Rectorul Dumitru Chirleşan: ”Ne e drag de bănişorii studenţilor străini!”

# Dumitru Chirleșan: În acest moment, sunt cu sabia lui Damocles deasupra capului!

Una din dorinţele exprimate de Dumitru Chirleşan, noul rector al Universităţii din Piteşti, la prima conferinţă de presă în această calitate, a fost o apropiere mai mare a acestei instituţii academice faţă de presa locală, în sensul asigurării unei transparenţe în ceea ce priveşte activităţile sale fundamentale. Până acum, rectorul s-a ţinut de cuvânt, încetăţenind în practica instituţional-academică şi organizarea lunară a conferinţei de presă. Astfel, la ultima conferinţă de presă desfăşurată la Universitatea din Piteşti, după aproximativ douăzeci de zile de la preluarea noului mandat, Dumitru Chirleşan a transmis foarte multe lucruri interesante despre direcţia în care merge universitatea, despre problemele cu care se confruntă în prezent această instituţie şi despre posibilităţile concrete prin care poate fi asigurată calitatea actului educaţional.

”În acest moment, sunt cu sabia lui Damocles deasupra capului”

În acest moment, noul rector încearcă din răsputeri să iasă din „balastul” care-i ocupă foarte mult timp şi care-l împiedică să-şi pună în aplicare planul managerial. Constituirea noii echipe de prorectori a constituit pentru Dumitru Chirleşan un prilej bun de a delega din sarcinile cu care se confruntă zilnic:
„Cu această nouă echipă de prorectori, am convins mediul academic că avem bune intenţii şi că dorim să dezvoltăm universitatea. Am o relaţie bună cu această echipă. Fiecare este tratat cu respect, am lucrat împreună în proiecte internaţionale, de cercetare. Îmi doresc ca planul meu managerial să prindă viaţă. Dacă alţi rectori au aplicat alte planuri manageriale decât cele pe care şi le-au asumat în campanie, prin semnarea contractului instituţional ad integrum, mi-am asumat planul managerial ca plan operaţional de lucru. În acest moment, sunt cu sabia lui Damocles deasupra capului. Senatul are toate elementele concrete de evaluare, de analiză, de control şi, eventual, de penalizare, dacă nu ne facem treaba aşa cum trebuie.”
Aşa cum a promis în campanie, noul rector nu vrea să se ascundă, aşa cum au făcut alţii rectori dinaintea lui, dorin să pună la dispoziţia judecăţii publice tot ceea ce face. După cum a şi declarat, „pot fi măsurat chirurgical în tot ceea ce fac”. Tot aşa cum poate fi măsurat chirurgical, tot la fel, noul rector intenţionează să ia măsuri „chirurgicale” pentru înlăturarea bolilor din sistemul academic.

Decanii trebuie să fie compatibili cu rectorul

Având în vedere că în această perioadă se desfăşoară procedurile aferente metodologiei de concurs pentru posturile de decan, rectorul Chirleşan şi-a exprimat cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii la această funcţie: performanţa academică, ştiinţifică, experienţa anterioară în domeniul managementului academic şi, nu în ultimul rând, gradul de sinergie al planului lor managerial cu cel al rectorului. Ce înseamnă acest lucru? Că viziunea decanilor trebuie să fie compatibilă cu cea a rectorului...sună puţin autocratic, nu credeţi?
„Nu mă uit în trecut, nu fac istorie. Când rectorul şi-a fixat salariul minim, nu o să lăsăm decanii să se zbenguie cu salariul maxim.”

Disciplina trebuie să-şi intre în drepturi

Noul rector al universităţii este adeptul unui regim autocratic, în care să domnească disciplina şi pedeapsa: „Disciplina trebuie să-şi intre în drepturi. Sunt atent la sincope. Când apare primele sincope pe diverse posturi, nu le iert, le adun. Nimeni nu e de neînlocuit. Suntem instituţie de stat, nu suntem patroni. Dacă eram patroni, totul era simplu”.

Deficitul real al Universităţii din Piteşti este de 8.863.000 de lei noi

Cu privire la activitatea de promovare a Universităţii, rectorul Chirleşan a afirmat: Promovarea în licee o facem cum putem, cât ne permitem. Ne dăm silinţa să facem promovare în funcţie de banii pe care-i avem. În ceea ce priveşte cifra de deficit a universităţii, deficitul real este de 8.863.000 de lei noi la fondul de salarizare, cam trei luni de deficit de salarizare. Una din variantele viabile ar fi ca Ministerul să ne mai permită să consumăm din soldul rămas în conturi de pe vremea lui Barbu, cât a a mai rămas.”

Dumitru Chirleşan: „Studenţii ăştia străini, ne e drag de ei când vin la noi, ne e drag şi de bănişorii lor”

Referitor la situaţia precară a căminelor Universităţii din Piteşti, rectorul Chirleşan a identificat, tot cu precizie chirugicală,  sursa condiţiilor insalubre: «Din ce mi s-au plâns studenţii, că mişună gândaci, şobolani, am contrargumente de genul: Cum să nu apară gândaci, când în toate camerele de cămin se găteşte? Îi înţeleg până la o limită pe studenţi. Nu te plângi de gândaci, în ritmul în care se spală vasele.  Studenţii ăştia străini, ne e drag de ei când vin la noi, ne e drag şi de bănişorii lor, dar când vine vremea sacrificiului berbecuţului sub geamul căminului, poţi să le spui ceva? La ei aceasta înseamnă tradiţie. Sunt limite ale jocului, totuşi. Vom trece şi la penalizarea studenţilor care nu respectă anumite reguli de igienă.»

„Dacă programul va avea 29 de studenţi înamtriculaţi, acesta nu va începe”

Ce ne facem cu programele de studii care dispar anual din Universitatea din Piteşti, din cauza că nu se mai înscriu studenţi? Şi la această problemă, rectorul a găsit o soluţie, fie ea destul de radicală:
„Conform deciziei de Senat din data de 21 martie, o să ieşim în competiţie, la admitere, cu toate programele de studii, dar nu vom înmatricula programe de studii universitare care nu adună minimul stabilit de Senat. Chiar şi cu un student în minus, dacă nu se ridică la nivelul minim de 30 de studenţi per formaţia de studii de licenţă şi de 20 per formaţia de studii de master. Dacă programul va avea 29 de studenţi înamtriculaţi, acesta nu va începe. Nu putem continua ciclul ăsta păgubos, în care intrăm în fiecare an academic cu formaţii de studii mult prea aerisite. Anul trecut, câteva secţii au intrat în lichidare naturală: Ingineria Fizică, Relaţiile Internaţionale. Dar anul acesta nu avem astfel de situaţii. În schimb, avem situaţii în care există anumite programe de studii care ne dau de gândit, care se apropie de o situaţie critică. Interesul nostru este să nu ajungem în criză, în situaţia în care nu mai avem studenţi şi 20-25 de profesori cu semnul exclamării deasupra capului. Vrem să evităm asta.
Există şi soluţii locale de regrupare, pentru a evita panica, în jurul unui program care merge bine. Mai renunţăm la plata cu ora, mai facem cercetare, proiecte. Aşa aducem bani şi din formarea profesională. Există şi programe compensatorii, gen programe postuniversitare, pentru a aduce mai mulţi bani. Taxele de studiu vor creşte. Taxele au rămas aceleaşi la nivelul 2004-2005. Noi trebuie să ne corelăm cu valoarea subvenţiei per student. Când vor simţi cuţitul, colegii mei nu vor avea de ales.”
Frumoase perspective de dezvoltare are această instituţie academică, nu credeţi?
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea