Viceprimarul Cornel Ionică: ,,Cel mai bun lucru pe care-l poate face orice administrație este să facă investiții cu banii altora”

# Proiect de peste 25 milioane de euro pentru reabilitarea străzii Trivale cu bani europeni

O avea Cornel Ionică păcatele lui în administrația locală, însă ce este de apreciat este faptul că a înțeles importanța atragerii de fonduri europene pentru realizarea diverselor proiecte îndrăznețe. După cum s-a observat, Cornel Ionică este un puternic militant al proiectelor pe fonduri europene, chiar dacă de multe ori a fost criticat pe seama acestor proiecte.
Însă, cu toții trebuie să înțelegem importanța acestor bani care ar putea să vină la noi în județ și care, implicit, ar crea și noi locuri de muncă. Chiar dacă unele proiecte nu au o utilitate deosebită, așa cum s-a întâmplat cu proiectele pentru Centrele de Informare Turistică, ce trebuie să înțelegem este că, pentru construirea acelor Centre de Informare Turistică, constructorii argeșeni au încasat bani de la Uniunea Europeană și au creat noi locuri de muncă. Așadar, au venit noi fonduri în județ care au creat un progres. Spaniolii au înțeles acest lucru, iar ca exemplu concret poate fi dat aeroportul din Ciudad Real, construit cu un miliard de euro și vândut cu doar 10 mii de euro unui fond de investiții din China. Iată că pe spanioli nu i-a interesat importanța proiectelor, ci i-a interesat atragerea de noi fonduri care să genereze o dezvoltare economică stabilă. Însă România, din păcate, deocamdată, nu a înțeles acest lucru. La noi și proiectele care se impun și pentru care Uniunea Europeană și-a luat angajamentul că le va finanța, nu se pun în practică, a se vedea cazul autostrăzii Pitești – Sibiu, proiect ce este tărăgănat de mai mulți ani. Dar, totodată, pentru realizarea acestor proiecte trebuie depusă o muncă asiduă, aș putea spune, și trebuie justificat fiecare euro cheltuit. Probabil, de aici vine acest dezinteres al reprezentanților din administrațiile locale și naționale în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

”Tragem tare, efectiv, pentru că vrem să atragem cât mai mulți bani pentru a efectua lucrări pe fonduri europene”

Așa cum ziceam la începutul acestui articol, despre viceprimarul Ionică, care are și el păcatele lui, despre care am tot scris, însă acesta a înțeles că atragerea de fonduri europene este o șansă de dezvoltare economică stabilă. Acum, are în vedere un proiect în valoare de peste 25 de milioane de euro pentru reabilitarea străzii Trivale. Iată un proiect cu o valoare foarte mare care, pe lângă faptul că se va înfrumuseța acea zonă, va aduce și o sumă importantă de bani pe piața locală, care, după cum spuneam, va genera, implicit o dezvoltare economică locală.
”Tragem tare, efectiv, pentru că vrem să atragem cât mai mulți bani pentru a efectua lucrări pe fonduri europene. Cel mai bun lucru pe care-l poate face orice administrație este să facă investiții cu banii altora. În acest sens, luni am fost timp de peste trei ore pe strada Trivale, împreună cu niște specialiști, care au făcut măsurători preliminarii în vederea reabilitării în totalitate a străzii Trivale. Lucrăm la un astfel de proiect de aproximativ doi ani și nu avem încă certitudinea  în ceea ce privește modul de finanțare, având în vedere costurile care sunt foarte mari, 25 – 30 milioane euro, poate chiar mai mult. Acest proiect presupune reabilitarea de la începutul străzii Trivale până la Cornul Vânătorului, la intersecția cu Varianta Găvana, până unde suntem noi proprietari. Dar noi vom încerca un parteneriat și cu comuna Băbana pentru a extinde proiectul până la Releu. Facem lucrul acesta pentru a crea facilități, în special pentru cei care merg cu bicicleta sau pentru cei care doresc să facă jogging. Oricum, niciun proiect european cu astfel de trasee nu va fi finanțat dacă nu prevede și piste de biciclete, care sunt, așa cum ziceam, obligatorii. Am luat în calcul zone de parcare, zone pietonale, zone rutiere, cât și zonele de preluare a apelor de pe versanți. Propunerea proiectanților este deosebită. Va arăta strada într-un mod spectaculos, dar în același timp va reflecta patina timpului acest proiect pentru că lucrările vor fi placate cu elemente specifice, cu lămpi de iluminat public montate pe stâlpi ornamentali de tip vechi. Și mobilierul va fi tot de tip vechi.
În principiu, mi-a plăcut mult propunerile specialiștilor, dar în momentul în care vom avea certitudini cu privire la finanțarea și finalizarea studiului de fezabilitate, vom discuta mai mult și-l vom supune atenției publice astfel încât să eliminăm orice fel de surpriză, în sensul că cetățenii trebuie să știe ce facem noi acolo, dar surprizele vor fi plăcute, în sensul că strada Trivale va arăta într-un mod cu totul diferit”, a precizat viceprimarul Cornel Ionică.
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea