O gafă cât o dinastie. Prințesa Maja de Hohenzollern a vizitat Piteștiul, însă organizatorii nu au inclus în itinerariu și Curtea de Argeș, unde odihnesc înaintașii săi

Prințesa Maja a Spaniei a vizitat, spătămâna trecută, orașul Pitești, însă, în intinerariul reprezentantei dinastiei Hohenzollern, nu a fost înclusă și o vizită la necropola regală de la Curtea de Argeș. Argeșul și România au pierdut ocazia de a fi promovate de o prințesă, în cele mai înalte cercuri europene. În schimb, prințesa a fost „desfătată” cu mâncare tradițională, și  lipsită de prezentarea istoriei scrise de familia din care face parte, pe aceste plaiuri.
Prințesa Maja Von Hohenzollern, o apărătoare înfocată a drepturilor animalelor, s-a aflat la Pitești, în cadrul unui proiect care vizează conștientizarea elevilor față de problemele animalelor fără stăpân. Făcând parte dintr-o delegație distinsă, alături de reprezentanți ai asociației internaționale pentru protecția animalelor-PETA, de omologii români și de naistul Gheorghe Zamfir, prințesa a fost primită și de președintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău. S-au făcut poze, s-au împărțit flori, s-au ținut discursuri standard, după care s-a luat masa la un restaurant din Pitești, cu specific românesc. Nimic ieșit din comun, poate doar faptul că nimănui nu i-a trecut prin minte să o ducă, pe prințesa de Hohenzollern, la Curtea de Argeș. Experții în PR ai pomposului proiect au omis poate cel mai important moment care ar fi trezit, în sufletul prințesei, emoții: vizitarea mânăstirii Curtea de Argeș, unde își duc somnul de veci înaintașii săi, regii tării noastre, o parte importantă a Casei de Hohenzollern. Ar fi fost un prilej minunat ca prințesa Maja să cunoscă istoria scrisă de rudele sale pe aceste plaiuri.
Solemnitatea momentului ar fi fost completată și de faptul că mânăstirea este una de legendă. De altfel, Carol I a ales ca în localitatea de sub poalele munților, să fie NECROPOLA REGALĂ. Aici se găsesc înmormântați, de o parte a interiorului bisericii, primul Rege (Carol I) și prima Regină (Elisabeta), sub lespezi de marmură – opera sculptorului Oscar Spaethe (1927); de cealaltă parte se găsesc mormintele Regelui Ferdinand și Reginei Maria (Lespedea Reginei Maria a fost pusă după 1989, de către fiica sa cea mai mică, Principesa Ileana a României (devenită Maica Alexandra). Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mânăstirii (în parc), se găsește sicriul cu rămășitele pământești ale Regelui Carol al II-lea, aduse în anul 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953. Sicriul lui Carol al II-lea este este acoperit de stindardul personal al Regelui. Ultimul membru străin al familiei Hohenzollern care a vizitat Curtea de Argeș a fost Kaiserul Wilhelm al-II-lea, în anul 1917.
Din păcate, prințesei Maja i s-a refuzat prilejul de a călca pe urmele regale ale înaintașilor săi, iar Argeșului și României, ocazia de a fi promovate de un cap încoronat, în cele mai înalte cercuri europene. Probabil Maja de Hohenzollern va povesti, la un ceai, despre arhitectura abstractă a Piteștiului, concretizată în deosebite pavele „pictate” în orange, care datează de pe vremea “domnitorului” Pendiuc,  laleaua care tronează în centrul orașului, demnă de celebrul muzeu Guggenheim sau băncile fară spătar, o viziune art noveau în arhitectura unui oraș. Dar a mâncat sarmale și mămăligă, branduri de țară, care vin, automat, însoțite de nobila licoare, țuică. Și să nu uităm despre frumusețea româncelor, proverbială în întrebările pe care le adresăm tuturor oaspeților străini: „Cum vi s-au părut româncele?”, că vorba aceea: “ Nihil sine muliereris!”
Carmen Buliga

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea