Proiecte legislative ale Partidului Mișcarea Populară

# Legea votului obligatoriu
Nu susținem obligativitatea votului. Votul se exprima liber, fără constrângeri. Ar trebui instituita posibilitatea de a demite aleșii la propunerea unui grup de cetățeni.
Cât despre momentul ales, acum este foarte târziu pentru modificarea legii.

# Proiect de lege al PMP: Nicio stradă fără nume, nicio casă fără număr

Președintele executiv al PMP, dl deputat Eugen Tomac, a depus în Parlamentul României un proiect de lege pentru numerotarea tuturor imobilelor și instalarea de plăcuțe cu numele străzilor.
Potrivit proiectului de lege, primăriile vor avea obligația ca în termen de un an să monteze în toate intersecțiile şi pe toate străzile indicatoare cu numele acestora, iar pe fiecare casă sau bloc - plăcuţe cu numărul poştal corect.
Am convingerea că parlamentarii vor vota iniţiativa legislativă a PMP pentru a ordona străzile din întrega ţară.
Este inacceptabil ca serviciile de Ambulanță sau echipajele de poliție să eșueze în misiunile lor din cauza unui lucru atât de banal, dar foarte important. Mai mult, fiecare dintre noi s-a confruntat în repetate rânduri cu dificultatea de a găsi o stradă sau de a identifica numărul casei sau al blocului pe care îl căutam. De aceea, de acum încolo, nicio stradă fără nume, nicio casă fără număr!
Pe termen lung, implementarea acestei măsuri va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii prin reducerea noxelor din atmosferă şi prin reducerea nivelului de zgomot din localităţi, dar și prin o mai bună orientare a turiştilor străini şi îmbunătăţirea imaginii României în contextul adaptării sale la practicile europene.  Conform proiectului de lege, indicatoarele stradale vor fi fixate în loc vizibil şi vor fi verificate periodic, cel puţin odată pe an, iar plăcile cu numere poştale se vor fixa pe fiecare imobil în loc vizibil şi vor fi verificate periodic cel puţin odată la doi ani. Cheltuielile generate de punerea în aplicare a acestei iniţiative legislative se vor efectua începând cu anul 2017, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetele locale, respectiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetele locale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

# Parlamentarii PMP vor să modifice Legea Sănătății

Deputații PMP Eugen Tomac, Petru Movilă, Adrian Gurzău și Clement Negruț au depus în Parlament un proiect de lege care oferă soluții la cele mai stringente probleme ale sănătății: sistemul de asigurări de sănătate, organizarea spitalelor, definirea asistenței medicale primare, de familie, și calitatea serviciilor medicale. Actualul proiect de lege a fost redactat după ce, timp de 7 luni, au fost organizate numeroase consultări publice cu toate organizaţiile şi instituţiile interesate.
Cele mai importante modificări aduse de proiectul de lege vizează:
Sistemul asigurărilor
de sănătate
- eliminarea monopolului CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de bază prin introducerea sistemului mutualist în care membrii aderenţi au posibilitatea de a controla activitatea asiguratorilor de sănătate.
În acest sens, cele 42 de case de asigurări de sănătate judeţene se vor transforma în 10-12 asociaţii mutuale de asigurări de sănătate. Acestea vor fi structuri asociative, non-profit, formate din membrii care depun o adeziune la statutul societăţii mutuale de asigurări de sănătate şi care sunt implicaţi activ în administrarea acesteia.Casa Națională de Asigurări de de Sănătate se transformă Autoritatea Națională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate
- pachetul de servicii de sănătate de bază va fi redefinit pentru acoperirea costurilor pentru patologiile cu risc funcţional/vital şi costuri ridicate, în urma unei analize de evaluare a tehnologiilor medicale, bazată pe dovezi ştiinţifice obiective şi pe evaluarea cost-eficacităţii şi a impactului bugetar al serviciilor, realizată de nou-înfiinţata Agenţie Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.
- asigurările facultative de sănătate vor fi stimulate prin acordarea deductibilităţii fiscale pentru angajat şi pentru angajator, contribuind la atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate.
Spitalele
Sectorul spitalicesc din România consumă în mod constant peste 45% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, iar numărul internărilor, rportat la mia de locuitori, este mult mai mare decât media din UE.
Pentru reformarea sistemului public de asistenţă spitalicească, proiectul de lege prevede următoarele:
- modificarea formei de organizare prin transformarea spitalelor în organizații de sănătate autofinanţate, fără scop patrimonial, aflate în proprietatea unor instituțiilor publice, cu autonomie financiară şi managerială, dar şi cu o responsabilitate crescută, prin care se asigură aplicarea conceptelor moderne de autoguvernare spitalicească. Proiectul implementează în acest fel recomandările repetate ale Băncii Mondiale şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii propuse în studiile şi analizele succesive ale sistemului spitalicesc din România.
- spitalele vor putea să încheie concomitent contracte de furnizare de servicii de sănătate cu unul sau mai multi asiguratori de sanatate, dar şi contracte de colaborare cu alţi furnizori de servicii de sănătate, asigurând integrarea orizontală şi verticală a furnizării de servicii de sănătate.
Asigurarea calităţii în sistemul de sănătate
Managementul deficitar al informaţiilor din sănătate, în condiţiile existenţei mai multor sisteme paralele de informaţii coordonate şi controlate de către proprietari diferiţi, acompaniată de absenţa unor standarde (definiţii, indicatori, codificări, nomenclatoare, etc.), a condus la duplicarea raportărilor, la apariţia unor incoerenţe a datelor, la pierderea unor informaţii, cu impact major asupra funcţionalităţii sistemului sanitar. Lipsa unui sistem funcţional al informaţiilor în sănătate face imposibilă şi existenţa unui sistem viabil de asigurare a calităţii serviciilor de sănătate la toate nivelurile asistenţei de sănătate.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea