asistente, infirmiere şi doctori. La medici avem un deficit de 11 doctori. Ţinem în permanenţă legătura cu cei de la Institutul ”Marie Curie” din Bucureşti. Spitalul pe care-l conduc are toare avizele şi acreditările necesare. Consiliul Judeţean Argeş a investit în acest spital suma de 80 de miliarde. Am fost amendat că nu am avut medic epidemiolog. Nu am microbiolog de 16 zile. În lipsa identificării sursei, s-au triplat cazurile de copii internaţi cu probleme diareice. Este şi o avalanşă de gripă sezonieră la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.”

Florin Tecău: „Nimeni nu-şi va asuma răspunderea în acest caz. Trebuie să găsim cauza şi să stopăm acest fenomen.”

Cu privire la tensiunile care există între părinţi şi cadrele medicale, Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş, a ţinut să spună următoarele: „Pentru rezolvarea acestei situaţii dramatice o să se deplaseze la Spitalul de Pediatrie Piteşti specialişti de la Bucureşti. Au fost chemaţi la datorie toţi medicii care erau în concediu şi toate asistentele medicale lucrează peste program. Nimeni nu-şi va asuma răspunderea în acest caz. Este o situaţie imprevizibilă care naşte multe semne de întrebare. Din păcate, marele adevăr este că ne mor copiii. Dacă vor exista vinovaţi, vor fi luate cele mai drastice măsuri. Nu este vorba de un control. Nu există suspiciuni sau conflicte între medici. Trebuie să găsim cauza şi să stopăm acest fenomen.”
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea