Întâlnire cu jurnalistul Nicolae Melinescu, la Biblioteca Judeţeană

Marţi, 22 martie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş l-a avut ca invitat special pe binecunoscutul om de televiziune Nicolae Melinescu, care a prezentat două volume de referinţă. Este vorba de „Deşertul de fier” şi „Nevoia de românism”.  La acest eveniment cultural au fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe,  Adrian Buşu, reprezentant al Consiliului Judeţean Vâlcea, şi Dan Mărgărit, editorul cărţii „Nevoia de românism”, de la Editura Cetatea de Scaun.

Octavian Mihail Sachelarie: ”Nicolae Melinescu ne oferă un exemplu concret asupra a ceea ce înseamnă diplomaţia românească”

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Octavian Mihail Sachelarie, managerul instituţiei organizatoare: «Este o întâlnire culturală deosebită, la care avem oaspeţi de seamă. În lucrarea „Nevoia de românism”, Nicolae Melinescu ne oferă o imagine asupra a ceea ce înseamnă nevoia de românism, de fapt asupra a ceea ce înseamnă sentimentului de patriotism, într-o lume din ce în ce mai disipată, mai multipolară. În celălalt volum – „Deşertul de fier” – Nicolae Melinescu ne împărtăşeşte din experienţa sa de jurnalist într-o anumită zonă a lumii, este vorba de Africa subsahariană. Nicolae Melinescu ne oferă un exemplu concret asupra a ceea ce înseamnă diplomaţia românească.»

Nicolae Melinescu: ”Să publici cărţi este destul de greu, dar şi mai greu este să ajungi la public”

Despre aceste lucrări, Nicolae Melinescu a afirmat următoarele: «„Nevoia de românism” conţine o explicare, un articol de temeiuri şi convingeri. Cartea este o serie de interviuri comentate şi cuprinde articole  publicate din august 2014 încoace în revista de cultură „Curtea de la Argeş”, prin generozitatea redactorului său şef, academicianul Gheorghe Păun. Această lucrare a permis discutarea temei de bază în compania unor invitaţi prestigioşi, oameni de cultură din toate domeniile. Este vorba de acad. Răzvan Teodorescu, Dumitru Prunariu, Tudor Gheorghe, acad. Mircea Maliţa, acad. Eugen Simion, Teodor Meleşcanu, Maria Dragomiroiu. În această lucrare am vorbit despre ceea ce înseamnă România de azi, care sunt valorile noastre care pot contribui la europenismul constructiv. În „Deşertul de fier”, vorbesc de perioada anilor '60-'70 din istoria Africii Subsahariene. Sper ca aceste lucrări să genereze discuţii pentru lămurirea propunerilor de dezbatere lansate în ele. Să publici cărţi este destul de greu, dar şi mai greu este să ajungi la public.»
Nicolae Melinescu a fost realizator şi producător la Televiziunea Română, de la începutul anilor ’90, şi a realizat peste 90 de reportaje pentru emisiunea World Report a canalului american de televiziune CNN şi pentru programul european de ştiri Euronews. În anul 2000 a fost recompensat cu Premiul de merit acordat de CNN International pentru experienţa profesională. De asemenea, a realizat peste 600 de interviuri cu personalități politice, șefi de state, reprezentanți ai NATO și ONU. Este autor al unor cărţi de ficţiune, romane şi literatură. Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea