Autoritățile locale din Pitești iau în calcul construcția unui nou spital

# Cornel Ionică: ,,Trebuie să ne gândim serios pentru că se impune un astfel de proiect”

Pe fondul acestei crize din sistemul de sănătate argeșan, reprezentanții administrației locale din Pitești se gândesc la posibilitățile construcției unui nou spital. Cum bugetul local nu permite acest lucru, Cornel Ionică, viceprimarul municipiului Pitești, ia în calcul instituirea unor parteneriate sau, în cel mai fericit caz, atragerea de fonduri europene pentru un astfel de obiectiv, fiind și un punct forte al viceprimarului.
”Noi începem să luăm în calcul, să ne gândim dacă va fi posibil să ne implicăm într-un astfel de proiect, care după anumite studii, s-ar încadra la costuri de 120 – 150 milioane euro, iar din bugetul Consiliului Local, peste 60% sunt cheltuieli pentru salarii cu funcționarii și profesorii, aproape de 70%. De aici nu se poate lua niciun leu, niciodată. Din partea care mai rămâne, din circa 30%, să zicem că se pot lua niște procente. Dar dacă luăm 10% din bugetul acesta, gândiți-vă când am putea finaliza clădirea. Totuși, se pune problema, dacă vom porni la drumul acesta, instituirea unor parteneriate. Poate vor exista posibilități de finanțare cu fonduri europene, iar acest lucru ar fi extraordinar.  Până acum, toată țara este în întârziere cu fondurile europene. Nu s-a accesat nimic. Nu s-a depus niciun proiect, nicăieri în țară. Uniunea Europeană este foarte întârziată. Înțeleg că finanțările vor merge până în 2023, iar acest lucru ar putea fi o soluție.
Trebuie să ne gândim serios pentru că se impune un astfel de proiect”, a precizat viceprimarul Cornel Ionică.

Spitalul regional, amăgirea autorităților locale

După cum am mai discutat, în anul 2007, în guvernarea PNL, ministrul sănătății de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, le-a transmis autorităților locale din Pitești să pună la dispoziția Ministerului Sănătății un teren pentru construcția unui spital regional, într-un interval de timp foarte scurt. Dându-se peste cap întrega administrație locală, entuziasmați că se va construi un spital regional în Pitești, a fost găsită o locație în acest sens, dar în zadar, pentru că a fost ales alt municipiu pentru construcția spitalului regional, în defavoarea Argeșului, la fel cum s-a întâmplat și cu reorganizarea teritorială, în care Argeșul a pierdut tot ce înseamnă centru regional.
,,În 2007 – 2008 a fost o joacă de-a proiectul, de-a spitalul. Noi am crezut că se va face un spital. Guvernanții de atunci, în speță, domnul ministrul Nicolaescu, insistau și spuneau că se va face un spital regional și la Pitești, dar a prins în altă parte din țară acest obiectiv. La momentul acela, cu greu am găsit o locație pentru acest obiectiv. A fost foarte scurt. În vreo două luni am dat un răspuns și am dat și hotărâre de consiliu local. Era un teren în zona depozitelor. În momentul în care le-am spus că avem terenul, nu a mai zis nimeni nimic. Iar la început ziceau să le dăm cât mai repede terenul. A fost o presiune fantastică, dar și o amăgire”, ne-a mărturisit viceprimarul Ionică.
Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea