„Cel mai important obiectiv al meu este organizarea alegerilor locale şi parlamentare, pe care aş vrea să le desfăşor impecabil”

# Interviu cu Cristian Soare, noul prefect al judeţului Argeş

După schimbarea din funcţia de prefect a lui Mihai Oprescu de către guvernul Cioloş, noul prefect al judeţului este liberalul Cristian Soare, care a mai fost prefect la începutul guvernării USL, timp de doi ani, între 14 mai 2012 şi 13 martie 2014. Noul prefect al judeţului Argeş, Cristian Soare, a fost învestit în funcţie pe data de 19 februarie, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezent şi premierul Dacian Cioloş. La finalul ceremoniei, premierul Dacian Cioloş i-a urat succes noului prefect, cerându-i acestuia să-şi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile, inclusiv cele legate de organizarea alegerilor locale şi parlamentare, evitând orice implicare politică. 
Născut pe 20.05.1962, Cristian Soare a avut o activitate profesională bogată, pusă în slujba administraţiei publice locale. În perioada aprilie 2009 – mai 2012, Cristian Soare a fost şeful Serviciului control securitate şi sănătate în muncă; între iunie 2005 – aprilie 2009, a fost Inspector-Şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă; între anii 2001-2005, Cristian Soare a fost directorul managementului pieţei muncii (AJOFM). În perioada 1999-2001, a ocupat funcţia de director-executiv al AJOFM, iar între anii 1997-1999, a fost director general al DGMPS Argeş.

„Cel mai important obiectiv al meu este organizarea alegerilor locale şi parlamentare, pe care aş vrea să le desfăşor impecabil”

# Cu ce gânduri şi proiecte veniţi la conducerea Prefecturii? Care sunt priorităţile?
- Cel mai important obiectiv al meu este organizarea alegerilor locale care sunt programate a se desfăşura pentru luna iunie. Am experienţa organizării alegerilor din mandatul trecut, mă refer la organizarea alegerilor locale din anul 2012. Când vorbesc de alegeri, am în vedere şi alegerile parlamentare. În anul 2012 nu au fost incidente majore. Acum aş vrea să le desfăşor absolut impecabil. Evident, alte obiective care stau la baza activităţii mele de prefect au în vedere rezolvarea crizelor cu care se confruntă acum judeţul Argeş. Aici am în vedere cel trei crize apărute: criza bebeluşilor, criza provocată de decesul a 9 persoane din cauza gripei sezoniere şi criza provocată de îmbolnăvirea acelor elevi care urmau programul after-school. Să sperăm că lucrurile o iau în direcţia cea bună. Important este ca pe viitor să nu se mai ivească aceste situaţii. De exemplu, instituirea unei echipe mixte care să controleze şcolile unde se serveşte masa.

„Un alt obiectiv important al nostru este siguranţa cetăţeanului, şi, mai ales, siguranţa în şcoli”

# Ce măsuri veţi lua în calitate de prefect al judeţului Argeş?
- Tot ceea ce prevede legea. Eu, în calitate de prefect al judeţului Argeş, am foarte multe atribuţii. Mă refer şi la respectarea legii autorităţii locale. Noi dispunem şi controlul legalităţii dispoziţiilor şi hotărârilor de consilii locale care sunt luate. Noi trebuie să le verificăm pentru a da acel aviz de legalitate. Există şi cazuri concrete, atunci când un primar sau consilier local să devină incompatibil cu funcţia pe care o are. Şi atunci intervine Instituţia Prefectului. Dau un exemplu în acest sens, cum a fost cazul primarului de la Vedea, Nicolae Dochiţoiu, care a primit o pedeapsă privativă de libertate. Ca atare, am semnat decizia prin care acestuia îi înceta mandatul de primar al comunei Vedea. Categoric, un alt obiectiv important este asigurarea securităţii cetăţeanului. Oriunde există un risc potenţial la adresa securităţii cetăţeanului, o să avem în vedere să-l eliminăm, astfel încât fiecare cetăţean să se simtă în siguranţă în anumite zone considerate «famate». 
Un alt obiectiv important al nostru este siguranţa în şcoli. În ultima perioadă, au fost multe cazuri de violenţă în şcoli, care au fost îndelung mediatizate. Este foarte important ca atât în interiorul şcolii, cât şi în exteriorul şcolii, să nu se mai întâmple cazuri de violenţă, prin intervenţia riguroasă şi constantă a celor care au în sarcină activităţile de instruire, mă refer aici la cadrele didactice, dar şi a celor care sunt în afara şcolii, forţele de ordine (Poliţie Locală, Jandarmerie). Îmi aduc aminte că în mandatul trecut făcusem o  hartă a şcolilor în care aveau loc cazuri de violenţă. Sunt ferm hotărât că o să găsesc un sprijin în efortul meu de a estompa fenomenul violenţei în unităţile de învăţământ. Voi găsi un sprijin adecvat în structurile de poliţie, de jandarmerie şi în şcoli.
# Consideraţi că aceste lucruri nu au fost implementate până acum? Aceste măsuri nu au fost luate până acum aşa cum trebuia?
- Ar fi incorect să mă refer la activitatea prefecţilor de dinaintea mea. Sun nicio formă nu vreau să fac referire la altcineva. Este foarte important ceea ce fac eu şi ceea ce trebuie să fac eu. Fiecare are nişte priorităţi, fiecare a făcut ceea ce considera că era mai bine la momentul respectiv. Cel mai simplu este să subliniezi ceea ce nu a făcut altul, să cauţi disfuncţionalităţi în activitatea altora.
# În ceea ce priveşte proiectele demarate de fostul prefect, Mihai Oprescu, veţi continua unele dintre ele?
- Credeţi-mă, nu am avut timp să fac o astfel de evaluare, pentru că vedeţi foarte bine că am intrat în aceste „crize”. Vreau să mă refer la câteva proiecte foarte importante. În perioada mandatului anterior de prefect, principalul proiect pe care l-am implementat a fost închiderea magazinelor de etnobotanice. Nu s-a întâmplat niciodată acest lucru. Îmi asum acest proiect. Un alt proiect important iniţiat de mine este campania de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic „etnobotanice”. La ora actuală, avem 1000 de ghiduri tipărite, iar la următoarea întâlnire pe care o vom avea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, vom discuta problema distribuirii acestor ghiduri. Este un ghid potrivit pentru orele de consiliere şi dirigenţie din toate şcolile.
Este un ghid care asigură  o curriculă pentru profesorii care au ore de dirigenţie şi pentru specialiştii în consiliere psihopedagogică. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Piteşti, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş au tipărit acest ghid. Este foarte importantă activitatea de prevenire a consumului de etnobotanice, pentru că acestea nu au remediu. La consumul de droguri poţi găsi un remediu, la aceste substanţe etnobotanice nu. Noi trebuie să ne asigurăm că toţi părinţii şi copiii ştiu ce înseamnă aceste riscuri. Este clar că trebuie să oferim alternative copiilor. Un alt proiect drag mie este „Argeşeni, valori naţionale”, prin care, în fiecare lună, era comemorat un arşegean care a însemnat enorm la nivel naţional. Organizam simpozione adresate unor personalităţi deosebite ale neamului românesc. Am început cu Armand Călinescu, am continuat cu  Constantin Dobrescu-Argeş, Ion I.C. Brătianu. Sunt foarte multe nume care merită consemnate. Este foarte important ca elevii să-şi găsească repere. Nu mai au repere. Este foarte clar că noi trebuie să mergem pe adevăratele repere, pe chestiunile normale, morale, pentru a le oferi o alternativă elevilor.
# În ce va consta parteneriatul cu Universitatea din Piteşti?
- Acesta este un proiect foarte important pentru Prefectura Argeş. Tot în mandatul meu anterior, am iniţiat un proiect prin care 20 de studenţi voluntari aveau grijă de 20 de elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar care aveau posibilităţi materiale precare. Funcţiona un fel de sistem de tutelă, în care studenţii îi monitorizau, îi meditau, îi însoţeau la vizitarea unor obiective culturale, gen muzee. Îi duceau la spectacole, la grădina zoologică. Aş vrea să dezvolt acest proiect, astfel încât să avem foarte mulţi studenţi voluntari implicaţi în astfel de activităţi. La noi voluntariatul nu este deloc apreciat şi dezvoltat. Dumitru Chirleşan este un rector extraordinar şi sunt convins că alături de el vom relua acest proiect.
# Care sunt principiile după care o să vă ghidaţi în activitatea dumneavoastra de prefect?
- În primul rând, voi fi imparţial. Ştiţi foarte bine că sunt apolitic. Este clar că la ora actuală discutăm de respectarea legii indiferent de culoarea politică. Apreciez foarte mult munca în echipă. Doresc foarte mult ca întreaga echipă de profesionişti din cadrul Instituţiei Prefecturii să fie lângă mine. Avem foarte mulţi profesionişti care trebuie să-şi arate adevăata lor valoare.

Prefectul Cristian Soare păstrează echipa de la Prefectură, cu excepţia oamenilor lui Oprescu.

# Îi aveţi în această echipă şi pe foştii colaboratori ai prefectului?
- Bineînţeles, sunt toţi incluşi în această echipă. Funcţionarii publici au rămas aici. Sunt aceiaşi. Categoric, voi continua să lucrez cu ei. În afară de acele persoane care au fost angajate la Cabinetul Prefectului, pe perioada mandatului fostului prefect. Aşa cum Mihai Oprescu a dispus încetarea contractelor consilierilor mei personali, atunci când a preluat funcţia de prefect, la fel am procedat şi eu cu angajaţii lui.
# Doriţi să schimbaţi ceva şi în ceea ce priveşte ceva şi în ceea ce priveşte percepţia oamenilor cu privire la funcţia de prefect?
- Eu sunt convins că percepţia argeşenilor cu privire la funcţia de prefect este una clară. Vrem să diminuăm, în mod considerabil, birocraţia excesivă care există în sistemul administrativ local. Un alt obiectiv important pe termen lung este să facem paşi importanţi în această direcţie, astfel încât să simplificăm demersul cetăţenilor care vor să obţină anumite avize de la ghişeele instituţiilor deconcentrate.
Interviu realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea