Antropologul Vintilă Mihăilescu vine la Biblioteca Judeţeană Argeş să-şi lanseze două volume de referinţă

Joi, 24 martie, de la ora 13.30, Biblioteca Judeţeană organizează un eveniment editorial deosebit, care îl va avea ca invitat special pe antropologul român Vintilă Mihăilescu. Acesta îşi va lansa două lucrări reprezentative pentru opera sa, apărute în anul 2015: „Ascultându-l pe Ivan” (Editura Vellant, Bucureşti) şi „Apologia pîrleazului. O imagine a societăţii româneşti actuale” (Editura Polirom, Iaşi).
Concepută ca documentar antropologic, „Ascultîndu-l pe Ivan” are ca subiect povestea personalităţii lui  Ivan Patzaichin. „Ascultîndu-l pe Ivan” nu îşi propune doar să amintească tinerelor generaţii performanţele unui mare sportiv, ci mai ales să prezinte tuturor această voinţă suverană de a duce la bun sfîrşit tot ceea ce a „început cu stângul”.
Portertul campionului Ivan Patzaichin va fi realizat, aşadar, nu ca retrospectivă a unei cariere augurale, ci ca viaţă privită dinspre prezentul activ, dedicat unui beneficiu social de perspectivă: transformarea Deltei Dunării în regina ecoturismului european, cum îi place lui însuşi să îşi numească, simplu, motivul pentru care se dedică antreprenoriatului social.
„Apologia pârleazului”, un nou volum sub semnătura celui mai cunoscut antropolog de la ora actuală, Vintilă Mihăilescu, a apărut în colecţia 'Plural M' a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămână în librăriile din ţară.
Observator atent al realităţii imediate, Vintilă Mihăilescu creionează în eseurile sale o imagine sui-generis a societăţii româneşti actuale, arătând cum ne raportăm la diferite valori, care sunt noile mentalităţi şi obiceiuri, dar şi relaţia noastră cu propriul trecut şi speranţele pentru viitor.Complexele culturale, sărbătorile, dezindustrializarea, munca, elitele şi masele, detoxifierea, homo bran-shatus sau porcuşorul Luţă devin puncte de pornire pentru analize spumoase, dar şi pentru texte polemice de critică socială.
Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria.

Din 2005 până în 2010 a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea