Varujan Vosganian vine la Biblioteca Judeţeană

Miercuri, 2 martie, la ora 17.00, Biblioteca Judeţeană Argeş organizează un eveniment editorial deosebit: Varujan Vosganian îşi va lansa volumul de poezii „Cartea poemelor mele nescrise” (Editura Cartea Românească, Iaşi, 2015).
Alături de autor, vor vorbi poetul Mircea Bârsilă şi criticul literar Nicolae Oprea. Actorul Puiu Mărgescu va lectura poeme din volumul care va fi lansat. Moderatorul evenimentului este poeta Denisa Popescu.
Iată că admiratorilor „Cărţii şoaptelor” care aşteptau un nou roman, Varujan Vosganian le face un dar surprinzător: un volum de poezii. Şi, totuşi, nu atât de surprinzător dacă avem în vedere că noua „Carte a poemelor mele nescrise” este o meditaţie asupra aceloraşi teme profunde ale condiţiei umane: naşterea şi moartea, iubirea şi melancolia, relaţia cu divinitatea şi cu istoria.
„Cartea poemelor mele nescrise” ne vorbeşte despre generaţia tristă a copiilor născuţi după război şi căreia evenimentele din 1989 nu i-au atenuat dimensiunea tragică. Dar evoca, în acelaşi timp, condiţia poetului într-o lume lipsită de autenticitate. Ne-o spune autorul însuşi: „Poezia se scrie la persoana I. Ea este o artă a sincerităţii, o continuă mărturisire. O spovedanie fără cuminecătură, căci poetul nu primeşte nimic în schimb şi nu poate fi iertat pentru darurile sale. Cum se poate, aşadar, povesti viaţa unui poet, lăsând la o parte orice altceva ştim despre el, şi recompunând-o din versurile sale? „Cartea poemelor mele nescrise” este, în ce mă priveşte, o încercare de acest fel.  În «Cartea poemelor mele nescrise», eu sunt mai ales ceea ce nu am putut împlini. Asta înseamnă că destinul trebuie asumat fără încetare, dar că nu trăim niciodată de ajuns pentru a-l duce până la capăt. Cineva, într-o altă lume, continuă să-l trăiască ori să-l scrie pentru noi.”
Potrivit comentatorilor săi de până acum, «Cartea poemelor mele nescrise» este, prin ţinuta sa ideatică şi stilistică, un volum de excepţie. Dincolo de spaţiul public cu care ne-a obişnuit până acum, Varujan Vosganian ne propune, prin acest nou volum, o incursiune tulburătoare în spaţiul intim al poeziei sale.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea