Lunii pădurii - marcată de Muzeul Județean Argeș

Sărbătorită în fiecare an în intervalul 15 martie - 15 aprilie, Luna pădurii este una dintre sărbătorile ecologice cu cea mai îndelungată istorie, dar şi un bun prilej de reflecţie cu privire la importanța pădurilor, la rolul esențial pe care acestea îl au în conservarea echilibrului ecologic vital pentru existenţa şi evoluția vieţii pe pământ.
Aceasta sărbătoare îşi are începuturile în 1872, când, drept reacţie la despăduririle ce luau proporţii tot mai îngrijorătoare, a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în Statele Unite. În Romania, evenimentul a fost marcat prima dată în 1902, la iniţiativa lui Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucției Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”. În ţara noastră, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice pădurilor, care adăpostesc o deosebit de bogată faună şi floră; biodiversitatea este favorizată de poziția geografică, de varietatea reliefului, de condițiile hidrologice şi climatice şi de caracteristicile solului.
Funcţiile pădurii, evidenţiate în cadrul Muzeului Judeţean Argeş printr-o sală dedicată cunoaşterii lor, nu se rezumă doar la constituirea bazei economice a producției de lemn, ci se referă mai cu seamă la aspectele la fel de importante privitoare la protecția solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren şi deșertificării, la îmbunătățirea bilanțului hidric şi la asigurarea purităţii apelor, la ameliorarea factorilor climatici dăunători ş.a..
Luna pădurii a fost marcată de Muzeul Judeţean Argeş printr-o manifestare educativă cu participarea elevilor şi cadrelor didactice de la Centrul Școlar de Educaţie Incluzivă Sfânta Filofteia Ștefănești. Programul manifestării - desfășurate miercuri, 6 aprilie, și joi, 7 aprilie - a costat în vizionarea unui film referitor la tehnica de plantare a puieţilor de arbori, urmată de o dezbatere cu privire la funcţiile şi importanţa pădurii, precum și plantarea unor puieţi de tei şi mesteacăn în parcul şcolii din Strada Cavalerului - Valea Mare/Ștefănești.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea